ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ...ΟΝΕΙΡΟ!...

Λοιπόν συμβαίνουν καμιά φορά πράγματα και μάλιστα εξαιρετικά, εκεί που δεν το περιμένεις…

Είχα γράψει πριν λίγες μέρες ένα Σημείωμα για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, που έχει ετοιμαστεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ και πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή προς συζήτηση.

Και είχα αναφερθεί, ως κλασσικός Θεσσαλονικιός, πως κανείς δεν επρόκειτο να ασχοληθεί με τις προβλέψεις του για την Θεσσαλονίκη, κανείς δεν επρόκειτο να συζητήσει πτυχές του, κανείς δεν θα απορούσε, τουλάχιστον, ποιοι και με ποια διαδικασία καθόρισαν τα στοιχεία που συνθέτουν το μέλλον, την ανάπτυξη και την προοπτική της πόλης.

ΚΙ αυτό γιατί ενώ στο μεταξύ η κυβέρνηση με τον πιο επίσημο τρόπο ενέταξε την ψήφισή του στο «μεταρρυθμιστικό» πρόγραμμά της, η εντύπωση του κόσμου για το Χωροταξικό είναι ότι πρόκειται για κάποια ενέργεια, που δεν θίγει άμεσα και με εμφανή τρόπο την ζωή, την οικονομική κατάσταση, την καθημερινότητα των πολιτών. Έτσι το προσλαμβάνει η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.

Δεν πρόκειται δηλαδή να ξεσηκωθεί το σύμπαν, όπως έγινε με την ασφαλιστική «μεταρρύθμιση».

Και αυτός είναι βέβαια ο μεγάλος κίνδυνος.

Κι όμως η διάψευση ήρθε και μάλιστα σαρωτική.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να αφιερώσει τρεις συνεχείς συνεδριάσεις του στο τμήμα του Εθνικού Χωροταξικού σχεδίου που αναφέρεται στην Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται μάλιστα να καλέσει και τους ειδικούς και άμεσα εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς της πόλης, ώστε να γίνει δυνατή η πλήρης κατανόηση των προτάσεων, που περιλαμβάνει και φυσικά να ακουστούν οι αντιρρήσεις πάνω σ αυτές.

Αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο πήρε την πρωτοβουλία ,όρισε ειδική επιτροπή που θα μελετήσει αναλυτικά τις προτάσεις και θα συντάξει μια σχετική Έκθεση, που θα δοθεί στην δημοσιότητα.

Ήταν φυσικό ύστερα από αυτές τις κινήσεις να ενεργοποιηθεί και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης και να ανακοινώσει ότι τις απόψεις του για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο θα τις γνωστοποιήσει σχετικά σύντομα.

Η ανακοίνωση αυτή έχει την σημασία της γιατί ο Οργανισμός επανεξετάζει εδώ και καιρό το ισχύον Ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης, οπότε και η άποψή του έχει την σημασία της.

Όπως ήταν φυσικό η κινητικότητα αυτή λειτούργησε ενθαρρυντικά, για να μην πω προκλητικά και έθεσε σε κίνηση ένα απροσδόκητο μηχανισμό ενεργοποίησης φορέων και επιστημόνων. Οι δημοτικές παρατάξεις συγκρότησαν δικές τους επιτροπές από ειδικούς επιστήμονες, ώστε να διαμορφώσουν μια συγκροτημένη άποψη και να μην εμφανιστούν και πάλι με μια γενικόλογη τοποθέτηση, η οποία απλώς θα αντανακλά τις γενικές πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις των κομματικών τους φορέων.

Η ΕΤ3 «έκλεισε» τρεις έκτακτες ειδικές εκπομπές της με τον Παντελή Σαββίδη, του οποίου η νηφαλιότητα, η εμπειρία και η πολύ καλή γνώση των πραγμάτων που διαχειρίζεται- και τιμά με τον πιο επιτυχημένο τρόπο την πόλη και την τοπική κρατική τηλεόραση-αποτελούν εγγύηση και όλοι τώρα περιμένουν πως οι εκπομπές αυτές θα καταστήσουν κτήμα του κοινού τόσο τις προβλέψεις του Χωροταξικού Σχεδίου, όσο και τις απόψεις που θα εκτεθούν.

Η Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά κινείται δυναμικά και αποφασιστικά γύρω από ένα θέμα που επιχειρεί να καθορίσει το μέλλον της, πολύ πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά, από τα «στρατηγικά σχέδια» και τα «οράματα» που εξαγγέλλονται κάθε τρεις και λίγο από αρμόδιους και αναρμόδιους.

Επί τέλους, να και μια διάψευση της δήθεν αδιαφορίας μας, της ασυνεννοησίας των φορέων, των άγονων αντιπαραθέσεων.

Έτσι είχαν τα πράγματα και άρκεσαν, όσο διήρκεσαν, μερικά δευτερόλεπτα όπως λένε, για να μας χαρίσουν μια ικανοποίηση, μια αγαλλίαση σχεδόν.

Και ύστερα ξυπνήσαμε…

Το κακό είναι πως δεν ξύπνησε μαζί μας και η πόλη.

Αυτή συνεχίζει αμέριμνη, όπως πάντα, την καθημερινότητά της.

Υ.Γ.
Για την ιστορία τώρα.

Η Ράνια Κλουτσινιώτη, αρχιτέκτων πολεοδόμος, επικεφαλής της πολυμελούς διεπιστημονικής ομάδας μελετητών, που συνέταξαν το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, δηλώνει πως όλες ο «αιχμηρές», ή έστω τολμηρές προτάσεις του αρχικού σχεδίου, αφαιρέθηκαν.

« Το ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε πίσω σε όλα. Ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς είπε ότι δεν θα αλλάξει τις συνήθειες των Ελλήνων. Μα ο μόνος λόγος που γίνεται ένα χωροταξικό σχέδιο είναι ακριβώς για να αλλάξουν οι συνήθειες»…
Και καταλήγει:

«Είμαι πολύ απογοητευμένη από το αποτέλεσμα. Όλα τα αιχμηρά ζητήματα έχουν επαλειφθεί. Η διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο δεν έφερε νέα πνοή".

Υ.Γ. 2

Είμαι περίεργος να δω τι ακριβώς θα κάνουν οι βουλευτές-όλων των κομμάτων- της Θεσσαλονίκης, πριν την έναρξη των συζητήσεων στην Βουλή. Θα συζητήσουν με την πόλη και τους φορείς της, ή θα κινηθούν πάνω στις γενικές, πολιτικές κατευθύνσεις και μόνον των κομμάτων τους;

Σχόλια