ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το τριήμερο των εγκαινίων της θα εκφράσει με τον πιο αυθεντικό τρόπο το αδιέξοδο αυτών των εκλογών.



Μέγα πρόβλημα φαίνεται να έχει προκύψει φέτος με την προκήρυξη των εκλογών για τις 16 Σεπτεμβρίου.

Συνωστισμός όλων των πολιτικών αρχηγών το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων, προγραμματισμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των εργατικών ενώσεων και άλλων κοινωνικών ομάδων, ματαιώσεις συμμετοχής εκθετών κλπ.

Μια συνολική υποβάθμιση του γεγονότος μιας σε παρακμή παραδοσιακής ετήσιας γιορτής, όπως τελικά εξελίχθηκε η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης.

Είναι να απορεί λοιπόν κανείς γιατί επιμένουν οι αρμόδιοι να κρατούν αυτόν τον χαρακτήρα της Διεθνούς Έκθεσης, γιατί επιμένουν να διατηρούν το αποτυχημένο σχήμα του διαχωρισμoύ της σε ΔΕΘ και HELEXPO, γιατί συνεχίζουν να βαυκαλίζονται με κενό περιεχομένου τίτλο του «εθνικού εκθεσιακού φορέα», γιατί δεν αντιλαμβάνονται ότι οι σημαντικές αλλαγές που εμφανίστηκαν εδώ και πάνω από μια δεκαετία, τόσο στην πολιτική των εκθέσεων, όσο και κυρίως στην εγκατάσταση και λειτουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων ανατολικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης, έχουν ουσιαστικά υποκαταστήσει αυτήν την διαιωνιζόμενη λειτουργία της Διεθνούς Έκθεσης.

Τι μένει; Οι κλαδικές εκθέσεις και ένα πανηγύρι που σταδιακά φθίνει.
Γιατί λοιπόν δεν παίρνουν την μόνη δυνατή και ελπιδοφόρα απόφαση, να μεταφέρουν την Έκθεση από το πολύτιμο χώρο που καταλαμβάνει στο κέντρο μιας πόλης, που ασφυκτιά ήδη και να διαμορφώσουν ένα σύγχρονο εμπορικό-εκθεσιακό-πολιτιστικό χώρο στην περιοχή των Λαχανόκηπων, όπως συμφωνεί και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στοιχείο καθόλου δευτερεύον.

Θα απελευθερωθεί έτσι ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου, ειδικά τώρα που το μπετόν πολιορκεί την περιοχή, καθώς επεκτείνονται το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο και κυρίως ανεγείρεται εκεί το Δημαρχιακό Μέγαρο, με έναν απίστευτα μεγάλο όγκο μπετόν, πολύ πιο μεγάλο, από ότι είχαμε όλοι υποπτευθεί.

Και κυρίως θα σχεδιαστεί εξ αρχής με σύγχρονη αντίληψη η Νέα Διεθνής Έκθεση, έτσι ώστε να προετοιμάζεται η EXPO του μέλλοντος, και ο αναγκαίος συνδυασμός των λειτουργιών και δράσεων, με αυτές τις μεγάλες διεθνείς πολιτιστικές διοργανώσεις της πόλης, την Εικαστική Μπιενάλε του ΚΜΣΤ, της Φωτομπιενάλε, του Μουσείου Φωτογραφίας, τις διεθνείς και Βαλκανικές δραστηριότητες του ΚΘΒΕ και τελικά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Όλα αυτά θα διαμορφώσουν το αναγκαίο κλίμα, μιας μαζικής κινητοποίησης του κοινού, μιας λυτρωτικής συμμετοχής των πολιτών ,μιας αναγέννησης του διεθνούς ενδιαφέροντος για την Θεσσαλονίκη.

Εκείνος ο Σεπτέμβριος θα μπορεί να διεκδικήσει ρόλο, παρουσία, και ενδιαφέρον όχι μόνο για την Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για το διεθνές κοινό, τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο, αλλά και τον κόσμο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Αντί λοιπόν να συνωστίζονται οι αρχηγοί για να επαναλάβουν όλα όσα τις προηγούμενες ημέρες με κάθε επικοινωνιακό μέσο θα βομβαρδίσουν τους πολίτες, ας κάνουν μια ανταποδοτική χειρονομία στην πόλη που θα τους φιλοξενήσει.

Ας συμφωνήσουν όλοι, σε ένα νέο σύγχρονο ρεαλιστικό ρόλο της Διεθνούς Έκθεσης και ας δεσμευτούν να υποστηρίξουν όλα τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για τον σκοπό αυτόν.

Τώρα θα μου πείτε, γιατί να σκεφτούν κάτι τέτοιο οι πολιτικοί αρχηγοί, όταν για το ίδιο αυτό ζήτημα ερίζουν, διαφωνούν και αλληλοκατηγορούνται οι αρχές και οι εκπρόσωποι της πόλης;

Όταν οι κομματικοί σχηματισμοί , που συντάσσουν παραδοσιακά τα σχετικά προγράμματα των αρχηγών, δεν είναι σε θέση να καταλήξουν σε μια λύση και αφήνουν να διαιωνίζεται, να βαλτώνει και να παρακμάζει ένας κορυφαίος οικονομικός και πολιτιστικός θεσμός της πόλης;

Στο σημείο αυτό, σταματώ την πλάκα, γιατί ασφαλώς και έκανα πλάκα μέχρι τώρα.

Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς, πως μέσα σ αυτό το μοναδικό «μπάχαλο», που ονομάζεται και έναρξη αυτής της χωρίς προηγούμενο προεκλογικής περιόδου, μπορεί να διατυπώνονται αυτού του είδους ιδέες;
Καλή νύχτα λοιπόν
.

Σχόλια