ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ..Όχι όμως μόνο ως ευλογία, αλλά και ως καταστροφή...


Ένας αφανής εκ πρώτης όψεως, αλλά ιδιαίτερα καταστροφικός κίνδυνος, φαίνεται να καραδοκεί πίσω από τις ανακοινώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που πήρε νέα επώδυνη διάσταση με την έκτατη αναγγελία «επικίνδυνων καιρικών φαινομένων» .

Ο νέος κίνδυνος που απειλεί τις περιοχές, που η καλοκαιρινή θεομηνία έπληξε στην Πελοπόννησο, αφανίζοντας εκατομμύρια στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Ενώ για ολόκληρη την χώρα οι αναμενόμενες συνεχείς επί πολλές ημέρες βροχές και καταιγίδες, θα είναι όπως φαίνεται λυτρωτικές για την εποχή, αλλά και προβληματικές για τα ανοχύρωτα αστικά κέντρα, στις πυρόπληκτες εκτάσεις της Πελοποννήσου , απειλούν να ολοκληρώσουν το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών του καλοκαιριού.






Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας συνοψίζει σε λίγες γραμμές το εφιαλτικό σενάριο των προσεχών ημερών:
«Οι δυνατές βροχές θα παρασύρουν τη στάχτη και μαζί το χώμα με όλα τα θρεπτικά συστατικά. Θα έχουν ως συνέπεια τη διάβρωση τεράστιων εκτάσεων, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες φυσικής αναγέννησης των καμένων δασικών περιοχών.
Η Δυτική Πελοπόννησος κινδυνεύει με ερημοποίηση».





Και τι έγιναν λοιπόν τα πολυδιαφημισμένα προεκλογικά έργα με κορμοδέματα, τους δασεργάτες, που κατάμαυροι από την καπνιά έκοβαν τους καμένους κορμούς για να διαμορφώσουν φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα;

Η τηλεοπτική εικόνα ήταν ασφαλώς εντυπωσιακή. Αλλά τα εκατομμύρια καμένα στρέμματα δάσους, δεν μπορούν να εξασφαλιστούν από την τηλεοπτική εικόνα, όση δύναμη κι αν διαθέτει..

Και φυσικά δεν κατασκευάστηκαν ούτε τα εκατοντάδες ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα, που χρειάζονται επειγόντως τώρα.
Έτσι και αλλιώς το «ενδιαφέρον της κοινής γνώμης» κινείται τώρα σε άλλες κατευθύνσεις...

Είναι όντως συγκλονιστική αυτή η αντιστροφή των λειτουργιών της φύσης. Έχεις την εντύπωση πως ανταποδίδει με σκληρά κτυπήματα και με τα όπλα που διαθέτει, την άφρονη συμπεριφορά του ανθρώπου.

Οι κλιματικές ανατροπές, έχουν δραματικές συνέπειες στην ζωή μας, και οι συνέπειες είναι παρούσες και καθημερινές.

Σχόλια