ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Μια ακόμη έννοια στα αζήτητα…
Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της διαπλοκής Μέσων και Εξουσίας.


Ο κόσμος τώχει τούμπανο και ο «καταλληλότερος» κρυφό καμάρι.

Όλος ο κόσμος γνωρίζει πως όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης, οι δηλώσεις, οι αποφάσεις, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες οι «δεσμεύσεις» ξεκινούν και εξαντλούνται στην υπηρεσία των δημοσκοπικών ευρημάτων.

Το φαινόμενο θα ήταν κατακριτέο ακόμη και σε μια εποχή «πολιτικής ρουτίνας», αποτελεί όμως έγκλημα εις βάρος της χώρας όταν η πολιτική μιας κυβέρνησης σε μια εποχή πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, κυριαρχείται αποκλειστικά και μόνο από την αγωνία των επερχόμενων εκλογών.

Μέσα στο κλίμα αυτό με ευθύνη των δημοσκοπικών εταιριών και των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτές, εφευρέθηκε και το ερώτημα υπέρ ή κατά της συναίνεσης, διατυπωμένο μάλιστα κατά τρόπο ώστε να συγκεντρώνει υψηλή αποδοχή η αυτονόητη απάντηση.

Ακολούθησε η «προσαρμογή» της κυβερνητικής πολιτικής στο νέο εύρημα με την μεγάλη αποδοχή.

Αφιερώθηκαν στην τακτική αυτή, ομιλίες στην Βουλή, συνεντεύξεις στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες, διαγγέλματα του πρωθυπουργού, με μοναδικό στόχο να στοιχειοθετηθεί η καταγγελία κατά την αρνητών της συναίνεσης, δηλαδή της αντιπολίτευσης, , που είναι αρνητική «σε όλα» απορρίπτει την συναίνεση για την έξοδο από την κρίση.

Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός «βελτίωσε» την σχετική τακτική του κατά πάσα πιθανότητα διαβάζοντας και τις περίφημες «κυλιόμενες δημοσκοπήσεις»…

Αναβάθμισε το επίπεδο της ενημέρωσης των αρχηγών σε «πολιτειακό», περιλαμβάνοντας και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς πολλά γι αυτό το γελοίο, αλλά πολιτικά άθλιο παιχνίδι εντυπώσεων.

Την στιγμή που η Ευρώπη δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την αξία και την αξιοπιστία των στοιχείων πάνω στα οποία «σχεδιάστηκε» το αναθεωρημένο πρόγραμμα προσαρμογής που της υπέβαλε η κυβέρνηση και ζητά την αναθεώρηση όλων των δεικτών προς τα κάτω.

Όταν επέρχονται δύο κρίσιμες συνεδριάσεις των κορυφαίων οργάνων της Ε.Ε. του ECOFIN και της Συνόδου Κορυφής, όπου θα ζητηθούν από την Ελλάδα σαφή και αδιαπραγμάτευτα μέτρα, προς αντιμετώπιση της κρίσης.

Όταν ο αναγκαστικός δανεισμός της χώρας επιδεινώνεται κυρίως λόγω των αυξημένων επιτοκίων, αν και η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταδώσει μια αισιοδοξία, όσα ζητήσαμε τα πήραμε» παραβλέποντας την τρομακτική επιβάρυνση λόγω των αυξημένων τόκων που παραπέμπεται για το μέλλον επιμηκύνοντας την διάρκεια της κρίσης.

Όταν παραπέμπονται στο μέλλον ακόμη και οι υποχρεώσεις της εθνικής συμμετοχής στις χρηματοδοτήσεις του Δ΄ΚΠΣ.

Όταν στις προσεχείς ημέρες και μήνες θα εμφανίζονται όλο και συχνότερα τα «κακά νέα» είτε ως εκτιμήσεις των διεθνών Οίκων , είτε ως πραγματικά γεγονότα της εθνικής οικονομίας.

Όταν λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα, ποια λογική, ποια αξιόπιστη επιχειρηματολογία, ποια σκοπιμότητα τέλος πάντων μπορεί να δικαιολογήσει το αίτημα της «συναίνεσης» που ζητά ο πρωθυπουργός;

Συναίνεση πάνω σε ποια σαφή δεδομένα;

Συναίνεση πάνω σε ποια πολιτική αντιμετώπισής τους;

Το νέο σλόγκαν του πρωθυπουργού ανταποκρίνεται τώρα σ αυτήν την απερίγραπτη πολιτική.

«Κανείς δεν δικαιούται να κωφεύει» επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους.

Εξυπονοεί πιθανότατα ότι τα πολιτικά κόμματα και οι «κοινωνικοί εταίροι», πρέπει δημόσια και άμεσα να συγκατανεύουν στα όσα απίθανα δηλώνει και κάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ή να δεσμευτούν ότι υπάρχει ένας και μοναδικός, εξαναγκαστικός δρόμος και αυτόν ακολουθεί η κυβέρνηση..


Υ.Γ.1

Χθες γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη αποκάλυψης του ρόλου των Μέσων ενημέρωσης την εποχή αυτή.

Στο MEGA η συζήτηση στο δελτίο των οκτώ περιστράφηκε αποκλειστικά και μόνο στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός έχει να προτείνει κάτι στο συγκεκριμένο στους αρχηγούς των κομμάτων κατά την σημερινή τους συνάντηση…

Οι γνωστοί «αναλυτές» του καναλιού έκριναν ότι το μοναδικό ζήτημα που τίθεται είναι αν ο πρωθυπουργός έχει ή όχι μια συγκεκριμένη πρόταση…

Και αφού εκτίμησαν από τις επαφές και τις συζητήσεις τους ότι δεν θα υπάρξει μια σαφής πρόταση, κατέληξαν συνεπώς στο ότι η πρόταση για συναίνεση δεν δικαιολογείται δεν έχει αντικείμενο, η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη.

Προετοίμασαν έτσι το έδαφος ώστε να προκύψει αυτόματα η εντύπωση ότι τελικά και αφού υπήρξε «πρόταση» την ευθύνη της απόρριψης της έχει η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ και ακόμη πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του..

Αλλά αν κάτι τέτοιο προκύψει σήμερα, τότε αυτό που ονομάζουμε διαπλοκή των Μέσων ενημέρωσης με την εξουσία θα αναδειχθεί σ όλο το ειδεχθές μεγαλείο της
Γιατί θα αποδειχθεί και κάτι άλλο, πολύ χειρότερο.

Ότι υπήρξε υπόγεια συνεννόηση του «Μέσου» με την Εξουσία και είχε σχεδιαστεί για τον λόγο αυτόν και είχε στην υπηρεσία του αφιερωθεί ένα ολόκληρο δελτίο.. ειδήσεων!

Υ.Γ.2

Και πριν καλά καλά ολοκληρωθούν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς Αρχηγούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε στην δημοσιότητα το «ανύπαρκτο» σχέδιο των «έξη σημείων εξόδου από την κρίση», το οποίο , πλην του καραδοκούντος έξω από την πόρτα του Κ. Καραμανλή Προέδρου του ΛΑΟΣ Καρατζαφέρη, απορρίπτει η αντιπολίτευση…

Το σκηνικό συνεπώς είναι στημένο για το νέο βραδινό διάγγελμα του πρωθυπουργού την ώρα των δελτίων ειδήσεων..

Απομένει να δούμε και το έργο...
Υ.Γ. 3
Και στο βάθος και ανά πάσα στιγμή προβάλουν οι εκλογές...

Σχόλια