ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ, η τακτική της χώρας, απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις του Ν.Γκρούεφσκι.

Ενώ η πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας, συνεχίζει απτόητη τον «πόλεμο της αλληλογραφίας» με τους διεθνείς οργανισμούς και ταυτόχρονα δεν χάνει ευκαιρία για προκλήσεις, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς όρισε την νέα ημερομηνία συνάντησης των δύο αντιπροσώπων για την συνέχιση του διαλόγου!..

Και από ορισμένες πλευρές διατυπώθηκαν μάλιστα και οι εκτιμήσεις, ότι η συνάντηση θα είναι και ουσιαστική, δηλαδή ο μεσολαβητής θα προσέλθει με νέες προτάσεις.

Καθώς λοιπόν η ιστορία του ατέρμονα διαλόγου συνεχίζεται, με την ελληνική πλευρά να δείχνει μια ακατανόητη προσκόλληση σ αυτήν, τα Σκόπια διαμορφώνουν μια νέα κατάσταση, την οποία κατά την γνωστή παράδοσή της διπλωματίας μας, συνεχίζουμε να υποτιμούμε και συχνά να επιχειρούμε την δήθεν γελοιοποίηση της.

Πιστεύω πως κάνουμε ένα μεγάλο λάθος τακτικής, υποτιμώντας τις συνέπειες αυτής της «πολιορκίας» των Σκοπίων στους διεθνείς Οργανισμούς, ( ΝΑΤΟ, Ε.Ε.,Ο.Η.Ε. ,Συμβούλιο της Ευρώπης, Ομάδα G8, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), όταν είναι γνωστό πως οι Οργανισμοί αυτοί, επιδεικνύουν ευαισθησίες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνικού αυτοπροσδιορισμού, εκδίκασης υποθέσεων καταπάτησης περιουσιών κλπ, αλλά και τον γνωστό κυνισμό εξυπηρέτησης των στρατηγικών συμφερόντων των κυρίαρχων δυνάμεων.

Καταγράφει κατά την γνώμη μου «υποθήκες» η Σκοπιανή ηγεσία, περιμένοντας την στιγμή της συμφωνίας γύρω από το όνομα, την είσοδό της στο ΝΑΤΟ και την λήψη από την Ε.Ε. ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Και τότε, όταν η συμμαχική και κοινοτική «αλληλεγγύη» δεν θα λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ ημών, θα φέρει στα αρμόδια όργανα όλων των αποδεκτών των σημερινών λοιδορούμενων επιστολών της, τα κρίσιμα και ευαίσθητα θέματα που έθεσε ήδη.

Γι αυτό καιρός είναι να σταματήσουμε αυτές τις αδικαιολόγητες υπερβολές και κυρίως τις «παρανοήσεις» και τις αυθαίρετες ερμηνείες των μέχρι σήμερα αντιδράσεων των διεθνών οργανισμών στις επιστολές του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας.
Η αντίδραση της Ελλάδας και των ΜΜΕ- δυστυχώς-, στο περιεχόμενο της απάντησης του Μ.Μπαρόζο στην αντίστοιχη επιστολή του Ν.Γκρούεφσκι, ήταν μια αυθαίρετη και γελοία ερμηνεία. Δεν επρόκειτο για ένα «χαστούκι», όπως αυτοϊκανοποιούμενοι διακηρύσσουμε θριαμβευτικά επί ημέρες.

Η διατύπωση, προσεκτική και διπλωματική, δεν απέρριπτε τίποτε από όσα ο Σκοπιανός ηγέτης κατήγγειλε. Η ελληνική διπλωματία ψέλλισε ένα «θα μπορούσε να είναι και καλύτερη» και το πράγμα ξεχάστηκε.

Πολύ φοβούμαι πως μια συμφωνία με την επιθυμητή- όπως φαίνεται- από πλευράς Ελλάδας, ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», που θα φαλκιδεύσει σε δυσδιάκριτες και δυσερμήνευτες φραστικές περιγραφές τις περίφημες «κόκκινες γραμμές», που θα κάνει συμβιβασμούς, τόσο σχετικά με την κατοχύρωση της συμφωνίας , μέσω του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, όσο και μιας διεθνώς δεσμευτικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα αφήσει ανέγγιχτα τα αλυτρωτικά σχέδια των Σκοπίων και θα οριστικοποιήσει την «σκοπιανοποίηση» της εξωτερικής μας πολιτικής, καθώς θα βρισκόμαστε συνεχώς υπό την πίεση των καταγγελιών και των απαιτήσεων της, πότε για την αναγνώριση της Σλαβομακεδονικής μειονότητας, πότε για την γλώσσα και την εθνική ταυτότητα, πότε για τις περιουσίες κλπ

Και γιατί να μην σκεφτεί κανείς, ότι θα θέσουν ζητήματα χρήσης και από την Ελλάδα του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός», που το έχουν κάνει ήδη σε πολλές περιπτώσεις, και όταν θα είναι ήδη μια χώρα ονομαζόμενη Μακεδονία, και στην Ελλάδα θα υπάρχει μια «Περιφέρεια» με το ίδιο όνομα;

Κρατώντας αυτήν την στάση της οχύρωσης πίσω από το «μοναδικό θέμα», αυτό δηλαδή της ονομασίας, αφήνουμε ελεύθερο το πεδίο καταγραφής στην συνείδηση της διεθνούς κοινής γνώμης και της διπλωματίας, όλων αυτών των ζητημάτων, που θα έρχονται αργότερα στην ημερησία διάταξη των σχέσεών μας.

Αν πάλι- λέω αν πάλι- οι καταγγελίες τους περιέχουν και στοιχεία αλήθειας, έστω και διαστρεβλωμένα, μήπως είναι καιρός να τα δούμε με τόλμη και παρρησία και να μην στρουθοκαμηλίζουμε, όπως γίνεται συνήθως, μέχρις ότου να δεχτούμε καταδίκες και καταδικαστικά ψηφίσματα από τους διεθνείς οργανισμούς;

Υ.Γ.
Δεν πρόλαβα να τελειώσω το Σημείωμα αυτό και ο Ν.Γκρούεφσκι έθεσε στον Μ.Νίμιτς αυτήν την φορά, δύο νέα ζητήματα, την αναγνώριση της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» και την ονομασία του Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, ως Αεροδρόμιο Μακεδονία!...

Σχόλια