Ο ΜΟΝΤΕΜΠΕΛΟ, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης ,αποχωρεί..

Η είδηση από μόνη της έχει το ενδιαφέρον της και μάλιστα διεθνές.

Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, όπου στο περιθώριο των όσων συζητούνται, καταγγέλλονται, αποκαλύπτονται καθημερινά, γύρω από την υπόθεση «Χρ. Ζαχόπουλος» και με έμφαση προβάλλεται η γνωστή ελληνική «συνταγή», για την λογική και τον τρόπο επιλογής των στελεχών των μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών, το γεγονός φωτίζεται με τρόπο, που να γεννά σε όλους φαντάζομαι θλίψη.

Μετά από 31 χρόνια στο τιμόνι του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, ο Διευθυντής του, ο Φιλίπ ντε Μοντεμπέλο, 71 χρόνων σήμερα,δήλωσε ότι αποχωρεί ,προκαλώντας μια δικαιολογημένα μεγάλη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, διεθνή σχετική συζήτηση.

Για το έργο του, την αντίληψή του τα επιτεύγματά του, τις επιτυχίες, αλλά και τα αδύνατα σημεία της μακρόχρονης παρουσίας του σε ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία της εποχής μας.
Η Θεσσαλονίκη, τον γνώρισε το 1997, όταν επικεφαλής ενός κλιμακίου επιστημονικών συνεργατών του Μητροπολιτικού Μουσείου επισκέφτηκε την Έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους, το κορυφαίο διεθνές εικαστικό γεγονός της χρονιάς, όπως το ανέδειξαν τα καλλιτεχνικά περιοδικά της εποχής εκείνης.

Δεν ήταν μόνο η διεθνής απήχηση του γεγονότος εκείνου, που τον έφερε στην Θεσσαλονίκη. Είναι γνωστό πως τον κατηγορούν ότι στην μακροχρόνια θητεία του, έδειξε πολύ μικρό ενδιαφέρον για την σύγχρονη Τέχνη. Εμείς στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά τις μεγάλες εκθέσεις για την Βυζαντινή Τέχνη, που διοργάνωσε με την χορηγία γνωστών Ελλήνων τραπεζιτών και εφοπλιστών, αλλά και τα «επώνυμα» τμήματα του Μουσείου, που φέρουν το όνομα Ελλήνων χορηγών.

Για άλλα όμως ξεκίνησα και αλλού παρασύρθηκα, για αυτονόητους φαντάζομαι λόγους.
Λοιπόν, αυτό που ήθελα να σημειώσω είναι κυρίως η συζήτηση που διεξάγεται την εποχή αυτή, για την ανάδειξη του διαδόχου του.

Τριάντα ένα χρόνια αδιατάρακτα στην θέση του Διευθυντή του Μητροπολιτικού Μουσείου, σημαίνουν τριάντα ένα χρόνια, στην διάρκεια των οποίων, Πρόεδροι των Η.Π.Α., Γερουσιαστές, Βουλευτές, Δήμαρχοι και Κυβερνήτες της Νέας Υόρκης, δεκάδες ολόκληρες, ούτε διανοήθηκαν , ούτε επιχείρησαν να αναμειχθούν στην αντικατάστασή του και τον διορισμό ενός «φίλου» τους, ή ενός «Δημοκρατικού», ή «Ρεπουμπλικανού» .

Και τώρα έχει συσταθεί ήδη η Επιτροπή, που θα επιλέξει τον διάδοχό του, ανεξάρτητη, χωρίς σχέσεις και δεσμεύσεις, πολιτικές, κομματικές, ή ακόμη και επαγγελματικές, μια «Επιτροπή Σοφών», το έργο της οποίας ασφαλώς είναι και σύνθετο και δύσκολο.

Είναι δε ακόμη αποκαλυπτικό το γεγονός μιας περιγραφής των χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει ο νέος Διευθυντής, σύμφωνα με τους New York Times:

«Ο νέος Διευθυντής θα πρέπει να διαθέτει μια πολυμήχανη προσωπικότητα, ακαδημαϊκή υπεροχή και ευαισθησία, ικανότητα να «φλερτάρει» και να κερδίζει δωρητές και χορηγούς δημόσιους και ξένους φορείς, αλλά και πειθαρχημένο πλην ευρηματικό επιχειρηματικό μυαλό».

Με το Μητροπολιτικό Μουσείο να έχει εξελιχθεί σε ένα γιγαντιαίο καλλιτεχνικό και οικονομικό οργανισμό, δεν είναι καθόλου τυχαίος αυτός ο συνδυασμός ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών προσόντων, που απαιτούνται.

Αυτά. Να παρακολουθήσουμε τις επόμενες εξελίξεις. Φαντάζομαι πως θα έχουν πολλά να μας διδάξουν…..

Σχόλια