ΕΝΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟ ΘΕΑΜΑ, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης...



Φαίνεται πως πρέπει να το πάρουμε απόφαση.
Αυτή η πόλη δεν θα μας εκπλήσσει πλέον ακόμη και με τις πιο ακραίες εκφράσεις παρακμής…
Η διατύπωση είναι σκληρή, αλλά και το περιστατικό οδυνηρό.


Μέσα από «βάσανα και θυσίες», το ΚΘΒΕ απέκτησε χάρις στην «Πολιτιστική Πρωτεύουσα», την πλέον πλούσια, και σύγχρονη υποδομή και ειδικότερα στο κέντρο της πόλης με το ανανεωμένο Θέατρο στο κτίριο της ΕΜΣ και την δική του –επί τέλους- ιδιόκτητη στέγη, στο ιστορικό Βασιλικό Θέατρο, το νέο υπερσύγχρονο Θέατρο της Θεσσαλονίκης.


Είχε έτσι την επάρκεια και το τεχνικό και υψηλής αισθητικής επίπεδο υποδομών, ώστε να υποδεχθεί ευπρόσωπα την διοργάνωση των εκδηλώσεων της κορυφαίας Ευρωπαϊκής θεατρικής οργάνωσης, αυτήν της απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Θεάτρου.
Οι υποδομές όμως έχουν απαιτήσεις και κυρίως επιβάλλουν ευθύνες.
Δεν ανήκουν μόνο στο ΚΘΒΕ, είναι ο καίριος εξοπλισμός μιας πόλης με επιδιώξεις και φιλοδοξίες σε μια περίοδο σκληρών αντιπαραθέσεων μεταξύ των πόλεων και της διεκδίκησης ενός κεντρικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή της.


Δυστυχώς αυτός το τομέας παραγνωρίζεται και πολύ συχνά, αναβολές και παραλείψεις στην συντήρηση , και την ανανέωση του εξοπλισμού και του γενικά του κτιριακού αποθέματος, οδηγούν τα θέατρα στα όρια της λειτουργικής αντοχής τους.
Όσο κι αν είναι δευτερεύον λοιπόν σχετικά πάντα με την συντήρηση, η δημόσια εικόνα των δύο θεάτρων της ΕΜΣ και του Βασιλικού είναι αποκαρδιωτική, έως προσβλητική για την πόλη.






Ποτέ στο παρελθόν , εκτός ίσως της εποχής της πλήρους παρακμής και κατάρρευσης του Βασιλικού Θεάτρου, μετά μια εικοσαετία εγκατάλειψης και φθοράς, ένα μνημειακό δημόσιο κτίριο, ένα θέατρο, δεν παρουσίαζε αυτήν την εικόνα.
Τα μάρμαρα έχουν καλυφθεί από δεκάδες συνθήματα, χρώματα, σχέδια, συνθήματα, δίνοντας μια εικόνα τριτοκοσμική.
Ο πόλεμος με τα συνθήματα, που αναγράφουν οι γνωστοί «εραστές» του είδους, μόνο όταν είναι συνεχής επίμονος και συστηματικός, μπορεί να γίνει αποτελεσματικός.


Αντίθετα όταν ένα και μόνο σύνθημα παραμένει , λειτουργεί ως μαγνήτης και σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να οδηγήσει στην κάλυψη των πάντων..


Το τρίγωνο Λευκός Πύργος- Θέατρο ΕΜΣ - Βασιλικό Θέατρο, κατακλύζεται καθημερινά από εκατοντάδες τουρίστες, ξένους και Έλληνες επισκέπτες και περιπατητές, κλπ και η αίσθηση που εισπράττουν είναι καταλυτική και πλήρως απαξιωτική για την πόλη.




Κανένα δημόσιο κτίριο δεν έχει εγκαταλειφθεί στην «μανία» των συνθημάτων,των "σκουπιδιών" ουσιαστικά, που κατακλύζου παρατημένες και αφυλακτες οικοδομές, όπως τα δύο θέατρα του κέντρου της πόλης.

Μου είναι αδύνατο να δεχτώ την πρώτη και εύκολη δικαιολογία «δεν υπάρχουν χρήματα», γιατί πρόκειται για ελάχιστο κόστος αγοράς του ειδικού υγρού και από προσωπικό δόξα τω Θεώ .


Και σε τελική ανάλυση, ας προσφύγουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης, που και σχετική υπηρεσία διαθέτει και υλικά έχει στην διάθεσή του και ας του ζητήσουν να αναλάβει την προστασία της αισθητικής ακεραιότητας των δύο μνημειακών κτιρίων του κέντρου της πόλης.

Αγαπητέ κύριε Γαρούφα, όλοι γνωρίζουν, λίγο πολύ, τα οικονομικά προβλήματα του ΚΘΒΕ.
Αλλά αν περιμένετε να επιλυθούν πρώτα και μετά να καθαρίσετε τα δύο κτίρια θα είναι πολύ αργά. Γιατί η φθορά θα γίνει βαθύτερη και η αποκατάσταση σχεδόν αδύνατη χωρίς ουσιαστική αλλοίωση .

Σχόλια