Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ: Τα "νέα πάρκα" της θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο διαφωνιών, καταγγελιών και εντάσεων;



Ανήκω και εγώ στην κατηγορία των Θεσσαλονικέων, που ελλείψει πάρκων και πράσινου, περπατώ συχνά στην παραλία, από το Μέγαρο Μουσικής, μέχρι τις «Ομπρέλες» - το νέο σήμα κατατεθέν της- , δυο τρείς φορές την εβδομάδα.

Δεν είναι μόνο η φυσική άσκηση, είναι η διαδρομή, η θάλασσα, ο ανοιχτός ορίζοντας, το πράσινο, που κατά ένα περίεργο τρόπο, διαμορφώνουν μια αίσθηση ευφορίας, ένα κλίμα δημιουργικής σκέψης. Καθώς διασχίζω το πλακόστρωτο, με το βλέμμα στην Πάνω Πόλη, τα κάστρα, το Λιμάνι με τους γερανούς, το απέραντο της θάλασσας, με τις απίστευτες αλλαγές της, και φυσικά τα ηλιοβασιλέματα της Θεσσαλονίκης, διατρέχω με άνεση τα καθημερινά και έκτακτα περιστατικά της ζωής, με μια αισιοδοξία και συχνά εκπληκτική ευρηματικότητα στις απαντήσεις απαιτητικών ερωτήσεων.

Όχι πως δεν έχει ενδιαφέρον το μωσαϊκό των ανθρώπων που κινούνται στην παραλία. Το αντίθετο. Αλλά οι φευγαλέες ματιές γύρω, στα πρόσωπα που προσπερνούν, δεν μπορούν να συναγωνιστούν την επιβλητική παρουσία ,τους μύθους και τους συνειρμούς που γεννούν τα κάστρα, το λιμάνι, ο Ζογγολόπουλος…

Ομολογώ λοιπόν, ότι όταν διαβάζω πως η παράταση των εργασιών για τα «νέα πάρκα» στην παραλία, συνεχίζεται, αισθάνομαι την απουσία, την έλλειψη, συχνά με οδυνηρό θα έλεγα τρόπο, όταν ο περίπατος κινείται υποχρεωτικά στα πεζοδρόμια της Βασ. Όλγας…

Κι έτσι δεν μου μένει παρά να προσπαθώ και εγώ να «διακρίνω» πίσω από τα μεταλλικά φράγματα, που κρύβουν τα έργα, τι συντελείται εκεί, τι θα αλλάξει, προς ποια κατεύθυνση.

Τους τελευταίους λοιπόν μήνες παρακολουθώ με ερωτηματικά και έκπληξη, τις κατασκευές, που εμφανίζονται πάνω από το φράγμα, μεταλλικές βαριές κατασκευές, σχεδόν χονδροειδείς, γήπεδα, αλλά και άλλες ακατανόητης κατασκευές, άγνωστων χρήσεων και λειτουργιών.

Το σημερινό όμως σχόλιο του Γιάννη Μακρή στην στήλη «επωνύμως» του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ, με ανησύχησε ιδιαίτερα.

Παραθέτω ένα απόσπασμα του:

«….Συγκεκριμένα εδώ και λίγους μήνες, σε δυο σημεία της Νέας Παραλίας και ειδικότερα κάτω από την Μπότσαρη και κάτω από την οδό Ανθέων, αρχικά ρίχτηκαν σε δύο σημεία τσιμεντένια δάπεδα, στα οποία φυτεύτηκαν σιδερένιες κολώνες στη συνέχεια εργάτες με μπετονιέρες έριξαν μπετό στη σιδερένια στέγη, που αρχικά έμοιαζε με πέργκολα, στη συνέχεια άρχισε η επένδυση των δύο μακρόστενων «κτιρίων», με λαμαρίνες ή σιδερένια πάνελ, μπήκαν φουγάρα στην στέγη, έπιασαν δουλειά οι γυψοσανιδάδες και σχεδόν έτοιμα τα τέρατα αυτά που αλλοιώνουν τη μορφή της Παραλίας και την κλείνουν»

Και ακολουθούν μια σειρά ερωτημάτων, από αυτά που προβλέπω ότι θα κυριαρχήσουν στις προσεχείς ημέρες, για τις μελέτες,για τις άδειες, τις χρήσεις, την νομιμότητα των κατασκευών και φυσικά την υπέρβαση του προϋπολογισμού του έργου και πιθανόν τους υπαινιγμούς συμφερόντων και σκανδάλων…

Το τι θα ακολουθήσει είναι γνωστό.

Προβλέπω ότι η απάντηση του Δήμου, θα περιλαμβάνει για άλλη μια φορά την τήρηση όλων των επιβαλλόμενων από την νομοθεσία διαδικασιών, την λήψη όλων των αδειών, από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τέλος την ομόφωνη(;) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε τα σχέδια ανάπλασης της Νέας Παραλίας!...
Οπότε;
Ας περιμένουμε λοιπόν λίγο ακόμη. Πρώτα πρώτα για να έχουμε όλοι μια άμεση εικόνα του τι πράγματι έγινε. Και ύστερα να ακούσουμε τις εξηγήσεις που θα δοθούν.

Σχόλια