ΕΙΝΑΙ ΟΙ BLOGERS ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ; Ένα ερώτημα χωρίς εύκολη απάντηση



Γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης, στην στήλη του «Στάσεις» της καθημερινής, με αφορμή την βουβή συγκέντρωση που οργάνωσαν οι blogers στο Σύνταγμα και άλλες πλατείες της χώρας, εναντίον των καταστροφικών πυρκαγιών της Πελοποννήσου:

«Δεν ήταν οι λαϊκές μάζες που συγκεντρώθηκαν στον Άγνωστο Στρατιώτη. Ήταν οι πιο ψαγμένοι: οι blogers , οι έχοντες πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οι πιο ενεργοί. Κι όταν αυτοί παραμένουν βουβοί, τι να κάνουν όλοι οι άλλοι; Όταν οι πρωτοπορίες δεν μπορούν να ιεραρχήσουν, πως να τα καταφέρουν οι υπόλοιποι;»

Το πρώτο ερώτημα είναι: Είναι οι blogers , οι πιο ενεργοί πολίτες;

Αναρωτιέμαι.
Δεν είμαι καθόλου σίγουρος γι αυτό.

Γνωρίζω πολλούς από αυτούς, πολλούς με τεράστια απήχηση, όπως προκύπτει από την επισκεψιμότητα του Ημερολογίου τους.

Και αρκετοί από αυτούς συνεχίζουν την κοινωνική τους δράση, την επαγγελματική τους διαδρομή, με ένα ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα. Παρακολουθούν τα γεγονότα και τις εξελίξεις, καταγράφουν περιθωριακές πτυχές των γεγονότων, τις φωτίζουν και τις αναδεικνύουν μια και κατά την γνώμη τους εκεί κρύβεται ο «διάβολος» της ουσίας και της σημασίας των εξελίξεων.

Υπάρχουν όμως και άλλοι, χιλιάδες, που μπαινοβγαίνουν στα Ημερολόγια, σχολιάζουν, γκρινιάζουν, λοιδορούν, συχνά « παίζουν εν ου παικτοίς», απολαμβάνουν., χειροκροτούν, αλληλοθαυμάζονται, ή αλληλοσκοτώνονται διαφωνώντας μέσα σε ξένα χωράφια, καμιά φορά απρόσκλητοι.
Έχω παρακολουθήσει τον Νίκο Δήμου, να κατεβάζει τα ρολά του Ημερολογίου του τρεις φορές από την απελπισία του να βλέπει το blog του να καταρρέει, να γίνεται πεδίο μάχης, να διαστρεβλώνονται οι ιδέες του.

Είναι και αυτό μια πραγματικότητα.
Τι συμβαίνει λοιπόν;

Νομίζω πως το ερώτημα είναι λάθος.

ΟΙ blogers είναι μια σύγχρονη ισχυρή κοινωνική πραγματικότητα, που ασκεί μεγαλύτερη ή μικρότερη επιρροή, αλλά αν πρέπει να τους χαρακτηρίσουμε ως «κοινωνικά ενεργούς πολίτες», τότε πρέπει να δώσουμε και ένα νέο περιεχόμενο στον χαρακτηρισμό «ενεργός πολίτης», πέρα από όσα εξέφραζε μέχρι τώρα ο όρος αυτός.
Υ.Γ.
Λίγο μετά το κλείσιμο αυτού του Σημειώματος, επισκέφτηκα ένα από τα λίγα blog που παρακολουθώ. Αυτό του Νίκου Δήμου. Για να πέσω πάνω στην τέταρτη- σημερινή- απόφασή του να ξανακλείσει το blog του γράφοντας μεταξύ άλλων:
"Αναστέλλω και πάλι την λειτουργία του για λόγους θεραπευτικούς"....

Σχόλια