ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ. Μία ακόμη διάψευση και απογοήτευση...





Σε μια τυχαία έρευνα ενός από τα Αρχεία, που κατά καιρούς σχηματίζω, έπεσα πάνω σε μια αλληλογραφία του 1989, από την οποία αποκαλύφθηκαν θλιβερά δεδομένα για την τύχη του Αρχείου του Βασιλικού Θεάτρου.

Την περίοδο εκείνη έκανα στο ΚΘΒΕ την δεύτερη ή τρίτη θητεία μου, ως Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τα αρχεία, τα ντοκουμέντα και τα αντικείμενα, που συνδέονταν με την ιστορία του ΚΘΒΕ και του Βασιλικού Θεάτρου, ήταν ο μόνιμος στόχος αναζήτησης και …απογοητεύσεων...

Δεν θυμάμαι τώρα πως έπεσε στα χέρια μου ένα Πρωτόκολλο Παράδοσης- παραλαβής με αριθμ. 21526/22.12.1971, με περιεχόμενο την παράδοση αρχείων, επίπλων, αντικειμένων, και αλληλογραφίας του Βασιλικού Θεάτρου στο ΚΘΒΕ.

Το αναζήτησα λοιπόν τώρα από το ΚΘΒΕ, για να πληροφορηθώ πως όταν το ΚΘΒΕ αποχώρησε από τους χώρους της ΕΜΣ ,για τα προσωρινά γραφεία του στην οδό Βασ. Όλγας, λόγω των εργασιών που επρόκειτο να εκτελέσει στο Θέατρο η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα»,μετέφερε του Αρχείο του στους χώρους του Θεάτρου Δάσους, όπου μια πλημμύρα το κατέβρεξε και έτσι όταν η ζημία ανακαλύφθηκε, δόθηκε εντολή να …καταστραφεί ως άχρηστο!...

Και έτσι στάθηκε αδύνατο να βρω το πρωτόκολλο εκείνο, που θα έδινε κάποιες απαντήσεις στο ερώτημα τι έγινε τελικά το χαμένο Αρχείο του Βασιλικού Θεάτρου.

Αλλά αυτή ήταν όπως φαίνεται η δεύτερη καταστροφή, που έπληξε το Αρχείο του Βασιλικού, γιατί όπως προκύπτει από το απαντητικό σημείωμα του τότε Αποθηκάριου του ΚΘΒΕ Σωτήρη Λάγγαρη, σε ερώτημά μου να περισυλλέξει κάποια από τα στοιχεία που αναφέρονταν στο πρωτόκολλο εκείνο, είχε προηγηθεί πολύ νωρίτερα μια άλλη καταστροφή την οποία λιτά και τυπικά περιέγραψε στην απάντησή του ο Σωτήρης Λάγγαρης:

«οι υπηρεσιακοί φάκελοι αλληλογραφίας και άλλο έντυπο υλικό που είχε καταγραφεί με το παραπάνω πρωτόκολλο έχουν πολτοποιηθεί μαζί με άλλο παλαιό έντυπο υλικό του ΚΘΒΕ ως άχρηστο»!...

Για την ιστορία και μόνο, παραθέτω ολόκληρο το περιεχόμενο εκείνου του Υπηρεσιακού Σημειώματος, με ημερομηνία 15.3.1989 για να σχηματίσει ο αναγνώστης μια αμυδρή εικόνα, του τι περιείχε αυτό το Αρχείο, που παρέλαβε το 1971 το ΚΘΒΕ, από το Βασιλικό Θέατρο:

«Θέμα: Περιουσιακά στοιχεία του πρώην Βασιλικού Θεάτρου.

Μετά από έρευνα που έγινε στις αποθήκες του ΚΘΒΕ σχετικά με τα σωζόμενα στοιχεία του πρώην ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, σύμφωνα με το 21526/22.12.1971 Πρωτόκολλο παραδοσοπαραλαβής του ΚΘΒΕ για τα συγκεκριμένα είδη έχουν σημειωθεί από τον αντιπρόεδρο κ. Σαλπιστή, προκύπτουν τα εξής:

Από την Ενότητα Α΄

Νο 1: Η επίσημη σφραγίδα του Βασιλικού Θεάτρου, έχει καταστραφεί με πρωτόκολλο καταστροφής.
Νο 2: Οι υπηρεσιακοί φάκελοι αλληλογραφίας και άλλο έντυπο υλικό που είχε καταγραφεί με το παραπάνω πρωτόκολλο έχουν πολτοποιηθεί μαζί με άλλο παλαιό έντυπο υλικό του ΚΘΒΕ ως άχρηστο.
Νο 4 και 6: Ισχύουν τα ίδια
Νο 8: Οι εικόνες των τέως βασιλέων μετά την μεταπολίτευση έχουν καταστραφεί
Και αυτές το 1974.
Νο 9: Το τηλέφωνο τύπου MONTEVIDEO, βρίσκεται στο Φροντιστήριο του ΚΘΒΕ.

ΕΝΟΤΗΤΑ Β
Νο 1: Το Γραφείο τύπου καρυδιάς καθώς και δύο παλαιές πολυθρόνες βρίσκονται στο Γραφείο Κίνησης, στον προθάλαμο του ταμείου εισιτηρίων.
Μία (1) Γραφομηχανή τύπου TRIUMPH βρίσκεται στο Φροντιστήριο του ΚΘΒΕ.

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ΄

Ένα χρηματοκιβώτιο Αγγλικής κατασκευής βρίσκεται στο Θέατρο Δάσους.
Νο 49 : Τρεις λάμπες πετρελαίου δεν υπάρχουν. Έχουν πεταχτεί με την εκκαθάριση που έγινε για την BIENALLE, σαν άχρηστα υλικά.
Νο 63 Το ίδιο ισχύει και για το Γκογκ
Νο 69 Το αυτό και για τα σταχτοδοχεία.
Νο 74 Η σημαία είχε λιώσει και έχει πεταχτεί σαν άχρηστη».

Την επομένη με ένα ιδιόγραφο σημείωμά μου προς τον Σταμάτη Γαργαλιάνο, που είχε προσληφθεί με τρίμηνη σύμβαση για να περισυλλέξει κάθε υλικό μουσειακού ενδιαφέροντος, του ζητούσα:

«Παράκληση να επισκεφτείς το Φροντιστήριο και το Γραφείο Κίνησης και να δεις αν τα σημειούμενα αντικείμενα έχουν ενδιαφέρον καλλιτεχνικό.
1. Γραφομηχανή
2. Τηλέφωνο
3. Δύο πολυθρόνες
4. 1 Γραφείο
5. Σκοπεύω να τα μεταφέρω σε κάποιο σημείο του φουαγιέ σαν σύνολο.

Σημ. Στο πίσω μέρος της σκηνής του Βασιλικού υπάρχει μια διπλή καρέκλα από αυτές που είχε το θέατρο. Να την βρεις και να την φυλάξεις».

Σκόπευα σε συνεργασία με τα παλαιότερα στελέχη να διερευνήσω αν τα έπιπλα αυτά αποτέλεσαν τον πρώτο εξοπλισμό του Γραφείου του Σωκράτη Καραντινού και να διαμορφώσω έναν χώρο με προσωπικά του αντικείμενα στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, στο οποίο ξεκίνησε το 1961, την ηρωική του προσπάθεια ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, να δώσει σάρκα και οστά στον νέο κρατικό θεατρικό οργανισμό

Σχόλια