Μέσα στην «ομίχλη» πάντα οι κινήσεις των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη».

Ανακοίνωσαν την απονομή των Κινηματογραφικών Βραβείων για τις 3 Μαΐου στην… Αθήνα!...


Θυμάμαι και το σημείωσα τότε, τον Νοέμβριο που μας πέραε, τον

«αγώνα» και τις κινητοποιήσεις των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη» να μην απονεμηθούν τα Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου, που τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνταν στην Θεσσαλονίκη, την επομένη της λήξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Είχε ως γνωστόν προηγηθεί η άρνηση αποστολής των έργων τους στο Φεστιβάλ, με αιτιολογικό ότι δεν …κατετέθη ο Νόμος για τον Κινηματογράφο…

Ούτε τώρα φυσικά κατετέθη. Η νεοϊδρυθείσα από τους «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη, «Ακαδημία Κινηματογράφου» στα πρότυπα της Αμερικανικής Ακαδημίας των Όσκαρ, ανακοίνωσε χθες επίσημα ότι η απονομή των Κινηματογραφικών βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών…

«Τα βραβεία θα είναι απαλλαγμένα από το βάρος κάθε οικονομικής ανταμοιβής προς τους βραβευόμενους, καταργώντας έτσι κακοδαιμονίες του παρελθόντος, που δημιουργούσαν σχέσεις εξάρτησης με θεσμούς και φορείς, αδικαιολόγητη πόλωση και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ δημιουργών και καλλιτεχνικών συντελεστών, καθώς και ενδεχόμενη κακόβουλη συναλλαγή μεταξύ κρινόντων και υποψηφίων».

Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος της «Ακαδημίας Κινηματογράφου»

Τάσος Μπουλμέτης , αλλά για όλα τα άλλα δεν έδωσε καμιά εξήγηση.

Πού είναι η ανακοίνωσή τους κατά την εξαγγελία της ίδρυσης της «Ακαδημίας» ότι η «τελετή απονομής των βραβείων θα γίνεται κάθε φορά σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας», πού είναι ο όρος ότι πρέπει να προηγηθεί η κατάθεση του Νόμου περί Κινηματογράφου;

Όσο για την «οικονομική ανταμοιβή» και τα επιχειρήματα εναντίον της, καλό θα ήταν να ξέραμε την άποψη και των ίδιων των κινηματογραφιστών, που στην «οικονομική ανταμοιβή» στηρίζουν τις ελπίδες τους για το επόμενο εγχείρημα τους και ακόμη καλύτερο αν μας έδιναν την απάντηση στο ερώτημα «θα αρνιόταν την τυχόν προσφορά του ΥΠΠΟ, να τους επιχορηγήσει με τα ποσά που κάθε χρόνο το ίδιο διέθετε για τους βραβευόμενους;»

Όχι φυσικά. Και αν στο μέλλον η πολιτεία αποδεχθεί την διαδικασία βράβευσης μέσω της «Ακαδημίας Κινηματογράφου», πράγμα καθόλου απίθανο να το δούμε στο τελικό σχέδιο του Νόμου για τον Κινηματογράφο, ασφαλώς και θα βρεθούν έξ ίσου βαρύγδουποι χαρακτηρισμοί και δικαιολογίες για να επανέλθει στο προσκήνιο η «οικονομική ανταμοιβή».

Τα μόνα βέβαια αποτελέσματα όλων αυτών των κινητοποιήσεων και των ενεργειών των «κινηματογραφιστών στην Ομίχλη» είναι δύο.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, δεν είχε στο πρόγραμμά του την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή και η τελετή απονομής των Κινηματογραφικών Βραβείων, που από τον Νόμο προβλέπεται να γίνεται στην Θεσσαλονίκη, μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Τα τυπικά προβλήματα ξεπεράστηκαν εύκολα, αφού δεν πρόκειται για την απονομή των «κρατικών βραβείων», αλλά για τα βραβεία που απονέμει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Ακαδημία Κινηματογράφου», που ιδρύθηκε για τον σκοπό αυτόν.

Η «θυσία» να μην υπάρχουν φέτος οικονομικά βραβεία, κρίθηκε αναγκαία για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να επιτευχθεί ο ουσιαστικός στόχος.

Και η Θεσσαλονίκη;
Άφωνη- όπως συνήθως τον τελευταίο καιρό- παρακολουθεί άλλη μία απώλεια…

Υ.Γ.

Τώρα δίκαια κάποιος θα σκεφτεί το γνωστο "εδώ ο κόσμος καίγεται...", αλλά καλό θα είναι να μην ξεχνάμε και το άλλο. "Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται".

Σχόλια