ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ. Και πάλι τα ερωτηματικά, οι φόβοι, αλλά και οι προσδοκίες

Η συζήτηση και τα ερωτηματικά συνεχίζονται. Και τα περιστατικά, άλλοτε εντυπωσιακά για την επιρροή που ασκούν, άλλοτε με ερωτηματικά για την «ηθική» και τις αρχές ή σκοπιμότητες που υπηρετούν, άλλοτε θριαμβευτικά για το νέο «μέσο» επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, που κινητοποιεί την κοινωνία, πολλαπλασιάζονται.

Ναι, για την δύναμη του Διαδικτύου ο λόγος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ειδικοί τρομάζουν, για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Νότια Καρολίνα, εν όψει των εσωκομματικών εκλογών, από ένα πρωτοφανή για την ένταση και την έκταση του βρώμικο πόλεμο, που κινητήρια δύναμή του είναι οι πληροφορίες που διακινούνται μέσω του Διαδικτύου.

Δεν γλυτώνει κανένας, δεν υπάρχουν όρια και φραγμοί, στις «αποκαλύψεις» τις «διαρροές», τις καταγγελίες.

Οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, κινδυνεύουν να βγουν τραυματισμένοι και με τσαλακωμένη ,ή θολωμένη την προσωπικότητά τους, από ένα πόλεμο που δεν έχει το προηγούμενό του ακόμη και στην Αμερική.

Η μία υποψήφια καταγγέλλεται ότι έχει λεσβιακές σχέσεις με την γραμματέα της, ο άλλος κρύβει σκοτεινά μυστικά, ο τρίτος είναι κρυφοισλαμιστής, και πάει λέγοντας.
Και είμαστε μόνο στην αρχή.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο βρώμικος πόλεμος, η λάσπη χωρίς έλεος θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

Το μόνο που δεν μπορούν να εκτιμήσουν, είναι μέχρι που θα φτάσει η κατάσταση.

Και την ίδια στιγμή, σε μια εξαιρετική επιφυλλίδα του σήμερα στην Καθημερινή ο Νίκος Ξυδάκης, αναφέρεται σε μια μοναδική κινητοποίηση Blogers, προκειμένου να βρεθεί ένας ασυνείδητος οδηγός μιας κόκκινης Σιτροέν, που τραυμάτισε θανάσιμα ένα νέο και τον εγκατέλειψε. Μηνύματα και πληροφορίες, ταξίδεψαν αστραπιαία παντού, και το γεγονός έφτασε στις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις, με τρόπο που να δείχνει πως πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί ο επικίνδυνος και δειλός οδηγός.

Η «μπίλια» του Διαδικτύου κινείται με ασύλληπτη ταχύτητα, διαγράφει «θαύματα» και κινδύνους, προσδοκίες και απειλές.

Κάπου φυσικά θα σταματήσει, κάποια στιγμή. Που και πότε, δεν νομίζω πως μπορεί να προσδιοριστεί.
Είναι και αυτή μια από τις σημαντικές πλευρές αυτής της μεγάλης πρόκλησης.
Υπό τύπον Υ.Γ.

Οι Financial Times επανέρχονται στα ηλεκτρονικά βιβλία.
Και επισημαίνουν:

Από την δεκαετία του 1990 οι προσπάθειες να πεισθούν οι καταναλωτές να στραφούν στα ηλεκτρονικά βιβλία αντιμετωπίζει τρία προβλήματα τιμή είναι υψηλή ποικιλία δεν είναι μεγάλη και λόγω των πνευματικών δικαιωμάτων δεν μπορεί κάποιος να δανείζει τα ηλεκτρονικά βιβλία στους φίλους του.

Ανήκω και εγώ στους σκεπτικιστές.

Με τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την χαρά και την ικανοποίηση να παίρνεις στα χέρια σου μια νέα έκδοση ένα καινούργιο βιβλίο, να το περιεργάζεσαι, να το φυλλομετράς, ακόμη και να το μυρίζεις, να το μεταφέρεις στην πολυθρόνα, το κρεβάτι, την παραλία, το λεωφορείο, να το αφήνεις για λίγο για να γυρίσεις σε ένα άλλο βιβλίο, που περιμένει μισοτελειωμένο, για πολλούς λόγους δίπλα σου υπομονετικά.

Δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πρόκληση και την περιέργεια, αισθήματα που δεν εκπληρώνεις, παρ όλο ότι ένα πολυαναμενόμενο βιβλίο βρίσκεται στα χέρια σου, αλλά δεν το αρχίζεις ακόμη, φοβάσαι να το καταναλώσεις.

Σχόλια