Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ,ΜΙΚΡΉ , ΑΛΛΑ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΙΚΗ..Αλλά υπάρχουν και τα ¨Μπαλί¨της καθημερινότητάς μας...

Καθώς η Διάσκεψη του ΟΗΕ στο ΜΠΑΛΙ, αντιμετώπιζε το φάσμα της πλήρους κατάρρευσης, εξ αιτίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο κόσμος αισθάνθηκε ανακούφιση τελικά, όταν κάτω από την ισχυρή πίεση και την κατακραυγή των χιλιάδων συνέδρων και της παγκόσμιας κοινής γνώμης οι ΗΠΑ υποχώρησαν, αποδεχόμενες και επιβάλλοντας μια συμβιβαστική λύση…

Θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια την ψυχική εξουθένωση και κατάρρευση του επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ, όταν επιχείρησε να αναγγείλει το αποτέλεσμα αυτό.
Κάτω από τις δραματικές καθημερινές εξελίξεις, οι τρείς βασικές αποφάσεις της Διάσκεψης έχουν όντως την αξία τους:

Έναρξη διαπραγματεύσεων για μια ισχυρή δεύτερη φάση του Πρωτοκόλλου του Κιότο μέχρι το 2009.

Έναρξη διαδικασίας για την χρηματοδότηση καθαρών τεχνολογιών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Δημιουργία ταμείου υποστήριξης των θυμάτων των κλιματικών αλλαγών…

Ο συμβιβασμός είναι φανερός.

Οι ΗΠΑ υποχώρησαν βέβαια κάτω από τις πιέσεις, αλλά πέτυχαν να αφαιρεθούν από την απόφαση οι αναφορές για ισχυρές περικοπές εκπομπών των αερίων της θέρμανσης, δηλαδή μείωση από 25-40% μέχρι το 2020.

Η μάχη συνεπώς θα συνεχιστεί στα διεθνή φόρα και τις συνδιασκέψεις.

Παρ όλα αυτά δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός, πως το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και των καθημερινών συνηθειών, του καταναλωτισμού και της σπατάλης φυσικά στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες.

Θα επαναλάβω λοιπόν εδώ τα εκπληκτικά στοιχεία που διάβασα στον «Κόσμο του Επενδυτή»:

Κάθε χρόνο περίπου 1.5 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού χρησιμοποιούνται για την συσκευασία 23 δισεκατομμυρίων γαλονιών πόσιμου νερού.

Για μια μεγάλη ζωντανή συναυλία καταναλώνεται τόσο ηλεκτρικό ρεύμα, όσο και για 700 νοικοκυριά σε ένα χρόνο.

Εάν το νερό της βρύσης αντικαθιστούσε το εμφιαλωμένο νερό στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 8 δις. Δολάρια και δεν θα κατέληγαν στις χωματερές 60 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια κάθε ημέρα.

Περίπου 130 εκατομ. κινητά τηλέφωνα πετιούνται κάθε χρόνο στα σκουπίδια

Τουλάχιστον τα μισά παιδιά που μένουν σε απόσταση ενάμιση χιλιομέτρου από το σχολείο πάνε στο μάθημά τους με αυτοκίνητο. Εάν το 6% εξ αυτών πήγαινε με τα πόδια θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 60.000 γαλόνια βενζίνης την ημέρα.

Εάν χαρίζαμε σε κάθε παιδί κάτω των 6 ετών ξύλινο παιχνίδι με το οποίο θα μπορούσε να παίξει ένα ακόμη παιδί την επόμενη χρονιά, θα χρησιμοποιούσαμε 8,5 εκατομ. κιλά λιγότερο πλαστικό κάθε χρόνο.

Οι Αμερικανοί πετούν κάθε χρόνο 1,6 δισεκατομμύρια στυλό ετησίως. Εάν τα τοποθετήσει κανείς το ένα μετά το άλλο, θα είχαν μήκος 225.000 χιλιόμετρα.

Περίπου 5 εκατομμύρια δέντρα θα μπορούσαν να σωθούν εάν κάθε νοικοκυριό χρησιμοποιούσε ανακυκλωμένο χαρτί στην τουαλέτα.

Εάν στο 25% από τα φωτοαντίγραφα χρησιμοποιούσαμε και τις δύο πλευρές του χαρτιού, ετησίως θα εξοικονομούσαμε περίπου 130 δισεκατομμύρια φύλλα χαρτιού.

Κάθε χρόνο παράγουμε 1,5 δισεκατομμύριο τόνους οικιακών απορριμμάτων δηλαδή τρεις φορές το συνολικό βάρος όλου του πληθυσμού του πλανήτη.

Κάθε χρόνο οι Αμερικανοί πετούν 138 δισεκατομμύρια καλαμάκια στα σκουπίδια, αρκετά για να κατασκευαστεί ένα άγαλμα 20 φορές μεγαλύτερο από το άγαλμα της Ελευθερίας.

Εάν κάθε μωρό που γεννήθηκε φέτος έκανε μπάνιο με σαπούνι σε στερεή μορφή αντί για αφρόλουτρο, το πλαστικό που θα μπορούσε να είχε εξοικονομηθεί από την συσκευασία θα ζύγιζε περίπου 340.000 κιλά δηλαδή ένα Μπόινγκ 747

Εάν 100.000 άνθρωποι χρησιμοποιούσαν, άντε για ξύλινα μολύβια, αυτά που παίρνουν εναλλακτικές «μύτες», θα μπορούσαν να σωθούν 210 δέντρα το χρόνο.

Με την ανακύκλωση του 1% των βιβλίων που χρησιμοποιούν τα παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι το κολλέγιο, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν τα χρήματα για να σπουδάσουν 4.000 παιδιά στο πανεπιστήμιο.

Εάν το 1% από τους 20.000.000 υπολογιστές που καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο αντικαθίστατο με μεταχειρισμένους, θα γέμιζαν θα γέμιζαν 1.700 λιγότερα απορριμματοφόρα, η εξοικονόμηση νερού θα έφτανε για 73.000 πισίνες και με την οικονομία σε ενέργεια θα τροφοδοτούνταν με ρεύμα όλοι οι προσωπικοί υπολογιστές στις ΗΠΑ για 55 συνεχείς ώρες.

Σχόλια