Το ΚΙΟΤΟ φεύγει...το ΜΠΑΛΙ έρχεται...Αλλά η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρνει ακόμη να συντονίσει έναν αποτελεσματικό βηματισμό

Αν υπάρχουν ακόμη δύσπιστοι για την μεγάλη περιπέτεια στην οποία εισέρχεται η Γη, λόγω των κλιματικών αλλαγών, φαντάζομαι πως αυτή η πρωτοφανής στην ανθρώπινη ιστορία, κινητοποίηση των κοινωνιών, των κρατών και των διεθνών οργανισμών, θα πρέπει να τους πείσει ότι όντως κάτι το πολύ σημαντικό- ίσως σημαντικότερο απ ό,τι λέγεται και φαίνεται-εξελίσσεται γύρω μας.

Η αρχή ήταν στο Κιότο, ακολούθησε η παγκόσμια συνάντηση επιστημόνων και ειδικών, οι σχετικές σε υψηλό επίπεδο πρωτοβουλίες της Ε.Ε. οι συναντήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το κλίμα

Στον Ευρωπαϊκό χώρο λαμβάνονται ήδη οι πρώτες σημαντικές αποφάσεις, τα κράτη δειλά δειλά κινούνται στην κατεύθυνση διατύπωσης μιας εθνικής πολιτικής, οι οικολογικές οργανώσεις κάνουν σημαία τους τον κίνδυνο που διατρέχει η ανθρωπότητα, όχι στο μακρινό μέλλον.

Και φυσικά οι λαοί, που έκπληκτοι βιώνουν ήδη τις συνέπειες αυτών των αλλαγών, ζώντας ήδη την ερημοποίηση, την έλλειψη του νερού, τις υψηλές καταστροφικές θερμοκρασίες, την αλλοίωση και συχνά καταστροφή της γεωργικής παραγωγής.

Κεντρική επιδίωξη των μεγάλων διεθνών πρωτοβουλιών ή συμφωνία λήψης μέτρων για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Δεν είναι βέβαια μια εύκολη υπόθεση. Το Πρωτόκολλο του Κιότο πλησιάζει στην λήξη του, (εκπνέει το 2012)χωρίς να έχει ακόμη υπογραφεί από εκείνες τις χώρες με υψηλή βιομηχανική ανάπτυξη, που εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αερίων του άνθρακα, αλλά και εξ ίσου σημαντικό να έχουν επιτευχθεί και οι στόχοι, που έθεσαν τα κράτη που το υπέγραψαν.

Δεν ήταν λοιπόν τυχαίος ο ενθουσιασμός με τον οποίο υποδέχτηκαν στο Μπαλί οι 10.000 σύνεδροι από 190 χώρες, που μετείχαν στην 13η Σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, την δήλωση του νέου πρωθυπουργού της Αυστραλίας, ότι θα υπογράψει «άμεσα, τώρα, το Πρωτόκολλο του Κιότο».

Όπως είχε άλλωστε δημόσια και επανειλημμένα τονιστεί, ότι οι ήδη πραγματοποιηθείσες εκπομπές, αυτές από μόνες τους και όχι οι νεότερες, θα επιφέρουν την κατά δύο βαθμούς άνοδο της θερμοκρασίας της Γης, με δραματικές συνέπειες για την ζωή των ανθρώπων , και ιδιαίτερα των κατοίκων των φτωχών χωρών του τρίτου κόσμου… Όπως μάλιστα δηλώθηκε ήδη η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται, όπως δείχνουν οι πιο πρόσφατες μελέτες, με την ανθρωπότητα να αντιμετωπίζει πλέον το φάσμα των πιο απροσδόκητων ανατροπών στο περιβάλλον.

Γι αυτό και ο κύριος στόχος των συνέδρων του Μπαλί, είναι μια αναδιατύπωση και επέκταση των όρων και περιορισμών, που έθετε το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Ελπίζω πως μεταξύ των επισημάνσεων θα είναι και αυτή που αναφέρεται στις τεράστιες παρεμβάσεις και ανατροπές που επιφέρει ήδη η προσπάθεια υποκατάστασης του πετρελαίου και του ορυκτού άνθρακα από τα βιοκαύσιμα, που πλήττουν άμεσα και δραματικά την επιβίωση των λαών του τρίτου κόσμου, καθώς οδηγούν τεράστιες ποσότητες γεωργικών προϊόντων όχι στην διατροφή, αλλά στην παραγωγή βιοκαυσίμων, αυξάνουν δραματικά τις τιμές τους και ενθαρρύνουν την καταστροφή δασών, που ήδη θεωρείται μία από τις μεγάλες αιτίες αύξησης των εκπομπών των επικίνδυνων αερίων.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον κόσμο στην μακάρια Ελλάδα μας, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Ακόμη και τώρα, που βλέπουμε γύρω μας τις λίμνες να εξαφανίζονται από την μεγάλη λειψυδρία, ο δασικός πλούτος και το φυσικό περιβάλλον να καταστρέφονται από τις πυρκαγιές που προκαλούν οι καύσωνες, την γεωργική παραγωγή να φθίνει.

Οι πολιτικοί μας περιορίζονται σε δηλώσεις, σε εκκλήσεις ,ή το συνηθέστερο, σε ανέξοδες καταγγελίες και η τοπική αυτοδιοίκηση να απουσιάζει δραματικά από το προσκήνιο, ωσάν να μην την αφορά.

Αλλά οι κοινωνίες έχουν απόλυτη ανάγκη ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης. Οι συνήθειες πρέπει να αλλάξουν. Η καταναλωτική μανία και η σπατάλη, πρέπει να περιοριστούν, μια νέα κουλτούρα για την καθημερινή ζωή πρέπει να αρχίσει να αναδεικνύεται.

Τίποτε όμως από όλα αυτά δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Σχόλια