ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΚΤΙΚΗ;




Το φετινό καλοκαίρι είχε πολλά και εξαιρετικά γεγονότα, ώστε να δικαιούνται να καταγραφούν στην μνήμη μας.

Οι πρωτοφανείς καύσωνες, οι καταστροφικές πυρκαγιές, η προκήρυξη των εκλογών και βέβαια το αποτέλεσμα τους

Αυτά στον μικρόκοσμό μας.

Λίγο βορειότερα, στην Αρκτική, εξελισσόταν ένα χωρίς προηγούμενο για τα χιλιάδες τελευταία χρόνια, καταστροφικό για την ανθρωπότητα και δυσοίωνο για το μέλλον της και μάλιστα το άμεσο, πρωτοφανές γεγονός.

Τον Ιούλιο στην Αρκτική καταγράφηκαν θερμοκρασίες κατά 15 βαθμούς μεγαλύτερες, από τις συνηθισμένες.
Το θερμόμετρο κατέγραψε 22 βαθμούς, και το φαινόμενο συνοδεύτηκε από τήξη των πάγων, χωρίς προηγούμενο.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών, που επιδεινώνονται όλο και περισσότερο, καθώς οι δύο γιγαντιαίοι ρυπαντές, η Η.Π.Α. και Κίνα, δεν δείχνουν καμιά διάθεση να περιορίσουν τις εκπομπές των καταστροφικών ρύπων.


Το αντίθετο .
Στην Κίνα κατασκευάζονται δύο εργοστάσια παραγωγής ενέργειας την εβδομάδα με χρήση ορυκτών καυσίμων. Αν συνυπολογίσει κανείς το μέγεθος των εργοστασίων αυτών, αντιλαμβάνεται αμέσως πως αν οι δύο υπερδυνάμεις, δεν υποχρεωθούν σε αλλαγή της πολιτικής τους σχετικά με το περιβάλλον, όλες οι διεθνείς πρωτοβουλίες και οι εκκλήσεις του ΟΗΕ, θα πέφτουν στο κενό.

Και στο μεταξύ η κατάσταση θα επιδεινώνεται ραγδαία.
Οι φετινοί δικοί μας καύσωνες, οι εξ αυτών καταστροφικές πυρκαγιές, τα προβλήματα στην γεωργική παραγωγή, η χωρίς προηγούμενο λειψυδρία και η μείωση των αποθεμάτων νερού, είναι τα πρώτα δείγματα αυτών των αλλαγών.


Για να μην νομίζουμε δηλαδή, πως τόσο η Κίνα, όσο και η Αρκτική είναι πολύ μακριά μας.
Και να μην μας διαφεύγει ότι οι συνέπειες από την εντεινόμενη τήξη των πάγων, προκαλούν παγκόσμια αναταραχή και ανατροπές στην ως τώρα γνωστή μας ισορροπία.

Μ αυτό το βλέμμα πρέπει να κοιτάξουμε την κατά τα άλλα ρομαντική εικόνα, ενός ποταμού, που ρέει ορμητικά ανάμεσα στους πάγους της Αρκτικής.

Υ.Γ.
Στο μεταξύ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου προετοιμάζονται κανονικά, και όλες οι χώρες συνεχίζουν κανονικά και αυτές,την προετοιμασία των αθλητών τους να συμμετάσχουν στους αγώνες.. Και εμείς βέβαια, εκτός των άλλων ετοιμάσαμε και ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, που ευτυχείς και μακάριοι, θα παρουσιάσουμε στο Πεκίνο.


Κάποιες φωνές διαμαρτυρίας που ζητούν ένα παγκόσμιο μποϊκοτάζ των αγώνων, το μόνο αποτελεσματικό όπλο, για να υποχρεώσει την Κίνα να δεσμευτεί για ένα κάποιον έλεγχο στην ανεξέλεγκτη αναπτυξιακή της πορεία , ακούγονται , όταν ακούγονται, ως γραφικοί ψίθυροι των ρομαντικών οικολόγων.

Σχόλια