Η ΣΙΩΠΗ , δεν είναι χρυσός πάντοτε...

Σχεδόν με απελπισία παρακολουθώ το ξέσπασμα της αθλιότητας, που εκπέμπουν κυρίως τα γνωστά «περιβάλλοντα» , τα μεσαία στελέχη, πολιτικοί που αγωνιούν για το προσωπικό τους μέλλον,. Με αφορμή την «έναρξη των διαδικασιών» για την εκλογή νέου προέδρου ή την αναβάπτιση του υπάρχοντος στο ΠΑΣΟΚ.

Είχα καιρό να δω στα πρόσωπα αυτήν την έκφραση μίσους, και στις εκφράσεις τόση απαξίωση.

Γυρίζουν το ΠΑΣΟΚ πολλά χρόνια πίσω, διαγράφουν όλο το διάστημα, της όντως πολιτικής πολιτισμού, που καθιέρωσε ο Κώστας Σημίτης, με την πολιτική και ανθρώπινη συμπεριφορά του.

Κινδυνεύει αυτό το «κίνημα λαού» να δηλητηριαστεί με τρόπο ανίατο με μια συμπεριφορά άκρως λαϊκίστικη, με εκτροπή του πολιτικού του λόγου σε ακρότητες, να αναβιώσει μνήμες «ημερών αρχαίων» των πρώτων χρόνων από την ίδρυσή του.
`
Αλλά οι εποχές άλλαξαν και ο κόσμος όχι μόνο δεν συγχωρεί αυτές τις συμπεριφορές, κάτι πολύ σημαντικότερο, τις απεχθάνεται.

Και αυτό σημαίνει ότι το πλήγμα που θα δεχθεί το ΠΑΣΟΚ, από την ούτως ή άλλως αναμενόμενη σύγκρουση, θα είναι ανεπανόρθωτο.

Όλοι αυτοί που σκέφτονται και λειτουργούν ως διαχειριστές και ιδιοκτήτες αυτού του πολιτικού σχηματισμού, , που κινούνται από καθαρά προσωπικά ελατήρια, από τον φόβο της απώλειας της μικρής ή μεγάλης κομματικής εξουσίας, από την υποχρέωση εξόφλησης γραμματίων, από καιροσκοπισμό, από προσωπικά κίνητρα, καλό θα είναι να σκεφτούν πως κινδυνεύουν να κληρονομήσουν ένα κόμμα, που θα οδεύει αναπόφευκτα στην απαξίωση, την διάλυση και την καταστροφή.

Υ.Γ .
Απορώ με τις συζητήσεις, που συνεχίζονται δημόσια, εάν πρέπει να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από το Καταστατικό διαδικασίες, ανάδειξης νέου προέδρου, ή αναβάπτισης του νυν.

Μου φαίνεται αδιανόητο, ότι θα μπορούσε, για οποιονδήποτε λόγο και οποιαδήποτε σκοπιμότητα να παραβιαστούν τα θέσμια ενός κόμματος, που η ύπαρξή και η διαδρομή του, στηρίζονται σ αυτά, ακόμη και όταν εξελισσόταν σε φάρσες.

Θα ρωτήσετε βέβαια. Και σε ποιο χρόνο;

Μα στον χρόνο εκείνο, που θα επιτρέψει να συζητηθούν όχι μόνο τα αίτια της ήττας, γιατί τότε θα συζητούν τα αυτονόητα και πασίγνωστα, αλλά και πολύ σημαντικότερα ζητήματα, όπως ιδεολογικά πολιτικά και στρατηγικά ζητήματα, και κυρίως τα όρια μιας ανατροπής στην φυσιογνωμία, την δομή, ακόμη και την ονομασία αυτού του κόμματος.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.
Ας μην φοβόμαστε την αλήθεια.
Το ρήγμα ανάμεσα στην κοινωνία και το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλο και βαθύ. Αμφιβάλω αν υπάρχει τρόπος, μέθοδος, πολιτική, ή προσωπικότητα, που θα καταφέρει να το κλείσει.

Σχόλια