Έχω μια απορία.

Αν πράγματι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο, όπως επίμονα, σχεδόν πιεστικά επιμένουν τα ΜΜΕ, τότε ποιος λόγος επιβάλλει να ανέχεται τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες, για πρώτη δε φορά, απαξιωτικές και ηττοπαθείς δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και μάλιστα κορυφαίων;

Πως είναι δυνατόν να ανέχεται τον πολυβολισμό βουλευτών υπουργών και στελεχών του, που μιλούν για αυτοκτονία, για …ευθανασία, αποδεχόμενοι με κραυγαλέο μάλιστα τρόπο ότι επέρχεται και μάλιστα οδυνηρή η ήττα;

Πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι ο ‘κατηγορούμενος‘ ακόμη και δημόσια και συνεχώς προκαλούμενος από βουλευτές και υπουργούς Γ. Σουφλιάς, ως ο εισηγητής των πρόωρων εκλογών, απαντά ότι κάθε εισήγησή γίνεται αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και δεν αφήνει καν υπαινιγμούς διάψευσης ότι είναι ο κύριος εισηγητής των εκλογών το ταχύτερο δυνατόν, όπως επιμένουν οι πάντες καθημερινά;

Παρακολουθώ τις ειδήσεις με την Όλγα Τρέμη και ενώ μιλούν εναντίον των εκλογών Μαρκόπουλος, Αβραμόπουλος, Σπηλιωτόπουλος Ιωαννίδης και ων ου έστι αριθμός βουλευτές, στην κάτω μπάρα η αναφορά επιμένει στην βεβαιότητα των πρόωρων εκλογών;
Γνωρίζουν κάτι περισσότερο, παίζουν ένα παιχνίδι πιέσεων μέχρι την τελευταία στιγμή, αποπροσανατολίζουν το ΠΑΣΟΚ;

Με την βαθιά κρίση, στην οποία περιήλθε ο ΣΥΝ ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο να μην μπει στην Βουλή, ούτε αυτός ούτε οι Οικολόγοι και άρα να αυξάνονται οι πιθανότητες αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, θα σκεφτόταν κανείς λογικά ότι μια αναμονή μηνών ίσως θα οδηγούσε σε αλλαγή αυτού του ενδεχομένου και να διαμόρφωνε μια κάπως καλύτερη κατάσταση για τις προοπτικές της Ν.Δ.

Γιατί δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά από οποιονδήποτε στο ενδεχόμενο αυτό;

Λέγεται ότι με οιοδήποτε σενάριο για τους προσεχείς μήνες το κεντρικό πολιτικό επιχείρημα του Κ., Καραμανλή θα είναι η καταγγελία του κατά του ΠΑΣΟΚ, ότι διαμορφώνει ένα παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα , το οποίο βλάπτει την χώρα.
Ασφαλώς και το παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα βλάπτει την χώρα. Θα την έβλαπτε ούτως ή άλλως και σε οποιαδήποτε άλλη εποχή, πόσο μάλλον σήμερα , στο περιβάλλον μιας πρωτοφανούς οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης.

Ποιος όμως καλλιεργεί αυτό το κλίμα;

Ποιος βομβαρδίζει καθημερινά τα ΜΜε με δηλώσεις με διαρροές με πληροφορίες εγκύρων κύκλων, με ακριτομύθιες για το εάν και πότε θα γίνουν εκλογές;

Μα ασφαλώς η κυβέρνηση, οι βουλευτές της, οι υπουργοί της.

Οπότε;

Πως ανέχεται ο Κ. Καραμανλής επί τόσες ημέρες τις παραινέσεις των βουλευτών, των στελεχών των υπουργών του , αλλά και των παραγωγικών τάξεων, να πάρει μέτρα, να προχωρήσει με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, να κινηθεί κάπως τέλος πάντων, αφήνοντας να διαμορφώνεται η εικόνα ενός αναποφάσιστου πρωθυπουργού, που αλλάζει κάθε εβδομάδα τις σκέψεις του, αλλά δεν καταλήγει σε αποφάσεις και εν πάσει περιπτώσει δεν ανακοινώνει τίποτε.·

Μόνο μια απάντηση μπορεί να δοθεί λογικά σ όλα αυτά.

Ο Κ. Καραμανλής αφήνει, αν δεν επιδιώκει ,ή ενθαρρύνει όλο αυτό το κλίμα, ώστε οι αποφάσεις που θα εξαγγείλει να δίνουν την εντύπωση του εθνικού ηγέτη, που θα τολμήσει ακόμη και εναντίον των συμφερόντων του κόμματος του να πάρει τις δύσκολες, αλλά εθνικά αναγκαίες αποφάσεις.
Να εμφανιστεί μπροστά στο εκλογικό σώμα με μια σειρά δήθεν ριζοσπαστικών προτάσεων για αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική και να επιδιώξει ό,τι το καλύτερο.

Σ αυτό τον βοηθά και το καίριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ, που επιβεβαιώθηκε στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, η αδυναμία του δηλαδή να διαμορφώσει το αναγκαίο σε περιπτώσεις όπως η διεκδίκηση της εξουσίας, κλίμα νίκης και εμπιστοσύνης, έξω από τα στενά κομματικά πλαίσια. Δεν αρκεί η μεγάλη συσπείρωση των οπαδών του. Αν εγκλωβιστεί εκεί θα αφήσει περιθώρια στον Κ. Καραμανλή να κινηθεί.

Θεωρώ ότι την προαγγελία την έκανε ήδη χθες βράδυ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και στέλεχος της Ν.Δ. εξερχόμενος από την παραδοσιακή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό εν όψει της ΔΕΘ:

"Να προχωρήσουμε στις ρηξικέλευθες και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις."...

Ίσως σ αυτό να συνηγορεί και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει πάσει θυσία να βγει από την ακινησία και να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Θα δούμε.

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την δημόσια εμφάνιση του Κ. Καραμανλή και το άνοιγμα των χαρτιών του.
Υ.Γ.
Ας υποθέσουμε ότι έτσι έχουν τα πράγματα.
Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί μια πειστική απάντηση στον Δημ.Ρίζο και φυσικά αξιόπιστη στον κόσμο της Ν.Δ. ποια απάντηση θα δοθεί στο σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο του στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ με τίτλο:
"ΕΚΛΟΓΕΣ- Πολιτικό έγκλημα ή ....βλακεία;"

Σχόλια