ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ «ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΘΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ;

Είναι απίστευτο και όμως αληθινό.

Αυτή η κυβέρνηση «κυβερνά» μόνο στις προεκλογικές περιόδους .

Επαναλαμβάνει την περίοδο αυτή ό,τι έκανε και το καλοκαίρι του 2007 , εκείνο το καλοκαίρι των καταστροφών και των θανάτων, προσδοκώντας να επαναλάβει το «θαύμα», της νίκης της του Σεπτεμβρίου του 2007.

Όμως το περιβάλλον και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει τώρα δεν επιδέχονται συνταγές «παροχών» και «ρυθμίσεων» όπως εκείνα του καλοκαιριού του 2007.

Η οικονομική κρίση και τα επιδεινούμενα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας, το επερχόμενο φθινόπωρο της Νέας γρίπης, που θα αναδείξει στην πράξη την γύμνια των υποδομών και του «εθνικού σχεδίου», αλλά και οι εξελίξεις και πιθανόν οι ανατροπές γύρω από τα εθνικά θέματα, δεν αντιμετωπίζονται με μονιμοποιήσεις, επιδοτήσεις, νομιμοποιήσεις, αποσύρσεις, και προσλήψεις, πολλές προσλήψεις!...

Στο τέλος του χρόνου, εκεί γύρω στον Δεκέμβριο, ο Επίτροπος διεύρυνσης Όλι Ρεν, προετοιμάζει πρόταση καθορισμού ημερομηνίας για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, το άνοιγμα νέων φακέλων στην διαδικασία της πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. με την σύμφωνη γνώμη της Σουηδικής Προεδρίας, η ανθελληνική στάση της οποίας γεννά ήδη ανησυχίες στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ πιέσεις θα ασκηθούν και προς την πλευρά της Κύπρου, σε σχέση τόσο με τις διαπραγματεύσεις, όσο και τις δεσμεύσεις της Τουρκίας για το άνοιγμα των λιμανιών της.

Και την ίδια στιγμή η Τουρκία, μέσα από την πίεση των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, ανοίγει επίσημα τα χαρτιά της σχετικά με τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Για όσους πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να προηγηθεί των εκλογικών εξελίξεων το ταξίδι του στις ΗΠΑ για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση της φωτογραφίας και της χειραψίας «κοντά στο τζάκι» του Λευκού Οίκου, καλό είναι να μην ξεχνούν πως σε όλα τα παραπάνω «καυτά» εθνικά θέματα, η στάση των ΗΠΑ έχει εκφραστεί ήδη και δεν μας ευνοεί καθόλου…

Δεν πρόκειται συνεπώς να υπάρξουν πολιτικά – εκλογικά οφέλη στον τομέα αυτόν.

Αλλά ούτε και με την τεχνητή ένταση περί δήθεν «σεβασμού προς τους θεσμούς», αυτό το γελοίο παραμύθι γύρω από την «ανευθυνότητα» του ΠΑΣΟΚ, που δηλώνει ότι θα προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο με την ευκαιρία της διαδικασίας ανάδειξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τα πράγματα θα ανατραπούν.

Η χώρα οδηγείται σε πρωτοφανή οπισθοδρόμηση και αδιέξοδα, καθώς έχει καταρρεύσει το μοντέλο ανάπτυξης , εάν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο και οι κυβερνώντες αδυνατούν ή αρνούνται να αντιληφθούν ότι επιλογή μεγάλων θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην οικονομία της χώρας, είναι πλέον ζωτικό θέμα εθνικής επιβίωσης.

Περιορίζονται σε μια πρωτοφανή αναζήτηση εσόδων και φοροεπιδρ0μών, που όμως όπως όλα δείχνουν δεν καταφέρνει να καν να κλείσει την «μαύρη τρύπα» των ελλειμμάτων που αντίθετα αυξάνονται συνεχώς.

Η «νέα» διακυβέρνηση» αποδεικνύεται ανύπαρκτη και ανίκανη να αντιληφθεί το βάθος και την έκταση των προβλημάτων, αλλά το χειρότερο, να λειτουργήσουν κάπως αποτελεσματικά, ώστε να ανακόψουν την επέκταση των ελλειμμάτων.

Μέσα σε συνθήκες κρίσης λοιπόν, με δεδομένη την αδυναμία να λειτουργήσει ουσιαστικά το κράτος, η κυβέρνηση πρέπει να συντάξει έναν προϋπολογισμό, που να ενσωματώνει τις πιέσεις της Ε.Ε. και των διεθνών οικονομικών οργανισμών, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας, τις βαθιές τομές, τις ριζικές αλλαγές και αναπροσαρμογές, στα κύρια χαρακτηριστικά του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας και ταυτόχρονα να λάβει και άλλα ακόμη πιο επώδυνα μέτρα εισπρακτικά και φορολογικά.

Ο χρόνος, ο πολιτικός χρόνος, ο ζωτικός χρόνος, μέσα στον οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να κινηθεί με κάποια ανοχή έχει εξαντληθεί προ πολλού και τώρα το φάσμα των αδιεξόδων ορθώνεται μπροστά της αξεπέραστο.

Τι της μένει;

Μια ηρωική έξοδος μόνο.

Γιατί αν περιμένει να διαμορφωθούν κάποιες ευνοϊκότερες συνθήκες, ένα διαφορετικό περιβάλλον, κάποιες προσδοκίες καλύτερων δημοσκοπικών δεδομένων, τότε είναι ηλίου φαεινότερο ότι ματαιοπονεί.

Γι αυτό τον Σεπτέμβριο, στην πολυαναμενόμενη παρουσία του πρωθυπουργού στην Έκθεση, όπου καλείται να αποκαταστήσει το Βατερλώ του 2008, μια και μοναδική υπηρεσία έχει να προσφέρει στον τόπο.

Να δηλώσει ευθέως ότι η κατάσταση της οικονομίας επιβάλλει την λήψη σοβαρών και επώδυνων αποφάσεων και συνεπώς απαιτείται ναι υπάρξει στην χώρα μια κυβέρνηση με πρόσφατη εντολή και εξουσιοδότηση.

Όλα τα άλλα είναι φτωχά και ανεύθυνα επικοινωνιακά κόλπα, με τα οποία θα επιδιώξει ενδεχομένως να αυξήσει τον πολιτικό του χρόνο ελπίζοντας σε καλύτερες για το κόμμα του προϋποθέσεις εκλογικής αναμέτρησης.

Αυτό όμως είναι σε βάρος της χώρας και του μέλλοντός της.

Και το καταλαβαίνει ο καθένας, ακόμη και όταν οι ρυθμίσεις, οι μονιμοποιήσεις, οι προσλήψεις και όλες οι άλλες προεκλογικού χαρακτήρα αποφάσεις ευνοούν κάποιες κοινωνικές ομάδες.

Κανένας πιστεύω δεν ξεχνά πως τα πρωτοφανή «κοινωνικά πακέτα» που πολύ καθυστερημένα εξήγγειλε ο Κώστας Σημίτης, δεν διέσωσαν το ΠΑΣΟΚ από την ήττα του 2004.

Σχόλια