Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΣΤΗΝ «ΔΡΑΣΗ»
ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ «ΜΟΙΡΑΙΟ ΡΟΛΟΪ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.


Ενώ συνεχίζεται ο «ακήρυκτος πόλεμος» πιέσεων και πολιορκίας του Δήμου Θεσσαλονίκης από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, νέα δεδομένα προκύπτουν στον ευρύτερο χώρο της δημοτικής αντιπολίτευσης.

Οι διεργασίες περιλαμβάνουν τον ρόλο του ΛΑΟΣ, που για την Αθήνα ακούστηκαν οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές του Γ,Καρατζαφέρη, οι συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ. που κάποια στιγμή, όχι πολύ αργά θα επικεντρωθούν στις δημοτικές εκλογές και στα ενδεχόμενα συνεργασιών, στην Δημοτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που η τελευταία εσωτερική και εσωκομματική κρίση, άφησαν υπαινιγμούς αβεβαιότητας σχετικά με τον υποψήφιο Δήμαρχο που θα υποστηρίξει η Αξιωματική Αντιπολίτευση και τώρα στην «Πρωτοβουλία», όπου η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να εμπλακεί στην Κίνηση «Δράση» των Μάνου-Κοντογιαννόπουλου ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στον χώρο των στελεχών της, που όπως είναι γνωστό κινούνται στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς.

Κανείς δεν γνωρίζει πως τελικά θα εξελιχθεί η κρίση , παρ όλες τις εξηγήσεις που έδωσε ο Γιάννης Μπουτάρης στα δύο άλλα μέλη της Δημοτικής Ομάδας, εξηγήσεις που έφτασαν μέχρι του σημείου να υποστηριχθεί ότι η κίνηση αυτή «ενισχύει» την «Πρωτοβουλία».

Αυτές τουλάχιστον οι πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας αμέσως μετά την συνάντηση.

Εν τούτοις το σημερινό αυστηρό και αδιαπραγμάτευτο αίτημα που διατύπωσε ο Παύλος Νεράντζης για παραίτηση του Γ. Μπουτάρη από την θέση του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης, φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια. Αλλά και αν δεν έχει , τα πράγματα «διέβησαν τον Ρουβίκωνα» και διαμόρφωσαν μια μοιραία ρευστή πραγματικότητα.

Δεν είναι δε χωρίς σημασία, το αντίθετο, οι απόψεις που διατυπώνουν σήμερα με κοινή δήλωση-διακήρυξη τους, οι Παναγιώτης Αβραμόπουλος Γιώργος Καρυπίδης και Δημήτρης Παπάζογλου στον "Αγγελιοφόρο".

Μεταφέρω εδώ τον επίλογο της δήλωσης, που είναι εξαιρετικά εύγλωττος:

« Είναι καιρός να ξεφύγουμε από το χτες, από τις επιλογές και τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος. Η κινητοποίηση και η ενεργός συμμετοχή όλων των προοδευτικών πολιτών, όπου και αν ανήκουν κομματικά, μπορεί να δώσει νέες προτάσεις, να αναδείξει νέα πρόσωπα, να δώσει όραμα ζωής.
Η προσπάθεια για κοινή έκφραση των προοδευτικών πολιτών πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Τώρα, οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και οι προσωπικές στρατηγικές δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο».


Από το κείμενο αυτό λείπουν μόνο τα κόμματα και οι κομματικοί σχηματισμοί, τα πρόσωπα που τώρα βρίσκονται στο προσκήνιο των δημοτικών παρατάξεων και των κινήσεων και για άλλη μια φορά γίνεται η επίκληση των «προοδευτικών πολιτών», δηλαδή η δημιουργία μιας ανεξάρτητης από τα κόμματα κίνησης. Και η προσδοκία «ανάδειξης νέων προσώπων», κάτι που προοιωνίζεται αποστάσεις από τους σημερινούς πρωταγωνιστές.

Υ.Γ.1
Η κίνηση του Σπύρου Βούγια να υποκύψει στην πρόκληση της Κίρκης της εξουσίας, οδήγησε στην πλήρη αναξιοπιστία και κατάρρευση του πρώτου μεγάλου και πετυχημένου εγχειρήματος μιας «κίνησης πολιτών» στην διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η τωρινή απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη, όσο και αν δεν συσχετίζεται άμεσα με θέματα εξουσίας, είναι βέβαιο ότι θα θέσει σε μεγάλη κρίση και το δεύτερο εγχείρημα.

Θα διασωθεί κάτι από την «Πρωτοβουλία»; Αυτό θα εξαρτηθεί από την αποφασιστικότητα και την ενεργή παρέμβαση των στελεχών της κίνησης.

Υ.Γ. 2

Με λίγα λόγια τέθηκαν σε κίνηση οι διεργασίες γύρω από τις εκλογές του επόμενου χρόνου.

Θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα και όπως διαφαίνεται δεν θα πλήξουμε.

Αρκεί να μην περιοριστούν οι προσδοκίες στον μικρόκοσμο κάποιων αξιόλογων κατά τα άλλα συμπολιτών μας, να ενεργοποιηθεί η κοινωνία των πολιτών και κυρίως να εξασφαλιστεί η θωράκιση των κινήσεων από τις προσωπικές φιλοδοξίες, τις στρατηγικές επιδιώξεις και τις «κερκόπορτες», τις πάντα διαθέσιμες στις προκλήσεις των κομμάτων και της εξουσίας.

Σχόλια