ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:"ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;". Αφιερωμένο στον νέο Γραμματέα της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ



Δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ και συνεπώς αποτελούν επίσημοι ανακοίνωση , τα αποτελέσματα των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Νομαρχιακής Επιτροπής και Γραμματέα.


Σύμφωνα λοιπόν μ αυτά, ο γιατρός Χρήστος Παπαστεργίου είναι ο νέος Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής.


Από τις σχετικές πρώτες δηλώσεις του κρατώ ένα χαρακτηριστικό μικρό απόσπασμα, για να πάρω αφορμή για το σημερινό Σημείωμά μου:

«Στόχος είναι η καθημερινή αξιόπιστη, δυναμική και με πολιτικά χαρακτηριστικά παρουσία του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Θεσσαλονίκη».


Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, σε μια πολιτική οργάνωση, που ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια από την εσωστρέφεια, τις αντιπαραθέσεις, τις προσωπικές επιδιώξεις, τις προσπάθειες χειραγώγησης.


Για την «καθημερινή, αξιόπιστη, δυναμική παρουσία», λοιπόν για την οποία μίλησε ο Χ.Π. υπάρχει μια και μόνη δυνατότητα.


Η «επιστροφή στο παρελθόν» η συνειδητή προσπάθεια να ξαναβρεί το ΠΑΣΟΚ τον κινηματικό του χαρακτήρα, την ζωντανή επαφή του με την κοινωνία, να ανοίξει τα μάτια και τα αυτιά στα προβλήματά της και τα προβλήματα της πόλης, να αφοσιωθεί στον αγώνα να καλυτερέψει η ζωή των ανθρώπων και να εξασφαλιστεί ένα σταθερό αισιόδοξο μέλλον για την Θεσσαλονίκη.
Θα πρέπει να θυμάται φαντάζομαι ο Χ.Π. τι συνέβη το 1988, πριν από είκοσι ακριβώς χρόνια στην οργάνωση της Θεσσαλονίκης, όταν το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε την έξοδό του από μια πολύπλευρη κρίση, ιδεολογική, κυβερνητική, κομματική, μέσα από την περίφημη επιχείρηση «Ανασυγκρότηση».


Το τοπικό λοιπόν όργανο που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό το «Συμβούλιο Ανασυγκρότησης Θεσσαλονίκης», οργάνωσε τον Μάρτιο του 1988 στο Παλαί Ντε Σπόρ ένα διήμερο συζητήσεων, πάνω στο σύνολο των μικρών και μεγάλων προβλημάτων των πολιτών και της πόλης, με την συμμετοχή όχι μόνο κομματικών στελεχών και μελών, αλλά κυρίως με την συμμετοχή κοινωνικών παραγόντων, προσωπικοτήτων από διάφορους επιστημονικούς κοινωνικούς, επαγγελματικούς χώρους.

Τα συμπεράσματα των εργασιών εκδόθηκαν σε μικρά τεύχη και αποτέλεσαν οδηγό για την συγκρότηση πολιτικής για τα πολλά επόμενα χρόνια.


Το σημαντικότερο όμως ήταν πως τα συμπεράσματα εκείνα , αναδείχτηκαν σε «κοινωνικούς στόχους», αιτήματα της ίδιας της πόλης, και ευτύχησαν να δουν την υλοποίησή τους σταδιακά, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, για κάποια από αυτά.


Σε ένα παλαιότερο Σημείωμά μου αναφέρθηκα στα τολμηρά για την εποχή εκείνη αιτήματα στον τομέα του Πολιτισμού, και στο πως το σύνολό τους σχεδόν έγινε πραγματικότητα μέσα στα επόμενα χρόνια.


Έχει συνεπώς σημασία να παρουσιάσω εδώ το Πρόγραμμα εργασιών εκείνου του διήμερου, για να σχηματίσει κάποιος μια ιδέα για την έκταση και την σημασία των θεμάτων που συζητήθηκαν.


Και μόνο από αυτό ίσως μπορεί κανείς να βγάλει κάποια σημαντικά συμπεράσματα.












Σχόλια