Η «ΓΟΡΓΟΥΣ» ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ…

Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΙΑΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Μεταξύ των 10 περίπου διατηρητέων σπιτιών της Πάνω Πόλης, που αγόρασε και αποκατέστησε η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» και στην συνέχεια τα διέθεσε σε Πολιτιστικούς Οργανισμούς και Συλλόγους για την στέγαση τους, υπήρξαν και τρία κτίρια των οποίων την ευθύνη και αξιοποίηση ανέλαβε η Διεύθυνση Θεσσαλονίκης του Οργανισμού Προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού, του γνωστού ΟΠΕΠ.

Τα κτίρια αυτά αποτέλεσαν συμπληρωματική υποδομή των δραστηριοτήτων του ΟΠΕΠ και ταυτόχρονα χώρους φύλαξης μέρους του Αρχείου και του εκδοτικού αποθέματος της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», που κατά την κατανομή του πολιτιστικού της κληροδοτήματος, δόθηκαν στον ΟΠΕΠ

Στο απομακρυσμένο κτίριο λοιπόν της οδού Σαχτούρη, φυλάσσεται ακόμη το Αρχείο των αποφάσεων του Διοικ. Συμβουλίου της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και άλλων Επιτροπών, (Συνεδρίων κλπ), το πλήρες Αρχείο όλων των εκδόσεων της «Πολιτιστικής» από ένα αντίτυπο, και άλλα χρήσιμα για τους μελετητές του μέλλοντος Αρχεία.

Στο κτίριο της οδού Αχιλλέως φιλοξενήθηκε από την καθιέρωσή της η «Κάρτα Πολιτισμού», μια Κάρτα που επέτρεπε στους κατόχους της (ειδικές κοινωνικές ομάδες) να έχουν δωρεάν ή μειωμένου αντιτίμου πρόσβαση στα γεγονότα των δημόσιων και ιδιωτικών Πολιτιστικών Οργανισμών και στο κτίριο της Γοργούς φιλοξενήθηκε αρχικά το φιλόδοξο και πρωτοπόρο σχήμα «Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης», η πρώτη απόπειρα συνεργασίας και συντονισμού των μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών της Θεσσαλονίκης.
Και στην συνέχεια, όταν το σχήμα αυτό ..»απεβίωσε» από την αδιαφορία των εταίρων του, το γραφείο του ΟΠΕΠ στην Θεσσαλονίκη εισηγήθηκε να φιλοξενηθούν εκεί άστεγοι αλλά σημαντικοί φορείς της πόλης, όπως το Παιδικό Μουσείο, ο Σύλλογος Εικαστικών Καλλιτεχνών ο Σύλλογος κατοίκων της Πάνω Πόλης, ο Σύλλογος αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών , η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας κ.α.
Στους συλλόγους αυτούς προσέφερε στέγη, γραφείο , αίθουσα συνεδριάσεων, τηλεφωνική και ταχυδρομική εξυπηρέτηση και Γραμματεία ,που υποστήριζε την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Η «Γοργούς» λόγω και της τοπογραφίας της περιοχής όπου βρισκόταν, δίπλα στα Κάστρα, με αύλιο χώρο με έξοδο προς την οδό που ανηφορίζει προς το Θέατρο Δάσους, μέσα από μια αρχαία πύλη των κάστρων, έγινε ιδανικός τόπος για την φιλοξενία των εκδηλώσεων του Παιδικού Μουσείου, άνθισε, γέμισε από ζωή και δραστηριότητες και δικαίωσε απόλυτα την αρχική πρωτοβουλία της «Πολιτιστική» για την αγορά και αποκατάστασή της.
Και ύστερα ήρθαν οι…ατυχίες…

Το Γραφείο Θεσσαλονίκης του ΟΠΕΠ έκλεισε και τα έξοδα λειτουργίας της «Γοργούς» δεν καλύπτονταν πλέον, ούτε και ο μισθός της Γραμματείας.
Οι φιλοξενούμενοι Σύλλογοι ανέλαβαν το βάρος της συντήρησης και λειτουργίας και γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές.

Οι λειτουργίες και οι δραστηριότητες θα συνεχίζονταν για όσο θα άντεχαν οι τσέπες των ανθρώπων που αφιερώνουν την ζωή τους στις ιδέες και τους σκοπούς, που οδήγησαν στην ίδρυσή τους..

Και αυτό έγινε, ώσπου ξέσπασε η καταιγίδα της πυρκαγιάς, που σάρωσε τα πάντα.
Η «Γοργούς» δεν υπάρχει πια και η αποκατάστασή της μέσα μάλιστα στις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι μάλλον όνειρο απατηλό.
Εκτός των άλλων και γιατί η αποκατάσταση αυτών των διατηρητέων κτιρίων έχει απίστευτα υψηλά κόστη και χρονοβόρες διαδικασίες μελετών, εγκρίσεων κλπ.
Το πιθανότερο είναι να ανεγερθεί εκεί κάποια στιγμή,ένα νέο κτίριο που θα ανήκει και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού, που είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των διατηρητέων της Πάνω Πόλης.
Και ως τότε οι φιλοξενούμενο φορείς μπαίνουν και πάλι στην περιπέτεια, την ταλαιπωρία την καθημερινή αγωνία επιβίωσης που στραγγίζει την υπομονή,τις φιλοδοξίες, τις προσδοκίες και τα όνειρα των φορέων και των ανθρώπων που τους υπηρετούν.
Χάθηκε λοιπόν η «Γοργούς» και μαζί της έσβησε και μια καινοτομία στην πολιτιστική ζωή της πόλης.

Σχόλια