ΤΑ ΕΚΜΑΥΛΙΣΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

Και η στάση των πολιτικών νεολαιών, των πολιτικών και των Πανεπιστημιακών


Τα όσα άθλια και εξευτελιστικά για τον κύρος ενός πνευματικού ιδρύματος όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, φαίνεται να συμβαίνουν στο Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής, σε σχέση με τα μεταπτυχιακά προγράμματα, έρχονται να επιβεβαιώσουν τόσο την βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται το Πανεπιστήμιο, όσο και τον απίστευτο εκμαυλισμό του φοιτητικού κινήματος, που κάτω από τον καιροσκοπισμό και την συναλλαγή των κομματικών νεολαιών, οδηγείται στην πλήρη απαξίωση.

Εντεταλμένος καθηγητής που με την ευθύνη του διενεργεί εξετάσεις, για να επιλέξει τους φοιτητές που θα παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, εκτελεί το επιστημονικό (;) και παιδαγωγικό (;) του έργο με βάση χειρόγραφο κατάλογο που του υποβάλλουν οι δύο κομματικές φοιτητικές παρατάξεις η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ και το χειρότερο, με κριτήρια την κομματική ιδιότητα, και τις πολιτικές σχέσεις και γνωριμίες των υποψηφίων.

Ο ένας είναι «προσωπικός γραμματέας υπουργού, γραμματέας φοιτητικής παράταξης, πρόεδρος συλλόγου φοιτητών» και ανήκει στην ΠΑΣΠ

Ο άλλος είναι «δημοσιογράφος στην ΕΤ3, ΝΕΤ στο δελτίο Ειδήσεων»..

Κάποιος τρίτος «διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Νομάρχη Θεσσαλονίκης»…

Κάποιος άλλος συστήνεται απλώς από την ΔΑΠ και κάποιον Παππά…

Ένας άλλος, που ανήκει στην ΠΑΣΠ, έχει την τύχη να «είναι φίλος του ..Παπανικολάου».. και πάει λέγοντας…

Με αυτά τα προσόντα, με αυτήν την «διαμεσολάβηση», ο κύριος καθηγητής που οφείλει την ανέλιξη του και την κατάκτηση διαφόρων θέσεων στο Πανεπιστήμιο, στην υποστήριξη των φοιτητικών παρατάξεων, βαθμολογεί, ισοβαθμεί και αυξάνει με τον τρόπο αυτόν κατά 60% τον αριθμό των φοιτητών, που προβλέπεται να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Και όταν ξεσπά και δημοσιοποιείται το σκάνδαλο, τότε αποκαλύπτεται ότι ένας άλλος καθηγητής, της Νομικής, που ανέλαβε την διενέργεια της ΕΔΕ και για άλλα «κατορθώματα» του κρινόμενου καθηγητή, δεν καταφέρνει να την ολοκληρώσει εδώ και δεκαπέντε μήνες, ούτε μπορεί να προβλέψει αν θα παραδώσει το πόρισμα της έρευνας μέχρι το φθινόπωρο που… συνταξιοδοτείται!

Ο πρύτανης εκφράζει την …λύπη του και δηλώνει αποπροσανατολιστικά « οι καταγγελίες και οι αλληλοκατηγορίες στο συγκεκριμένο τμήμα αποτελούν μια παλιά ιστορία», κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει να συνεχίζεται αυτή η παλιά ιστορία, χωρίς έρευνα και παραδειγματικές κυρώσεις προς κάθε κατεύθυνση.

Ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής που ερωτάται επίσης απαντά ότι «η γενίκευση ενός περιστατικού που μπορεί να αφορά ένα συγκεκριμένο τμήμα, δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις για το σύνολο της λειτουργίας της σχολής»…

Όχι κύριε κοσμήτορα. Δικαίως δημιουργεί εντυπώσεις για όλους και για όλα. Τα ανέχεστε εδώ και μήνες, τα βλέπετε, τα ακούτε, δέχεσθε τις καταγγελίες, «μένετε άφωνοι», όπως λέτε, αλλά μέχρις εκεί.

Και φυσικά ωσάν να μην σημαίνουν όλα αυτά μια πρωτοφανή παρακμή του ακαδημαϊκού κόσμου και της αξιοπιστίας ενός Ανωτάτου πνευματικού ιδρύματος και μια αδιανόητη ανοχή, που είναι συνενοχή δηλώνει με αθώο τρόπο:

«Δεν πρέπει πάντως να στεκόμαστε διαρκώς στα αρνητικά, αλλά να καταγράφουμε και τα καλά στοιχεία που βλέπουμε καθημερινά στο Πανεπιστήμιο»..

Φρίττεις κυριολεκτικά με τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι, καταλαβαίνεις γιατί τίποτε δεν γινόταν και κανένα μέτρο δεν λαμβάνονταν, αφού η συντεχνιακή λογική κυριαρχεί, αφού η αδιαφορία εμποδίζει τις αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, αφού όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις τους έχουν αποδεχθεί αυτήν την λογική και την πρακτική ως τρόπος λειτουργίας του Πανεπιστημίου, έστω δυσάρεστο, αλλά αυτονόητο…

Υπάρχει όμως και η κομματική πλευρά της υπόθεσης.

Η ΠΑΣΠ έσπευσε να ανακοινώσει ότι «ουδέποτε επιδιώξαμε προνομιακές σχέσεις με καθηγητές και ίσως αποτελέσαμε και έναν εύκολο στόχο ανάμεσα στις εσωτερικές διαμάχες των καθηγητών που υπάρχουν»…

Τα δήλωσαν και δεν κοκκίνισαν!..

Και εκείνος ο «προσωπικός γραμματέας του υπουργού, γραμματέας της φοιτητικής παράταξης της ΠΑΣΠ, πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών του τμήματος Γαλλικής γλώσσας» τι είναι; Ανύπαρκτο πρόσωπο κατέχει τις θέσεις αυτές;

Ο κυνισμός όλων, από τον πρύτανη μέχρι τον «φίλο του Παπανικολάου» είναι που τρομάζει κυριολεκτικά.

Φαίνεται όμως πως το επίσημο ΠΑΣΟΚ που μιλά συνεχώς- όπως μιλά- για αξιοκρατία, για αρχές και αξίες, που καταγγέλλει την συναλλαγή και την διαφθορά, που είναι έτοιμο «να ματώσει», δεν τρομάζει, ούτε φαίνεται να συγκινείται μπροστά σ αυτά τα φαινόμενα.
Σφυρίζουν αδιάφορα και τα προσπερνούν.

Και ύστερα προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί έχουν «κολλήσει», γιατί παρ όλα όσα συμβαίνουν στην χώρα δεν τους προκύπτει το σωτήριο «ρεύμα» που θα τους χαρίσει την αυτοδυναμία και την εξουσία.

Όταν σε περιπτώσεις όπως αυτή, όπου τα εκμαυλιστικά φαινόμενα εμφανίζονται με τόσο προκλητικό τρόπο στην νεολαία και μάλιστα την Πανεπιστημιακή, δεν αντιδράς ακαριαία, με τρόπο που να σηματοδοτεί την συνέπεια λόγων και έργων, τότε η αξιοπιστία καταρρέει και θρυμματίζεται και η καχυποψία των πολιτών ριζώνει όλο κα βαθύτερα.


Υ.Γ.

Στην ετήσια θερινή συνάντηση του Άκη Τσοχατζόπουλου με την νεολαία του ΠΑΣΟΚ σε θέρετρο κάπου στην Χαλκιδική, παρευρέθηκαν- λένε οι πληροφορίες- περισσότεροι από 300 νεολαίοι ,που χειροκρότησαν με ενθουσιασμό, την διάρκειας μιάμισης ώρας, ομιλία του.

Σχόλια