ΤΟ ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΑΛΛΑ!...



Δύο ενδιαφέρουσες εξελίξεις προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο του νέου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου.
 Εννοώ ενδιαφέρουσες για την Θεσσαλονίκη, γιατί η συνεχιζόμενη στην Βουλή συζήτηση, αναδεικνύει, δυστυχώς, την δραματική απουσία της πόλης, είτε στο επίπεδο των αυτοδιοικητικών φορέων, είτε στο επίπεδο των επιστημονικών συλλόγων και των εμπλεκόμενων οργανισμών.
Η πρωτοβουλία για μια δημόσια συζήτηση στην Θεσσαλονίκη, προήλθε από την Εφημερίδα Καθημερινή και τον Ραδ. σταθμό ΣΚΑΪ, και αυτό από μόνο του ασφαλώς δείχνει κάτι, οπωσδήποτε απογοητευτικό για την πόλη.
Εν πάσει περιπτώσει.
Εκτος των διοργανωτών, μίλησαν κατά την διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης, ο Στέφανος Μάνος,ο Νίκος Ευθυμιάδης,ο Γιάννης Μπουτάρης,οι Καθ. Νίκος Παπαμίχος και Χρ. Ταξιλτάρης και ο Γ.Γ. του ΤΕΕ/ΤΚΜ Π. Μπίλιας.

Ασφαλώς και ειπώθηκαν σημαντικά πράγματα, δυστυχώς τα περισσότερα, ως γενικότητες, ως αφηρημένες παρατηρήσεις, ως ευχολόγια,ή κρίσιμες επισημάνσεις.

Προέκυψε δηλαδή και μάλλον αποδείχτηκε περίτρανα, η θλιβερή απουσία της πόλης, η πλήρης έλλειψη κάθε συγκεκριμμένης και σαφούς κριτικής των αναφερόμένων στην Θεσσαλονίκη, γενικών κατευθύνσεων, καθώς ούτε το ΤΕΕ/ΤΚΜ είχε επιληφθεί μέσω των αρμοδίων οργάνων του, του θέματος, ούτε η αυτοδιοίκηση των δύο βαθμών είχε συζητήσει και είχε διατυπώσει απόψεις, ούτε φυσικά ο Οργανισμός Ρυθμιστικού είχε κάτι να προτείνει.
Και στο μεταξύ η συζήτηση στην Βουλή συνεχίζεται και κάποια στιγμή θα υπάρξει το Εθνικό Χωροταξικό, ως Νόμος του κράτους.

Μια μικρή αλλά πολύ χαρακτηριστική πλευρά της σημασίας των προβλέψεων, ή μάλλον των μη προβλέψεων για την Θεσσαλονίκη, είναι η πλήρης απουσία από το Σχέδιο της περίφημης "Ζώνης Καινοτομίας"στην Θεσσαλονίκη, για την οποία κορυφαία στελέχη και φυσικά δύο πρωθυπουργοί, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας, προέβαλαν με την επί τόπου επίσκεψή τους, ως την πλέον σημαντική στρατηγική επιλογή ανάπτυξης για την Θεσσαλονίκη.

Σήμερα λοιπόν δημοσιεύτηκαν πληροφορίες για την πρόθεση του καθ. κ.Βασάλου, Προέδρου του σχετικού φορέα να παραιτηθεί, επειδή τίποτε δεν προχωρεί και επειδή όλες οι υποσχέσεις που συνόδευσαν τον διορισμό του, παρέμειαν γράμμα κενό. Το χειρότερο δε όλων διαμαρτύρεται δημόσια ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν απαντά καν στις σχετικές επιστολές και εκκλήσεις  του.

Μήπως όλα αυτά σημαίνουν πως η πραγματική πλέον βούληση της κυβέρνησης, είναι η διαμόρφωση των αναγκαίων ρυθμίσεων, ώστε η Αθήνα να καταστεί το εθνικό κέντρο της καινοτομίας, όπως άλλωστε αναφέρει και το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο;

Συμπέρασμα;
 Μα νομίζω πως είναι αυτονόητο.
Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σταδιακά σε μια άβουλη πόλη, χωρίς αντανακλαστικά, χωρίς ευαισθησίες χωρίς μαχητικότητα.

Και φυσικά όλα αυτά έχουν κόστος και μάλιστα πολύ μεγάλο.

Υ.Γ.

Όλες αυτές τις ημέρες η συζήτηση για το τοπικό ΠΑΣΟΚ, περιστρεφόταν γύρω από την ανάδειξη του Γραμματέα της Ν.Ε. τις απόπειρες να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή πρόταση, τις ενέργειες των δύο, ή μάλλον των τριών πλευρών, που συνιστούν τα εσωκομμματικά του ΠΑΣΟΚ στην πόλη.

Γεγονότα και δραστηριότητες, που ασφαλώς δεν ενδιαφέρουν κανέναν πέραν ενός μικρού κλειστού κύκλου ανθρώπων.

Εν τούτοις χθές δημοσιεύθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις ενός "Σχεδίου" που προτείνεται για την πόλη, την ανάπτυξη και το μέλλον της.
Πρόκειται βέβαια για μια πάγια τακτική, που συνοδεύει τις προετοιμασίες ανάδειξης των τοπικών εργάνων, η οποία περνά σχεδόν πάντα απαρατήρητη.

Στο σχέδιο λοιπόν αυτό υπήρξαν μερικές σημαντικές αναφορές.
Πρώτα, πρώτα, ότι " η ανάπτυξη της πόλης δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, αν δεν βασίζεται στο τρίπτυχο οικονομική ανάπτυξη,κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία του περιβάλλοντος".

Κοινότυπα και αυτονόητα πράγματα θα πείτε.
Με προδιαγεγραμμένο μέλλον, να καταλήξουν σε κάποιο συρτάρι και εκεί να ξεχαστούν.

Μπορούν όμως να αποκτήσουν ουσία και περιεχόμενο, αν αναδειχθούν σε κυρίαρχο πολιτικό έργο ενός κόμματος, που διεκδικεί την εξουσία.

Υ.Γ. 2 
Χρήσιμο κρίνω να επισημάνω πως ανάμεσα στα άλλα, αναδεικνύεται επιτέλους δημόσια και η ανάγκη  διαμόρφωσης ενός εθνικού περιβαλλοντικού πάρκου στην θαλάσσια ζώνη του Καλοχωρίου...

Σχόλια