Εξευτελίζει τις αξίες, τις αρχές και την παράδοση της Ευρώπης, η Τσεχική Προεδρεία.

Στοιχημένη πίσω από τις τελευταίες δηλώσεις του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους, η Τσέχικη Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτήρισε πριν από λίγο «αμυντική επιχείρηση»(!) την επέκταση της πολεμικής επιχείρησης του Ισραήλ κατά της Γάζας με χερσαίες επιχειρήσεις..

Και έτσι θα δοκιμάσει η Ευρώπη την πικρή γεύση των πολιτικών αντιλήψεων της Τσέχικης Προεδρίας , ένα ρόλο που ανέλαβε μόλις πριν από λίγες ημέρες, προκαλώντας τον σκεπτικισμό, δικαιολογημένα όπως αποδεικνύεται, των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης και των αναλυτών.

Ενώ το σύνολο της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης εξεγείρεται κατά των εγκληματικών πολεμικών ενεργειών του Ισραήλ, και οι περισσότερες κυβερνήσεις της επιχειρούν με κάθε διπλωματικό μέσο να θέσουν ένα τέλος σ αυτόν τον άνισο πόλεμο, η Τσέχικη προεδρεία με τις ενέργειές της πλήττει όχι μόνο την μέχρι τώρα πολιτική της Ε.Ε. για το μεσανατολικό, αλλά και τις πρωταρχικές αξίες, της δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, που αποτελούν , έστω θεωρητικά, τις σταθερές βάσεις, πάνω στις οποίες στηρίζεται η ύπαρξη της Ε.Ε.

Μπαίνει έτσι σε μια βαθιά κρίση η πορεία της Ένωσης, σε μια περίοδο που η ενότητα της για την αντιμετώπιση της οικονομικής και επερχόμενης κοινωνικής κρίσης, αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Τώρα θα αντιληφθούν όλοι τι σήμαινε εκείνη η βιαστική ομαδική είσοδος στην Ε.Ε. ων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες οι συνέπειες , οι πληγές και η κληρονομιά από την Σοβιετική περίοδο, προβάλλουν τώρα με την απεχθή μορφή, του εθνικισμού, του ρατσισμού και συχνά ενός φασισμού που τρομάζει.

Της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ηγείται» τώρα μια χώρα, της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνείται να αναρτήσει την σημαία της Ευρώπης στο προεδρικό Μέγαρο, διαδηλώνει με κάθε τρόπο τα αντιευρωπαϊκά αισθήματά του, συμμετέχει και υποστηρίζει κάθε ενέργεια στην χώρα του, ακόμη και στην Ιρλανδία, εναντίον της έγκρισης της Συνθήκης της Λισαβόνας, που πέραν των αδυναμιών της, επιχειρεί να δώσει μια απάντηση στην προσπάθεια και την ανάγκη της πολιτικής ολοκλήρωσής της με αποτελεσματική λειτουργία και διεθνή παρουσία.

Τώρα ανακοινώνει έκτακτη σύνοδο για να συζητηθεί το θέμα που προέκυψε στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας, λόγω της άρνησης της Ουκρανίας να εξοφλήσει τα χρέη της από την αγορά φυσικού αερίου, με το πρόσχημα του δήθεν περιορισμού των αναγκαίων ποσοτήτων αερίου για τις ανάγκες των χωρών της Ε.Ε.από την Ρωσία.

Είναι όμως βέβαιο ότι εκείνο που θα επιχειρηθεί δεν είναι άλλο από μια καταδίκη της Ρωσίας, ή μια νέα εμπλοκή στην πρόοδο των συνομιλιών Ρωσίας- Ε.Ε. λειτουργώντας ως ο Δούρειος Ίππος των ΗΠΑ, τουλάχιστον της μέχρι τώρα πολιτικής τους έναντι της Ρωσίας.

Είχε άλλωστε δηλώσει προ ημερών ότι εάν η Ευρώπη δεν απαιτήσει την εγκατάσταση του Αμερικανικής εμπνεύσεως αντιπυραυλικού συστήματος στην Τσεχία, τότε θα παρεμποδίσει τις συνομιλίες αυτές, με κάθε τρόπο.

Ακόμη και για την επιτάχυνση, ή τουλάχιστον την ανεμπόδιστη εξέλιξη της προετοιμασίας της συνάντησης των G20 τον προσεχή Απρίλιο, όταν θα συζητηθούν σε διεθνές επίπεδο τα αναγκαία μέτρα για την θωράκιση των οικονομιών από τις δραστηριότητες του ισχύοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος, ουσιαστικά της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της ελευθερίας των αγορών, η Τσεχική προεδρεία δια στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας Βάτσλαβ Κλάους δηλώνει ότι «ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη υποφέρει από υπερβολικές ρυθμίσεις και άχρηστους περιορισμούς»!..

Ακόμη και για την πολιτική της Ε.Ε. την σχετική με την πορεία των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, δηλώνει ότι «οι οικολόγοι υπερβάλλουν και δυσκολεύουν την οικονομική ανάπτυξη»..αποκαλύπτοντας ότι αυτή η Προεδρεία δεν θα ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση αυτήν.

Μέσα σε ελάχιστες ημέρες η Τσεχική προεδρεία, ναρκοθετεί την μία μετά άλλη το σύνολο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κορυφαία προβλήματα του καιρού μας.

Και τώρα εκθέτει την Ευρώπη στα μάτια των πολιτών της αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης μ αυτήν την κυνική, την απροσχημάτιστη υποστήριξη των εγκληματικών πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού και της διεθνούς ειρήνης και την επίδειξη της εξάρτησής της από την Αμερικανική πολιτική.

Υ.Γ.
Προσπαθώ εδώ και ημέρες να βρω κάτι το ελπιδοφόρο, το ευχάριστο, το ανάλαφρο τέλος πάντων να σχολιάσω, για να μην αρχίσω τα Σημειώματα του 2009 με απαισιοδοξία, με γκρίνιες, με μιζέρια.

Στάθηκε αδύνατο.

Ήμουν αποφασισμένος να περιμένω, αν δεν άκουγα αυτήν την απίστευτη είδηση για την θέση της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, αμέσως μετά την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ εναντίον της Γάζας.

Σχόλια