ΕΚΛΟΓΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΙΣ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ!..(Μικρό σχόλιο κατ εξαίρεση..)

Εκλογές λοιπόν στις 16 Σεπτεμβρίου!….
Γιατί; Τι συμβαίνει; Τι κρύβεται πίσω από την ανατροπή όλων των σεναρίων;

Θυμάμαι πολλές, μάλλον πάρα πολλές εκλογές.
Αυτό που συνέβη φέτος δεν έχει το προηγούμενό του.
Δεν χρειάζεται νομίζω να αναφερθώ καθόλου στην απίστευτη σεναριολογία, περί της ημερομηνίας των εκλογών, ούτε σε εκείνο το γελοίο και ταυτόχρονα προσβλητικό για την νοημοσύνη των Ελλήνων «οι εκλογές στην ώρα τους»…
Θα πω μόνο κάτι επίσης αρκετά γνωστό. Αυτή η κυβέρνηση, λειτούργησε με σταθερό κριτήριο και γνώμονα όλων των αποφάσεων της, την επικοινωνιακή σκοπιμότητα των πρωτοβουλιών της, όχι μόνο ως προς την επιλογή του «καταλληλότερου χρόνου» , αλλά – δυστυχώς- και ως προς το περιεχόμενο και την έκταση της πολιτικής της.

Δέσμια αυτής της επικοινωνιακής λογικής φαινόταν μέχρι την τελευταία στιγμή και για τις αποφάσεις της σχετικά με τον χρόνο των εκλογών.

Και ξαφνικά άρχισαν οι «παροχές» και η «υλοποίηση» των προεκλογικών υποσχέσεών της και μάλιστα με την μορφή νομοσχεδίων, που ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή και αυθημερόν κατέθετε στην Βουλή ο αρμόδιος υπουργός.
Ο κόσμος ζαλίστηκε. Δεν υπήρχε τομέας εκκρεμοτήτων, υπόσχεση που δεν τηρήθηκε, δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί κατά καιρούς και έμειναν στα λόγια, που να μην εύρισκε την «λύση» του τώρα.
Και ο τραγικός Τραγάκης, Αντιπρόεδρος της Βουλής, που ρωτήθηκε σε μια από τις τελευταίες προ-προεκλογικές τηλεοπτικές συζητήσεις, για τα Νομοσχέδια αυτά, απάντησε με μοναδική βεβαιότητα και σιγουριά, πως για «τουλάχιστον τρία από αυτά, που συνοδεύονται και σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους», έχουν προσδιοριστεί ειδικές συνεδριάσεις της Βουλής , ώστε να γίνουν Νόμος του κράτους προ των εκλογών!…

Το σύνολο των υπουργών και των κομματικών στελεχών της Ν.Δ. επικέντρωσαν τα επιχειρήματά τους ακριβώς στην κατάθεση αυτών των Νομοσχεδίων:
«Δεν πρόκειται περί προεκλογικών παροχών. Πρόκειται για την υλοποίηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης».

Και ξαφνικά προκύπτει η 16 Σεπτεμβρίου και όλα αποκαλύπτονται ως λόγια του αέρα, μια πιο «προχωρημένη» επικοινωνιακά, επανάληψη των παλαιών υποσχέσεων, εκείνων των εκλογών του 2004!…

Τι συνέβη και η ίδια η κυβέρνηση ανέτρεψε έναν ολόκληρο εκλογικό σχεδιασμό;
Τι έχει μεσολαβήσει, ώστε να καταπιούν την γλώσσα τους κυριολεκτικά, τα κυβερνητικά στελέχη, και από «υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος», να κατρακυλήσουν σε «δεσμεύσεις» και «σαφή πολιτική βούληση»,ουσιαστικά σε ένα νέο προεκλογικό πρόγραμμα, δηλαδή σε επανάλήψη υποσχέσεων;

Δεν μπορεί, κάτι πολύ σοβαρότερο και ιδιαίτερα επικίνδυνο για την κυβέρνηση θα έχει προκύψει, για να καταλήξει σ αυτό το χωρίς προηγούμενο πολιτικό φιάσκο.

Άντε τώρα να υποσχεθείς ξανά τα ίδια πράγματα στον κόσμο. Άντε τώρα να ελπίσεις ότι θα γίνει πιστευτή οποιαδήποτε νέα «μεταρρύθμιση» εξαγγείλεις.

Παρένθεση αναγκαία. Είναι κατάντια βέβαια να μιλάμε με άνεση για «υποσχέσεις παροχές και δεσμεύσεις» σε μια προεκλογική περίοδο και όχι για προγράμματα συνολικά και επεξεργασμένα. Αλλά εκεί κατάντησαν αυτές οι εκλογές, αφού αυτό θα κυριαρχήσει από εδώ και εμπρός..

Λοιπόν; Τι μπορεί να έχει μεσολαβήσει;
Μήπως τα αποτελέσματα των «κυλιόμενων ποιοτικών μετρήσεων» του κ. Λούλη;
Μήπως οι διαρροές της έκθεσης Ζορμπά και ο πανικός από το λογικό ενδεχόμενο να κυριαρχήσουν οι αποκαλύψεις και οι συζητήσεις γύρω από τα δομημένα ομόλογα στην προεκλογική περίοδο;
Οτιδήποτε και αν έχει προκαλέσει αυτήν την κίνηση πανικού, ένα είναι βέβαιο.

Η αξιοπιστία της πολιτικής δέχτηκε ένα ακόμη κτύπημα.
Η πολιτική διαμάχη θα κινηθεί γύρω από τα περιθωριακά αυτά ζητήματα και όχι την ουσία των πολιτικών προγραμμάτων.

Και δεν αποκλείεται καθόλου, ο κορεσμός και η αγανάκτηση των σκεπτόμενων κοινωνικών ομάδων, από τα «παιχνίδια πολιτικής» και την αλαζονεία των πολιτικών, να θέσει υπό ανατρεπτική αμφισβήτηση, για πρώτη φορά, την κυριαρχία του δικομματισμού, ως διέξοδο στην βαθιά κρίση της πολιτικής.
Υ.Γ.
Οι κυνικοί μιλούν για μια «αριστοτεχνική κίνηση» εγκλωβισμού και ομηρίας, μερικών χιλιάδων οικογενειών και κρίσιμων εκλογικά κοινωνικών ομάδων, προς τις οποίες απευθύνεται το δίλημμα να επανεκλεγεί η κυβέρνηση για να ψηφίσει τα Νομοσχέδια, που η ίδια άφησε μετέωρα…

Σχόλια