Οι "ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ" βρίσκονται πάντα στο Λούβρο και περιμένουν μια πρόσκληση.....


Με την  ιστορία των "Μαγεμένων"  έχω ασχοληθεί πριν λίγο καιρό, με αφορμή ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο τα "Μάρμαρα της Θεσσαλονίκης" παραμένουν φυλακισμένα στις αποθήκες του Λούβρου, χωρίς να έχει ενδιαφερθεί ποτέ κανείς για αυτά

Και είχα τότε αναφερθεί σε ένα μικρό ιστορικό μιας απόπειρας να παραχθούν αντίγραφα με την σύμφωνη γνώμη του Λούβρου και να παρουσιαστούν στην Θεσσαλονίκη,κάτι που δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε μια φορά το 1986 και την επομένη το 1997...

Και στις δύο περιπτώσεις ως λόγος της ματαίωσης παρουσιάστηκε το υψηλό κόστος.

Στο μεταξύ έμεινε η εντύπωση ότι οι "Μαγεμένες" παραμένουν όντως στις αποθήκες του Λούβρου και έτσι εκτός από "Μαγεμένες", αποκλήθηκαν και "Φυλακισμένες"

Τ'ίποτε τέτοιο όμως δεν συμβαίνει.
Το Λούβρο συνεχίζει να παρουσιάζει τα εξαιρετικά γλυπτά στις αίθουσες της Ρωμαϊκής γλυπτικής, στο ίδιο σημείο , όπου τις συνάτησα και πριν από έξη χρόνια. 




Τις ξαναείδα λοιπόν πρόσφατα, μυστηριώδεις και γοητευτικές όπως πάντα, αυτήν την φορά λουσμένες στον ήλιο του απογεύματος, πληγωμένες και "μπαρουτοκαπνισμένες, από τις περιπέτειες των αιώνων και τις δυσκολίες της μεταφοράς τους αρχικά στο λιμάνι, όπου και εγαταλείφτηκαν για πολύ καιρό, και στην συνέχεια την φόρτωση σε πλοίο και την μεταφορά τους στο Παρίσι.






Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί το ιστορικό του συγκροτήματος των τεσσάρων κολωνών και των ανάγλυφων παραστάσεών τους, και να σχηματίσει μια εικόνα του μνημειακού κτιρίου, από όπου ο Γάλλος κυνηγός χειρογράφων και αρχαίων τις αφαίρεσε, αφού προηγουμένως κατέβαλε το σχετικό "μπαχτσίσι" στον πασά της Θεσσαλονίκης.


Είναι λοιπόν καιρός νομίζω να ξανατεθεί το θέμα της έκθεσής τους και στο λαμπρό Αρχαιολογικό μας Μουσείο.
Και μέχρι τότε, μέχρι δηλαδή την ευκαιρία, ή την επέτειο που μπορούμε να επικαλεσθούμε, είτε τα εγκαίνια του Δημαρχιακού Μεγάρου, είτε τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ας συνταχθεί η μελέτη και ας αρχίσει η κατασκευή της Στοάς, από τα υπάρχοντα πολύ καλά σχέδια που υπάρχουν, όπου θα τοποθετηθούν τα αντίγραφά τους.
Και σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου, να παρουσιαστούν τα πρωτότυπα για όσο χρόνο θα συμφωνήσουν τα δύο Μουσεία.

Υπάρχουν σημαντικά επιχερήματα να πετύχουμε κάτι τέτοιο με πρώτο και σημαντικότερο την πρόκληση αποστολής στο Λούβρο κάποιων από τα σημαντικά ευρύματα και εκθέματα του Αρχαιολογικού μας Μουσείου.
Κάποιος πρέπει να πάρει την σχετική πρωτοβουλία. Και η ευθύνη βαρύνει τόσο τον Δήμο, όσο και το Αρχαιολογικό Μουσείο.










Σχόλια