Ο ανενδοίαστος λαϊκισμός, ο «νέος» Τσίπρας και ο «χαμογελαστός» Χρυσόγελος, πλαγιοκοπούν την αυτοδυναμία.

Αν κάτι παίζεται σ αυτές τις τελευταίες ημέρες πριν την 4η Οκτωβρίου, αυτό είναι η έκταση της νίκης του ΠΑΣΟΚ και κυρίως η αυτοδυναμία, μια και αυτό το τελευταίο είναι που ενδιαφέρει την κοινωνία.

Την ενδιαφέρει βέβαια από την άποψη και μόνον ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συνέχιση ούτε των εκλογικών περιπετειών, ούτε των απρόσφορων και αναποτελεσματικών συνεργασιών. Οι οποίες δεν προσφέρονται άλλωστε…

Τα δύο debate των «έξη» και των «δύο», ανέδειξαν τους όρους που μπορούν να επηρεάσουν την προδιαγραφείσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πορεία προς τις εκλογές και τις αποφάσεις μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος.

Ένας «νέος» Αλέξης Τσίπρας, απελευθερωμένος από την κυριαρχική παρουσία του Αλέκου Αλαβάνου, ενδυναμωμένος από την «λύση» που τελικά επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει ενωμένος στις εκλογές, έδειξε επιτέλους ένα διαφορετικό πρόσωπο, απαλλαγμένο από τον πολιτικό αλληθωρισμό προς το ΚΚΕ και τις «συνιστώσες», υποστήριξε με αυτοπεποίθηση και πληρότητα τις θέσεις του, σκόρπισε αισιοδοξία στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και κατά κάποιο τρόπο εξασφάλισε την παρουσία του σχήματος αυτού στην επόμενη Βουλή.
Το τι θα ακολουθήσει αργότερα, δεν ενδιαφέρει προς το παρόν.

Από την άλλη ο υποψήφιος των Οικολόγων-Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, κέρδισε τις εντυπώσεις με τις θέσεις του, την άνεση, το χαμόγελο και τα ευρήματά του.

Δύσκολα θα καταφέρει να σπάσει το νήμα του 3%, αλλά πέτυχε νομίζω να ξαναφέρει στο προσκήνιο τους Οικολόγους και να ανοίξει την πόρτα των ΜΜΕ για την κάλυψη των δραστηριοτήτων τους.

Ο εξοργιστικός λαϊκισμός , το θράσος , το οποίο συνοδεύει την πολιτική της συντηρητικής παράταξης, η ανενδοίαστη παραποίηση και εκμετάλλευση κάθε πρόσφορου μέσου για την συσπείρωση του αποδιαρθρωμένου στρατοπέδου της δεξιάς, φαίνεται πως βρίσκει ανταπόκριση, κυρίως γιατί το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν αντιλαμβάνονται γρήγορα την διάσταση των ζητημάτων που τίθενται κάθε φορά και δεν απαντούν με σαφήνεια, ευφυΐα και πειστικότητα.

Κλασσικά παραδείγματα, το βρώμικο παιχνίδι με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το οποίο φέρνει στο προσκήνιο τα υπονοούμενα μιας «αμερικανοφιλίας;», το πιεστικό ερώτημα «που θα βρείτε τα λεφτά», τα επαναλαμβανόμενα ερωτήματα για την φορολογική πολιτική, βρίσκουν έδαφος επειδή επί μέρες τα Μέσα καλλιέργησαν ένα κατάλληλο κλίμα, το οποίο δεν κατάφερε, να αλλάξει έγκαιρα και πειστικά το ΠΑΣΟΚ.

Ολόκληρη η επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ. στηρίζεται τώρα σ αυτά και στα συναφή και ο Κ. Καραμανλής ανεβάζει τους τόνους από τα μπαλκόνια των ομιλιών του ανά την Ελλάδα.
Ακούγεται μάλιστα πως και η επικοινωνιακή προβολή μέσω των ΜΜΕ εκεί θα στραφεί και μάλιστα σε τόνους γκρίζου.

Σ αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου έφυγε για τον ΟΗΕ- εύκολα μπορεί η προπαγάνδα να ρωτά "Τι θέλει αυτήν την στιγμή στην Αμερική ο Παπανδρέου;", για να προεδρεύσει της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και να παρουσιάσει στην Γεν. Συνέλευση και στους G20, το πόρισμα μιας Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή και τις προτάσεις των Σοσιαλιστών.

Όταν σχεδιάστηκαν όλα αυτά, ίσως και να κρίθηκαν χρήσιμα και υποστηρικτικά του διεθνούς προφίλ του Γ. Παπανδρέου. Αλλά μέσα στην ένταση και τα απρόβλεπτα μιας εκλογικής αντιπαράθεσης θα έπρεπε νομίζω να συνυπολογίσουν την κρισιμότητα του χρόνου της απουσίας και δυστυχώς αυτή συνέπεσε με μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, όπου πολλοί επανεξετάζουν την στάση τους και η απουσία ενός των πρωταγωνιστών θα έχει τις συνέπειες της.

Γι αυτό θεωρώ ότι πράγματι κάτι κινείται υποδόρια στο εκλογικό σώμα, την έκταση του οποίου δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει, πολύ περισσότερο τα αποτελέσματα της.

Λίγο όμως ή πολύ θα επηρεάσουν την πορεία προς την αυτοδυναμία, η οποία πριν μια εβδομάδα φαινόταν να έχει οριστικοποιηθεί.

Ούτως ή άλλως, αυτό το Σαββατοκύριακο θα έχουμε μια πρώτη εικόνα των επιρροών που ασκήθηκαν, αφού η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων απαγορεύεται, αλλά αυτές ήδη διενεργούνται και όπως πάντοτε συμβαίνει, τα ευρήματα τους θα διερεύσουν.

Φυσικά θα αρχίσει και ο πόλεμος των υπόγειων πληροφοριών, αλλά μια προσεκτική διερεύνηση των κινήσεων, αλλά και της συμπεριφοράς των μέσων, μπορεί να μας δώσει μια αρκετά σαφή εικόνα.

Σχόλια