Ο ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ, Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ,Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Προσθέτω κάποιες πληροφορίες και σκέψεις στον «Μονόλογο» που έχω ανοίξει, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης για τον λιθάνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.

Πέρασε στα ψηλά το «ατύχημα» από την διαρροή εκατοντάδων τόνων πετρελαίου από τις αποθήκες της ΔΕΗ στα Εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πετρέλαιο.
Φυσικά το έκτακτο αυτό περιστατικό είναι απείρως ελαφρύτερων επιπτώσεων από την μόλυνση που εκπέμπουν τα εργοστάσια, όταν λειτουργούν χωρίς «ατυχήματα» παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια με βάση το πετρέλαιο.
Ποιος νοιάζεται γι αυτό;

Και μια πληροφορία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Ο οικονομολόγος F. Birol υπεύθυνος για την μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας σχετικά με τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου δηλώνει :
«Πρέπει να αφήσουμε το πετρέλαιο πριν μας αφήσει αυτό».
Γιατί το λέει αυτό;

Με βάση τις μελέτες και τις έρευνες του ΔΟΕ «ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής από τις υφιστάμενες πετρελαιοπηγές που έχουν ξεπεράσει την κορυφή της παραγωγής τους, είναι της τάξης του 6%. Ακόμη δηλαδή και αν η παγκόσμια κατανάλωση δεν αυξηθεί, απαιτούνται επενδύσεις σε νέες πετρελαιοπηγές, που ισοδυναμούν με την δημιουργία μιας καινούργια Σαουδαραβίας κάθε 4 χρόνια..

Οι ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων φθίνουν συνεχώς, ανακαλύπτουμε ετησίως μόνο το ¼ των αποθεμάτων που ανακαλύπταμε τη δεκαετία του 1960, ποσότητα που αντιστοιχεί μόλις στο 50% της τρέχουσας κατανάλωσης».

Και ο καθ. Δημ. Λάλας δηλώνει: «Φαίνεται ότι δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί ότι έξοδο από την κρίση μπορεί να προσφέρει μόνο η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αλλά στον τομέα αυτόν είναι γνωστή η ιλαροτραγωδία της ελληνικής διοίκησης και η ευκολία με την οποία οι τοπικές κοινωνίες απορρίπτουν σχετικές εγκαταστάσεις, παρασυρμένες από συμφέροντα.

Πάμε τώρα στον λιθάνθρακα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής και η Επιτροπή Σοφών της Ακαδημίας Αθηνών, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα πήραν θέση υπέρ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των μονάδων λιθάνθρακα.

Είναι ελάχιστα γνωστό ότι ο προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας παραχώρησε την άδεια στην ιδιωτική εταιρία ΤΕΡΝΑ να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από λιγνίτη εισαγόμενο από τα γειτονικά μας Σκόπια.

Αυτό λέγεται εθνική πολιτική για την ενέργεια.

Πάω τώρα στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν δηλώσεις του οικονομολόγου διεθνώς γνωστού ως «πατέρα της θεωρίας της Γαίας» Τζέιμς Λάβλοκ, ότι μόνο η πυρηνική ενέργεια μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού «είναι η ασφαλέστερη, η οικονομικότερη και η πλέον αξιόπιστη ενεργειακή πηγή».

«Η βιομηχανία των πυρηνικών καυσίμων είναι πολύ μικρή σε σύγκριση τόσο με τις βιομηχανίες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, όσο και την βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και ο λόγος είναι ότι ένα γραμμάριο ουρανίου παράγει τόση ενέργεια όση παράγει ένας τόνος άνθρακα ή πετρελαίου».

Όσο δε για τις διαφορές του με τους «Πράσινους» την στιγμή που διακηρύσσει ότι και ο ίδιος είναι Πράσινος δηλώνει:
«Η διαφορά μου με τους σύγχρονους Πράσινους είναι ότι θεωρούν την ύπαιθρο βιομηχανικό δοκιμαστήριο της αιολικής, ή της ηλιακής ενέργειας».

Γιατί τα λέω όλα αυτά;

Το επαναλαμβάνω, για να δείξω πόσο επικίνδυνη και ανεύθυνη είναι η λαϊκιστική πολιτική, η πολιτική των εντυπώσεων, η πολιτική που λοξοκοιτάζει τα επικοινωνιακά οφέλη και όχι τα μακροχρόνια συμφέροντα και οφέλη της χώρας και του λαού.

Και κυρίως γιατί οι «αποφάσεις» που εξαγγέλλονται δεν συνοδεύονται από την λήψη εκείνων των μέτρων που θα καταστήσουν την άλλη πολιτική, αυτήν των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αποτελεσματική, φτηνή, ρεαλιστική.

Θα είχε ενδιαφέρον εάν μια επιστημονική ομάδα κατάφερνε να αποδείξει τι σημαίνουν για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα του περιορισμού των εκπεμπόμενων ρύπων κατά 20% τα προσεχή χρόνια, οι ανακοινώσεις αυτές του κ. υπουργού Ανάπτυξης και κυρίως η μη ταυτόχρονη λήψη εκείνων των μέτρων, που θα καθιστούσαν τον στόχο πραγματοποιήσιμο.

Μήπως όμως ρώτησε κανείς τον υπουργό γι αυτό;

Υ.Γ.
Και κοντά σ όλα αυτά μας προέκυψε και πάλι ο πρωθυπουργός της Τσεχίας και «προεδρεύων πρωθυπουργός της Ε.Ε.» παρακαλώ, Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος πήρε μέρος στο Συνέδριο των αρνητών του φαινομένου του θερμοκηπίου, στην Νέα Υόρκη για να δηλώσει:

« Είναι πλέον σαφές ότι όλη αυτή η συζήτηση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν έχει να επιδείξει χειροπιαστή πρόοδο και μου θυμίζει την απογοήτευση που νοιώθαμε όλοι εμείς από την εποχή του κομμουνισμού»!..

Τι να πει λοιπόν κανείς για την πορεία της Ε.Ε. και πώς να απαιτήσει κοινή αντίληψη και κοινές πρωτοβουλίες σε ζωτικότερα και κατεπείγοντα προβλήματα, όπως αυτό της οικονομικής κρίσης και των τρόπων αντιμετώπισής της;

Σχόλια