ΚΟΡΩΝΕΙΑ. Αρχίζουν τα έργα αποκατάστασης της Λίμνης, ή ξεκινά μια νέα ιστορία σπατάλης και κινδύνων;

Τα νέα για την Κορώνεια ακούγονται κατ αρχήν ευχάριστα. Φυσικά δεν εννοώ την σημερινή εικόνα της Λίμνης- ποιας λίμνης;- που ουσιαστικά έχει φέτος το καλοκαίρι εξαφανιστεί τελείως.

Αναφέρομαι στις εξαγγελίες του φορέα διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας- Βόλβης, σύμφωνα με τις οποίες στις προσεχείς ημέρες υπογράφεται η σύμβαση ανάθεσης του πρώτου από τα έργα που προβλέπει το σχετικό σχέδιο διάσωσης και αποκατάστασης της Λίμνης, δηλαδή της κατασκευής της ενωτικής τάφρου, που προβλέπεται να διαχειριστεί τα νερά δύο ρεμάτων στο Σχολάρι και τα Λαγκαδίκια και να τροφοδοτήσει την Λίμνη.


Το άλλο σημαντικότατο έργο της κατασκευής λιμνοδεξαμενών καθαρισμού των αποβλήτων του Λαγκαδά φαίνεται πως βρίσκεται ακόμη στην αοριστία.

Ποιο όμως είναι το κρίσιμο πρόβλημα, που δεν λαμβάνεται υπ όψιν;

Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αυτή ακριβώς η φάση των εργασιών και εξ αιτίας τους μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση στην Λίμνη;

Είναι αναμφίβολα η εις βάθος μόλυνση του πυθμένα της Λίμνης από την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων των γύρω καλλιεργειών-για τα οποία ποτέ δεν γίνεται λόγος- και φυσικά η επί δεκαετίες αυθαίρετη και παράνομη απόθεση στην λίμνη των βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων του Λαγκαδά, μεταξύ των οποίων και οι πλέον μολυσματικές αυτές των βαφείων.

Η μόλυνση είναι παρούσα στον πυθμένα σύμφωνα με τις έρευνες του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου, και εφ όσον γι αυτήν δεν έχει ληφθεί καμιά απολύτως μέριμνα ο κίνδυνος να αναζωογονηθούν οι τοξικοί μικροοργανισμοί με την είσοδο του νερού στις αποξηραμένες εκτάσεις της Λίμνης ,είναι ορατός .

Εν τούτοις το έργο προχωρεί και ο επικεφαλής του φορέα διαχείρισης δηλώνει ότι και κατά το παρελθόν το ….1935(!) η λίμνη είχε αποξηρανθεί αλλά μετά την αναπλήρωση των υδάτων της δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα. Άντε τώρα να υποστηρίξεις ότι δεν μπορεί λογικά και επιστημονικά να υπάρξει οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στην κατάσταση της Λίμνης του 1935 και αυτής του 2008.

Ξεκινά λοιπόν ένα έργο προϋπολογισμού 8 εκατομ. Ευρώ και όμως η αξία και η αποτελεσματικότητα του όχι μόνο δημιουργούν ερωτηματικά, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν σοβαρά την πιο κρίσιμη πτυχή των προβλημάτων της Λίμνης, αυτήν της τοξικής μόλυνσης του πυθμένα της.

Εν τούτοις σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στις 12 Σεπτεμβρίου ο φορέας διαχείρισης σε συνεργασία με την Νομαρχία και την Περιφέρεια αρχίζει «μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης» των κατοίκων της περιοχής και του αγροτικού κόσμου, που περιλαμβάνει ημερίδες, ομιλίες και …«εκδηλώσεις»!...

Δηλαδή τι έμεινε από την ενημέρωση του κόσμου, που πρέπει τώρα να λεχθεί;
Τι δεν γνωρίζουν οι κάτοικοι και οι καλλιεργητές της περιοχής των λιμνών, που τώρα θα πληροφορηθούν;

Να μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν.

Η «επικοινωνιακή υποστήριξη» δεν θα είναι παρά μια καθαρή διαφήμιση του τύπου «τα έργα αρχίζουν» μια ευκαιρία ακόμη προβολής των πολιτικών και των κάθε λογής παραγόντων.

Για σκεφτείτε λοιπόν η όλη επιχείρηση να οδηγηθεί στο αδιέξοδο, ή το χειρότερο σε μια ακόμη «τρύπα στο νερό», εν προκειμένω βέβαια ανύπαρκτο ακόμη;

Για σκεφτείτε να δαπανηθούν τα 8 εκατομ. Ευρώ και όσα επί πλέον θα προσθέσει η γνωστή κατασκευαστική νομοθεσία και πρακτική και τελικά να μην αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα, που κρύβονται μέσα στον επικίνδυνα τοξικό και για τους ανθρώπους και όχι μόνο για τα αποδημητικά πουλιά πυθμένα της Λίμνης;

Σχόλια