Για το "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ". Κρίσιμες και πολύ επικίνδυνες ώρες!...



Η δυσάρεστη έκπληξη από την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του Ο.Η.Ε. (βλ. Η.Π.Α.) Μάθιου Νίμιτς, πρέπει να διδάξει την πολιτική ηγεσία και ιδιαίτερα την κυβέρνηση, που διαχειρίζεται την κρίσιμη αυτή εθνική υπόθεση, πολλά και ταυτόχρονα να την αναγκάσει να προετοιμαστεί για ακόμη πιο δυσάρεστες καταστάσεις, έως και κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στο Βουκουρέστι…

Αυτό σημαίνει:
Να πάρει πίσω και να μετατρέψει σε διαπραγματευτικό χαρτί, αυτό που αλόγιστα και χωρίς αντάλλαγμα προσέφερε δηλ. την «σύνθετη ονομασία», ουσιαστικά την αποδοχή της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία».

Να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια και χωρίς υπεκφυγές, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διπλών ή πολλαπλών ονομασιών, γιατί κανείς δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία πως θα καταλήξουν όλα στην συνταγματική ονομασία της γείτονος δηλ. στο «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Να προσέξει εκείνη την πτυχή, την επικίνδυνη «ουρά», που συνοδεύει όπως φαίνεται σχεδόν όλες τις προτάσεις του Νίμιτς δηλαδή τα περί «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας», γιατί αυτά ακριβώς είναι τα «βαρέα όπλα» για τα επόμενα πολύ δύσκολα προβλήματα του αλυτρωτισμού, που τέθηκαν ήδη με τρόπο σχεδόν ιταμό από την πλευρά της FYROM , για να μην έχουμε οποιαδήποτε ψευδαίσθηση, ή άλλοθι, για το τι πρόκειται να ακολουθήσει την τυχόν «λύση» του προβλήματος, στην φάση αυτή.

Να κάνει πράξη την δήλωση της Υπεξ, ότι «δεν έχουμε λόγο να βιαζόμαστε», ξεκαθαρίζοντας από τώρα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί συζητήσεις στην διάρκεια της Συνόδου, γιατί εκεί δεν θα έχει περιθώρια διαβουλεύσεων, εξασφαλιστικών δεσμευτικών ρυθμίσεων, για τις «διαβολικές λεπτομέρειες», ούτε φυσικά μια διεθνή δέσμευση- κατοχύρωση μέσω μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.

Πολύ φοβούμαι όμως και το τονίζω, πως οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μικρότερες ιστορικά.

Η άμεση δημόσια αποδοχή-στήριξη της νέας πολιτικής περί «σύνθετης ονομασίας», χωρίς προϋποθέσεις, η σιωπή που συνοδεύει τις δηλώσεις του Προέδρου Γ.Π. πάνω στις πιο επικίνδυνες πτυχές, αυτές δηλ. της αναγνώρισης «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας», ουσιαστικά στην νομιμοποίηση των ανύπαρκτων και αυθαίρετων πολιτικών-στρατηγικών επινοήσεων της γείτονος, η πλήρης απουσία προειδοποιήσεων για τους κινδύνους που καραδοκούν στην Σύνοδο Κορυφής, τώρα που η πρόταση Νίμιτς μας έφερε στην μειονεκτικότερη από ποτέ θέση, πολύ φοβούμαι ότι θα καταλογιστούν από την ιστορία ως ευθύνη, ή εν πάσει περιπτώσει ως «συνευθύνη».


Υ.Γ. 1

Η σημερινή δήλωση του Προέδρου των Η.Π.Α. ότι ενθαρρύνει, κάτω από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, και παρ όλα αυτά, την λήψη απόφασης «για την ένταξη της Κροατίας, της Αλβανίας και της Μακεδονίας(!)», πρέπει να σημάνει συναγερμό για τις πραγματικές προθέσεις των Η.Π.Α. και τους κινδύνους, ή τα απρόοπτα μπροστά στα οποία μπορεί να βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση, στις προσεχείς ημέρες, από ενέργειες μιας υπερδύναμης, που δεν λογαριάζει ούτε διεθνές δίκαιο, ούτε ηθική, ούτε αλληλεγγύη, προκειμένου να πετύχει τους στόχους της.

Οι πιέσεις παίρνουν χαρακτήρα ομαδικής επίθεσης, με την Κοντολίζα Ράϊς, τον ανεκδιήγητο πρώην υπουργό Αμύνης Ράμσφελντ, τον εκπρόσωπο του Σταίητ Ντιπάρτμεντ Μακ Κόρμακ και τον αμερικανικό τύπο…

Υ.Γ. 2

Προσοχή στο ενδεχόμενο ενός «Σκωτσέζικου ντουζ, που θα μας «προσφέρει» την τελευταία στιγμή την «Νέα Μακεδονία» με πολλές και επικίνδυνες λεπτομέρειες!...και πολλές εκκρεμότητες και αβεβαιότητες…

Υ.Γ. 3

Είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, καλείται σε συνεδρίαση της Βουλής της , να λάβει οριστικές αποφάσεις για την πρόταση Νίμιτς την …Δευτέρα , εξαντλώντας όλα τα χρονικά περιθώρια , ώστε τυχόν «μεσολαβητική» πρόταση της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής, να μην αφήσει κανένα απολύτως περιθώριο στην Ελλάδα;

Σχόλια