Η Διεθνής Έκθεση μετακομίζει και το "πανηγύρι" αρχίζει..


Στην στήλη «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» του «Αγγελιοφόρου», ο Νίκος Φωτίου συνδιαλέγεται με την …σκυλίτσα του «Χοπ» για την μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης….

Μεταφέρω εδώ έναν «μονόλογο» της Χοπ, όταν η "συζήτηση" φτάνει στο κρίσιμο σημείο:

«Καλά σας ξέρω εσάς του επαρχιώτες Θεσσαλονικιούς. Τώρα θα αρχίσετε άλλοι να λέτε για την Σίνδο, άλλοι για τους Λαχανόκηπους, άλλοι για δίπλα στα οικοπεδάκια τους. Θα συζητάτε και θα ξανασυζητάτε, θα μαλώνετε και θα μαλλιοτραβιέστε, θα καταγγέλλετε και θα αποχωρείτε και στο τέλος η Έκθεση θα μείνει εκεί που είναι για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Στο τέλος θα απαξιωθεί και δεν θα έχει κανένα νόημα η μετακομιδή ενός πτώματος. Μετά θα γκρεμίσουν τα άχρηστα κτίρια και θα κτίσουν πολυκατοικιάρες και εμπορικά κέντρα».

Ξεπερνώ την ιδιαίτερη και καυστική γλώσσα του Ν. Φωτίου και μένω στην ουσία των όσων βάζει στο «στόμα» της Χοπ.

Δεν αμφισβητώ το αυθόρμητο ερώτημα που γεννά η επιλογή αυτής της αφορμής ,για να ασχοληθώ με το θέμα της μετεγκατάστασης της Διεθνούς Έκθεσης.

Πρόκειται όμως για ένα χαρακτηριστικό δείγμα της καχυποψίας, ασφαλώς δικαιολογημένης από τα μέχρι της στιγμής διαδραματισθέντα εδώ και αρκετά χρόνια ,γύρω από την υπόθεση της μετεγκατάστασης και του μητροπολιτικού πάρκου, που επιβεβαιώνει την βαθιά πεποίθηση των Θεσσαλονικέων για την μοίρα των μεγάλων προβλημάτων της πόλης και τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζει η ηγετική ελίτ της πόλης.

Πιστεύω ακόμη πως η τελευταία εξέλιξη κινητοποιεί εκτός των άλλων και σημαντικά εμφανή και αφανή ενδιαφέροντα και συμφέροντα, αναμενόμενα άλλωστε, των οποίων όμως η παρουσία θα επηρεάσει ασφαλώς, τόσο την κινητικότητα και τις διαδικασίες, όσο και τις τελικές επιλογές.

Τόσο όμως αυτά, όσο και οι διαφορετικές απόψεις που θα εκφραστούν γύρω από την μετεγκατάσταση , αλλά και γύρω από τον χαρακτήρα του μητροπολιτικού πάρκου, όπου και εκεί υπάρχουν και διατυπώνονται ενδιαφέροντα των φορέων που δεν συγκλίνουν, θα αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον την τροχοπέδη για καθυστερήσεις, ατέρμονες συνεδριάσεις, διαφωνίες και όπως πάντοτε άλλωστε καταγγελίες.

Και δεν είναι τυχαίο, κάθε άλλο μάλιστα, ότι το σύνολο σχεδόν των εμπλεκόμενων φορέων, και κατ αρχήν των δύο που εκπροσωπούν την Διεθνή Έκθεση, των παραγωγικών τάξεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιστημονικών φορέων και οργανισμών, έσπευσαν να πάρουν θέση σε βασικά ζητήματα, που συνδέονται με τις κατευθύνσεις, τις διαδικασίες και τα ..συμφέροντά τους!..

Αρχίζω από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, γιατί επεφύλαξε και μια ευχάριστη έκπληξη.

Έκανε μια σημαντική υποχώρηση, που σε ένα βαθμό θα διευκολύνει την εξέλιξη του διαλόγου και της σχετικής προετοιμασίας. Για πρώτη φορά και σχετικά με τον χώρο μετεγκατάστασης, δεν επέμενε στην επιλογή των Λαχανόκηπων, που αποτελούσε μέχρι τώρα την αδιαπραγμάτευτη επιλογή του Δήμου.

Δήλωσε λοιπόν σχετικά με τα επόμενα βήματα :

«Δεν θα πρέπει το θέμα να διχάσει τους φορείς και σίγουρα δεν πρέπει να είναι κανείς απόλυτος στις θέσεις του. Μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού, εμείς προτείναμε η ΔΕΘ να μετεγκατασταθεί στους Λαχανόκηπους, ωστόσο δεν είμαστε άκαμπτοι στη θέση μας. Βασικός φορέας για τον καθορισμό των επιμέρους παραμέτρων είναι ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, ο μόνος αρμόδιος ο οποίος μπορεί να οριοθετήσει τις βασικές λειτουργίες της πόλης».

Από άποψη δεοντολογίας και αρχών, δεν μπορεί κανείς φαντάζομαι να διαφωνήσει, ότι για μια παρέμβαση του μεγέθους και των επιπτώσεων, όπως η νέα χωροθέτηση της Έκθεσης και η μετατροπή του παλαιού σε μητροπολιτικό πάρκο, προϋποθέτει μια προσέγγιση, την οποία μόνο ο ΟΡΘ μπορεί να σχεδιάσει.

Αυτό όμως προϋποθέτει ότι ο ΟΡΘ θα λειτουργήσει ως αυτόνομος οργανισμός, χωρίς τις επεμβάσεις που υπηρετούν τις πρόσκαιρες κυβερνητικές σκοπιμότητες.

Ο Νομάρχης Παν. Ψωμιάδης πό την πλευρά του δήλωσε:
" Θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος ώστε να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί και θα ενώνει την κοινωνία"

Και το πλέον νομίζω σημαντικό στις δηλώσεις αυτές ,βρίσκεται στην πρόταση για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

«Ένα διεθνή διαγωνισμό, που θα αφορά τόσο τον χώρο μετεγκατάστασης και τη διαμόρφωσή του, όσο και τη χρήση των σημερινών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, όπου θα πρέπει να αποφύγουμε μεγάλα κτίσματα και πολυκαταστήματα. Οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στην πολιτεία».

Το Τεχνικό Επιμελητήριο/ΤΚΜ τώρα και σύμφωνα με τον Πρόεδρό του Τάσο Κανακλίδη , συνέστησε ήδη ομάδα εργασίας με στόχο την σύνταξη μελέτης, προκειμένου να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό για συζήτηση στους φορείς της πόλης.

Τι λένε όμως οι δύο φορείς που συνυπάρχουν στην Διεθνή Έκθεση;

Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ και του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μπακατσέλος σε σχετικές δηλώσεις του αμέσως μετά την κυβερνητική εξαγγελία, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της περιοχής στην οποία θα εγκατασταθεί το νέο εκθεσιακό κέντρο δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Κύρια συστατικά για την επιλογή της περιοχής είναι η προσβασιμότητα, η έκταση του οικοπέδου, όπου θα χωροθετηθεί η έκθεση, που θα πρέπει να κυμαίνεται από 6οο έως 1000 στρέμματα, προκειμένου να διεκδικήσει μεγάλες διοργανώσεις, το ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η γειτνίαση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, με ξενοδοχεία, με χώρους ψυχαγωγίας».

Ο Πρόεδρος της άλλης εταιρίας ,της HELEXPO ,ο Αριστοτέλης Θωμόπουλος δήλωσε :

"Το καινούργιο εκθεσιακό κέντρο που θα δημιουργηθεί θα δώσει νέες προοπτικές στη Διεθνή Έκθεση αλλά και στην πόλη. Παράλληλα η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει μητροπολιτικό πάρκο.
Η επιλογή της περιοχής θα γίνει βάσει μελέτης, προκειμένου να αναδειχθεί η καλύτερη δυνατή λύση, σε βάθος χρόνου, πέρα από σκοπιμότητες. Είναι πολύ βιαστικό να γίνονται τοποθετήσεις για την «καλύτερη περιοχή».

Από την δική του σκοπιά προσεγγίζοντας το θέμα ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Σωτήρης Μαγιόπουλος έδωσε βαρύτητα στον αναπτυξιακό ρόλο της «νέας» Έκθεσης:

«Ο χώρος που θα δημιουργηθεί το νέο εκθεσιακό κέντρο πρέπει να έχει ορίζοντα τουλάχιστον 100 ετών και να διαθέτει λειτουργικές και σύγχρονες υποδομές, όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν μεγάλες διοργανώσεις, που θα μας επιτρέψουν να διεκδικήσουμε εκ νέου την EXPO».

Αλλά και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης, αφού τόνισε την άποψή του η Δυτική Θεσσαλονίκη προσφέρεται περισσότερο, συμπλήρωσε σχετικά με τον χώρο:

«Αυτό που πρέπει να γίνει σε αυτήν την φάση είναι η εκπόνηση μελέτης για να προκύψουν οι καταλληλότεροι χώροι».

Τι προκύπτει από την πρώτη αυτή προσέγγιση των φορέων;

Πρώτο και κατεπείγον ζήτημα η επιλογή του χώρου.

Εδώ ενώ φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θέτει η εξασφάλιση του χώρου, μια και «Δυτική» Θεσσαλονίκη, μπορεί να σημαίνει Αγρόκτημα ΤΕΙ, Βιομηχανική περιοχή Σίνδου, Λαχανόκηποι κλπ ενώ και η υποψηφιότητα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης δεν έχει ακόμη αποκλειστεί.

Συνεπώς απαιτείται μια σχετική μελέτη, όπως σχεδόν το σύνολο των φορέων αποδέχεται.
Ποιος όμως θα την συντάξει;

Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού, μια τεχνική εταιρία που θα προκύψει από διεθνή διαγωνισμό, το Τεχνικό Επιμελητήριο;

Και ποιος είναι ο αρμόδιος να αποφασίσει σχετικά;

Εξ ίσου σημαντικό είναι και το ερώτημα, σημαίνει μητροπολιτικό πάρκο;

Ποια κτίρια από τα υπάρχοντα σήμερα θα παραμείνουν;

Κάποιοι αναφέρουν ήδη το Παλαί ντε Σπόρ, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τα δύο συνεδριακά κέντρα το «Βελλίδειο» και το «Ν. Γερμανός», τον Πύργο του ΟΤΕ. Μήπως ένα -το πλέον σύγχρονο πιθανόν- εκθεσιακό κτίριο θα χρειαστεί επίσης για την φιλοξενία μεγάλων εκθεσιακών γεγονότων, όπως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, ή η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ;

Και το κεντρικό βέβαια ζήτημα του διαχειριστή του πάρκου. Γιατί εκεί θα κριθεί κατά κύριο λόγο ο χαρακτήρας που θα επιλεγεί.

Και κάτι σαν επίλογος.

Στα «ανοιχτά χαρτιά» των φορέων τα πράγματα δείχνουν αισιόδοξα.
Τι γίνεται όμως με τα «κλειστά χαρτιά»;

Σχόλια