ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΤΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ. Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ

Ο χρόνος τρέχει και όπως φαίνεται κανείς δεν πρόκειται να περιμένει την Θεσσαλονίκη, πότε και αν θα ξυπνήσει για να ασχοληθεί με τα κρίσιμα ζητήματα του μέλλοντός της.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς κατέθεσε σήμερα στην Βουλή το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και δήλωσε μεταξύ άλλων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ψήφισής του:

«Αρχικά θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, όπου θα κληθούν οι φορείς για να πουν τις απόψεις τους.
Στην συνέχεια δεν θα πάμε αμέσως στην ολομέλεια της Βουλής, αλλά θα μεσολαβήσει ένα διάστημα 15 περίπου ημερών, ώστε να εξεταστούν οι απόψεις που διατυπώθηκαν στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής».

Δεν χρειάζεται φυσικά να προβληματιστούμε αν θα παραστούν στην σχετική συνεδρίαση της Βουλής οι «φορείς» της Θεσσαλονίκης. Τι θα μπορούσαν άλλωστε να υποστηρίξουν, αφού πουθενά δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση, ο ελάχιστος διάλογος, ούτε φυσικά και κάποια έστω γενική ενημέρωση.

Για όσους πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτε το σημαντικό, ούτε ότι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο πρόκειται να επηρεάσει την πορεία και το μέλλον της Θεσσαλονίκης, θα αρκούσε νομίζω να αφιερώσουν κάποια λίγα λεπτά και να μελετήσουν τις στρατηγικές επιλογές που καθιερώνονται και που φυσικά θα διαμορφώσουν τόσο την εθνική πολιτική, όσο και την κατεύθυνση των τεράστιων κονδυλίων του Δ΄Κ.Π.Σ.

Και για να μην υπάρξουν αμφιβολίες για το κατά πόσον οι σχετικές με την Θεσσαλονίκη επιλογές συνδέονται έστω και θεωρητικά με τα όσα τα τελευταία χρόνια τονίζονται κατά κόρον και επαγγέλλονται για τις κατευθύνσεις μελλοντικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, θα μεταφέρω εδώ τι προβλέπει το άρθρο 3 του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου για την Αθήνα και Θεσσαλονίκη στην ενότητα:

«Η θέση της χώρας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Προοπτικές και δυνατότητες».

«Ενισχύεται η ένταξη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στα διεθνή και ευρωπαϊκά μητροπολιτικά δίκτυα, με διακριτούς ρόλους για καθένα από τα δύο αυτά αστικά κέντρα.
ΑΘΗΝΑ: Εκσυγχρονισμός της εθνικής οικονομίας, τεχνολογίες αιχμής και πολιτισμός.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «Στήριξη και διεύρυνση του μητροπολιτικού της ρόλου και ανάδειξή της σε κέντρο κατανάλωσης και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για τις Βαλκανικές και Παρευξείνιες χώρες».

Να λοιπόν που η «πρωτεύουσα της ανεργίας» πρόκειται να εξελιχθεί σε «κέντρο κατανάλωσης» και όχι παραγωγικών επενδύσεων, να που πάει περίπατο η «Ζώνη Καινοτομίας» και οι επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, να που ξεχάστηκε ο πολιτισμός, ως αιχμή μιας πολυσύνθετης ανάπτυξης, να που ο «Εθνικός εκθεσιακός φορέας» εξαερώθηκε, να που το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο σε συνδυασμό με το νεοϊδρυθέν «διεθνές» δεν καταφέρνουν να «εγγραφούν» ως στρατηγική προτεραιότητα στον τομέα της εκπαίδευσης, να που το «Μητροπολιτικό Κέντρο» παραμένει πουκάμισο αδειανό κλπ κλπ .

Και έτσι, όπως πάντα παραμένουμε μοιραίοι και αδρανείς, περιμένοντας του «βαρβάρους» να αποφασίσουν για το παρόν και το μέλλον μας….

Σχόλια