Ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης απαντά στις ανησυχίες και τα ερωτηματικά για τις κατασκευές στην Νέα Παραλία.


Με αφορμή ένα δημοσίευμα του Δ. Μακρή στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ, για τα «κτίσματα», που προβάλλουν πάνω από τις λαμαρίνες της περίφραξης των έργων της Νέας Παραλίας, αναφέρθηκα σε προηγούμενο Σημείωμά μου και στην εντύπωση και τα ερωτηματικά, που μου δημιουργήθηκαν από τις τεράστιες κατασκευές, άγνωστων χρήσεων, που σταδιακά εμφανίζονταν εκεί.

Την επομένη στην ίδια Εφημερίδα δημοσιεύθηκαν δηλώσεις τόσο του μελετητή του έργου των «θεματικών πάρκων» ,αρχιτέκτονα Πρόδρομου Νικηφορίδη, που απαντά στα ερωτηματικά αυτά, όσο και του Διευθυντή Αρχιτεκτονικών Έργων του Δήμου, Μιχάλη Λίγδα σχετικά με τις καθυστερήσεις του έργου.

Είδα βέβαια και φωτογραφίες (πραγματικές, ή ηλεκτρονικές δεν κατάλαβα) για τα έργα που πρόκειται να εγκαινιαστούν τον Σεπτέμβριο.

Οι εξηγήσεις και οι πληροφορίες του Π. Νικηφορίδη είναι νομίζω στην φάση αυτήν ικανοποιητικές για όσους, μεταξύ των οποίων και ο συντάκτης των Σημειωμάτων, ανησύχησαν.

Ανεγείρονται λοιπόν κατασκευές, για να καλύψουν τα αντλιοστάσια του βιολογικού καθαρισμού, ανοικτά γήπεδα, κατασκευές που σηματοδοτούν τον χαρακτήρα των «θεματικών πάρκων», χώροι για την στέγαση των τοπικών υπηρεσιών του Δήμου, που θα έχουν την ευθύνη των πάρκων, την φύλαξη, την καθαριότητα, την συντήρηση κλπ.

Δεν υπάρχει νομίζω αμφιβολία, ειδικά γι αυτήν την κατηγορία των κατασκευών,, ότι κάτι τέτοιο ήταν απολύτως αναγκαίο. Χωρίς αυτές τις μικρές περιφερειακές μονάδες, όπου φυλάσσονται τα υλικά, τα εργαλεία, ο εξοπλισμός συντήρησης και έχει έδρα του το αντίστοιχο προσωπικό, τα «ειδικά» πάρκα της παραλίας θα οδηγηθούν στον μαρασμό μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Την γνώρισα αυτήν την υπηρεσία στο παρελθόν από την θητεία μου στον Δήμο και μπορώ να επιβεβαιώσω πόσο σημαντικό και αναγκαίο για την λειτουργία των θεματικών πάρκων είναι η ύπαρξη της υποδομής αυτής.

Πολύ περισσότερο τώρα, που δεν θα επαρκεί η απλή συντήρηση του πρασίνου, αλλά και των κατασκευών, ξύλινων και μεταλλικών, του ειδικού φωτισμού, της λειτουργίας των σιντριβανιών , των γηπέδων κλπ.

Ο Μιχάλης Λίγδας είναι ένας από τους πιο σοβαρούς και προσεκτικούς επιστήμονες, που στελεχώνουν την κρίσιμη (διπλή πλέον) Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού, μελετών και εκτέλεση έργων.

Μπορούμε συνεπώς να λάβουμε σοβαρά υπ όψιν τα όσα ανέφερε στις δηλώσεις του σχετικά με τους λόγους καθυστέρησης του έργου.

Τι θα γίνει τώρα, όταν επιτέλους τον Σεπτέμβριο αποκαλυφθούν όλες οι επεμβάσεις, οι κατασκευές, οι δενδροφυτεύσεις, οι ρυθμίσεις κλπ στην Νέα Παραλία;.
Αυτό θα το δούμε τότε.

Και όπως συμβαίνει πάντοτε σχεδόν, ας μην περιμένουμε τον γενικό ενθουσιασμό. Σπάνια ένα έργο αυτού του χαρακτήρα τυγχάνει της γενικής αποδοχής. Όλοι έχουν απόψεις. Και οι καχύποπτοι καραδοκούν για «αποκαλύψεις», για συμφέροντα, κλπ.

Άλλωστε στην Θεσσαλονίκη ζούμε!...

Εν αναμονή λοιπόν. Γιατί συχνά άλλα είναι τα σχέδια και οι προθέσεις και εντελώς διαφορετική η πραγματικότητα…

Υ.Γ.
Από τις φωτογραφίες – δυστυχώς- είδα το «Περιτείχισμα» του Λευκού Πύργου, όπως διαμορφώθηκε τελικά μετά την μελέτη της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας και την έγκριση του ΚΑΣ.

Λυπούμαι πραγματικά, γιατί εξαφανίστηκαν με την λύση αυτήν όλα τα αυθεντικά και εντυπωσιακά στοιχεία που αποκάλυψε η σκαπάνη. Αυτό το τεχνητό «ίχνος», από υλικά σύγχρονα και ξένα προς αυτά που αποκαλύφθηκαν, με το κατάλευκο και κραυγαλέο αμμοκονίαμνα, ξένα τελικά και προς ό,τι εκπέμπει ο ίδιος ο Λευκός Πύργος, αποπροσανατολίζει παρά διαφωτίζει τον επισκέπτη.

Σχόλια