ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ; Ας την δηλώσει λοιπόν και ας την υποστηρίξει...

Πολλοί αναρωτιούνται εάν το ΠΑΣΟΚ επέλεξε την πολιτική του «ώριμου φρούτου», στην διεκδίκηση της εξουσίας, την γνωστή δηλαδή τακτική να αφήνεις τον αντίπαλο να καταρρέει και να σαπίζει μέσα στα προβλήματα και τα αδιέξοδα της πολιτικής του και τώρα και της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Και άλλοι τόσοι μάταια αναζητούν στις δηλώσεις των στελεχών που διαχειρίζονται την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ή στις γενικότητες των λόγων του Γ. Παπανδρέου, το σαφές στίγμα της οικονομικής πολιτικής του, την σαφή συγκεκριμένη πρόταση του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της για την καθημερινότητα των πολιτών και το μέλλον της χώρας.

Ακόμη και στις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στις τελευταίες συναντήσεις της, ή στην επικοινωνία του με στελέχη της Ε.Ε. δεν μπορεί να διακρίνει κανείς μια πρόταση που με «τόλμη και παρρησία» θα προβάλλει το μοντέλο των σοσιαλιστών για την κρίση, την αντιμετώπισή της και τα σαφή και συγκεκριμένα επί μέρους μέτρα, που σκοπεύουν να λάβουν.

Ζουν ακόμη κάτω από τον αστερισμό της ελευθερίας των αγορών, και του «αναντικατάστατου» ρόλου των τραπεζών, για την οικονομική οργάνωση και ανάπτυξη, δεν μπορούν να δώσουν περιεχόμενο στο μοντέλο του «κράτους ρυθμιστή».

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ακόμη και τώρα η λέξη «κράτος» εξακολουθεί να φοβίζει και να διαιρεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που φοβίζει και τις συντηρητικές κυβερνήσεις.

Η υπόθεση άλλωστε των 28 δις. Ευρώ, που η κυβέρνηση θέτει στην διάθεση των τραπεζών, με στόχο της εξασφάλιση ρευστότητας και την διοχέτευσή τους στην ανάπτυξη, την κατανάλωση και την κατοικία, βρήκε το ΠΑΣΟΚ να διαφωνεί στα διαδικαστικά, την στιγμή μάλιστα που έγινε φανερό κατά τις διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες και κυρίως από δηλώσεις κορυφαίων εκπροσώπων τους, ότι ο «φτηνός δανεισμός θα μείνει μόνο στα χαρτιά»...

Είναι πολύ αποκαλυπτικά τα όσα αναφέρει ο David Ignatius, σε άρθρο του στην Washington Post:

«Το πλεόνασμα των τραπεζικών αποθεμάτων σε ρευστό, που συνήθως δεν υπερβαίνει τα 7 δις. Δολάρια, τώρα πλησιάζει τα 400 δισεκατομμύρια. Μεγάλο μέρος του ποσού αυτού προέρχεται από τα χρήματα των φορολογουμένων, τα οποία οι τράπεζες δεν χρησιμοποιούν –ίδε τα 28 δις, στην Ελλάδα-.
Γιατί; Γιατί μόνο τρελός δανείζει σε τέτοιες εποχές
»…

Παρόλο λοιπόν που γνωρίζουν τι θα συμβεί τελικά, αυτό δηλαδή που συνδέει το δανειζόμενο χρήμα με το κόστος του, λόγω του υπερβολικού δημόσιου χρέους, παρ όλο ότι ο Προϋπολογισμός του 2009, όχι μόνο δεν προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις-συνήθης μηχανισμός αύξησης της κατανάλωσης-, το αντίθετο επιβάλλει νέους φόρους, παρ όλο ότι οι δημόσιες επενδύσεις είναι μειωμένες, -πέραν όλων των άλλων-,το ΠΑΣΟΚ δεν τολμά την υπέρβαση.

Δεν τολμά καν αυτό που αναμένεται να προκύψει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής με το ενδεχόμενο χαλάρωσης των δεσμών του Συμφώνου Σταθερότητας.

Δεν τολμά να προτείνει την ενεργοποίηση π.χ. του ΕΟΜΜΕΧ, εργαλείο δικό του, των παλαιών ηρωικών εποχών, που τώρα αδρανεί, ώστε διοχετεύοντας σ αυτό μέρος των δυνατοτήτων του πακέτου των 28 δις. να μπορεί με βεβαιότητα να πιστεύει ότι θα διοχετευθούν στον βασικό κορμό της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας του μικρομεσαίους και να ανεγείρει αναχώματα στην επερχόμενη αύξηση της ανεργίας.

Και έρχεται τώρα και πάλι ο Γκόρντον Μπράουν να ταράξει τα νερά, να στείλει στο καλάθι των αχρήστων τα ιδεολογήματα και να εξαγγείλει μια πολιτική που στοχεύει απ ευθείας στον πολίτη.

Μειώνει τον ΦΠΑ και θέτει στην διάθεση της κατανάλωσης μερικές δεκάδες δισ. Λιρών.
Δεν έχει βέβαια τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας πάνω στο κεφάλι του, αλλά τολμά να κινηθεί και να δείξει τον δρόμο στην μουδιασμένη Σοσιαλδημοκρατία.

Και φυσικά η Ε.Ε. θα τον ακολουθήσει αναγκαστικά, γιατί διαφορετικά θα διαμορφωθούν όροι ανατροπής των ισορροπιών των μεγάλων δυνάμεων στην Ευρώπη, όροι που θα θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την συνοχή της.

Υπάρχει περίπτωση έστω και τώρα να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ;

Υ.Γ.
Πιθανόν να μην έχω πολύ καλή γνώση των όσων υποστηρίζει σχετικά το ΠΑΣΟΚ, όπως θα έλεγε και κάποιος φίλος μου, άριστα ενημερωμένος για τα των προγραμμάτων του Κινήματος.
Αλλά αν αυτά υπάρχουν δεν έχουν όμως γίνει αντιληπτά από τους πολίτες, τότε πολιτικά και ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχουν.
Και αυτό είναι το σημαντικό.

Σχόλια