Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ..



Επέρχεται το κρίσιμο τεστ της αξιοπιστίας των κομμάτων και της πολιτικής, αλλά και της ωριμότητας του λαού .


Ενώ στο εσωτερικό της η χώρα συνεχίζει να ταλαιπωρείται από την παραδοσιακή πολιτική που θέτει σε προτεραιότητα την πολιτική αντιπαράθεση και όχι τα ζωτικά προβλήματα που έχουν διεθνή διάσταση και εξαιρετικές επιπτώσεις στην μελλοντική της πορεία, εν τούτοις αυτά τα δεύτερα εξελίσσονται με μια δυναμική και αυτονομία, πρωτοφανή για την ευρωπαϊκή, αλλά και την ελληνική πραγματικότητα, ακόμη και αν δεχτούμε ότι στους τελευταίους 12 μήνες ο πολιτικός χρόνος έχει αποκτήσει τεράστια επιτάχυνση στην Ελλάδα.

Ενώ λοιπόν οι πολιτικοί και τα Μέσα αφιερώνουν το σύνολο σχεδόν της κομματικής τους δραστηριότητας και της ειδησεογραφίας αντίστοιχα, στο πόρισμα του περιβόητου σκανδάλου της Ζήμενς, με μια εμμονή στον χαρακτηρισμό του ως ενός ακόμη φιάσκο και ως επιβεβαίωση της βαθύτατης κρίσης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, στην Ευρώπη διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις ώστε όπως προκύπτει από τις διαρροές να έχουμε στους προσεχείς μήνες ,τις κρίσιμες αποφάσεις για το πρόβλημα των υπερχρεωμένων χωρών και μέσα στην συνολική αυτή λύση να συμπεριλαμβάνονται, όπως όλα δείχνουν, τόσο η επιμήκυνση και η μείωση του υπάρχοντος χρέους της Ελλάδας, όσο και η επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. Και κατά πάσα πιθανότητα η μείωση του επιτοκίου του.

Θα τεθούν όροι και προϋποθέσεις, αλλά η Ελλάδα, όπως άλλωστε δηλώνουν, «μετά σεβασμού» μάλιστα ,υψηλού επιπέδου Γερμανοί πολιτικοί παράγοντες, τους έχει ήδη θεσπίσει και τηρεί με ευλάβεια.

Σε πείσμα όμως των κυοφορούμενων καταλυτικών για την οικονομία εξελίξεων, η Βουλή ασχολήθηκε και με ένα άλλο «σοβαρό» ζήτημα , αυτήν φορά εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να ξεχάσει εντελώς και την επικαιρότητα της Ζήμενς.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ότι ασκεί «μυστική διπλωματία» με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο Ερζερούμ.

Αλλά τα όσα λέχθηκαν και έγιναν στο Ερζερούμ τα είδαμε και τα ακούσαμε όλοι, τα άκουσαν μάλιστα και οι διπλωμάτες της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός της και τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης και μάλιστα με μια ενόχληση την οποία δεν έκρυψαν.

Δεν μάθαμε μόνο τι συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί στην ιδιαίτερη συνάντηση τους.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν θα αποφασίσει ποτέ η αντιπολίτευση να εγκαταλείψει αυτήν την γελοία καραμέλα της «μυστικής διπλωματίας».

Υπάρχει μήπως και φανερή διπλωματία και μάλιστα σε ζητήματα όπως η αιγιαλίτιδα ζώνη, η ΑΟΖ, το Κυπριακό και στο βάθος η εκμετάλλευση ,ή η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου;

Θα μπορούσαν να συζητήσουν αυτού του είδους τα προβλήματα οι Παπανδρέου και Ερντογάν δημόσια, ο ένας με προκηρυγμένες τις εκλογές στην Τουρκία και ο άλλος μέσα στο κλίμα που διαμορφώνεται τώρα στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στην Ελλάδα και που δεν αποκλείει, το αντίθετο μάλιστα και το σενάριο εθνικών εκλογών μέσα στο 2011;

Για άλλη μια φορά το πολιτικό σύστημα λειτουργεί με τον αυτόματο πιλότο , με τον οποίο κινείται τα τελευταία χρόνια δείχνοντας την πλήρη ανικανότητα του να διαχειρίζεται τις ανατροπές και τις κρίσιμες εθνικές στιγμές, αξιολογώντας με κάποιον, έστω ατελή τρόπο ,τις εθνικές προτεραιότητες.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι στην πραγματικότητα και πέραν των εντυπώσεων και της συνέχισης των αντιπαραθέσεων , η χώρα θα βρεθεί στην «επόμενη ημέρα» της κρίσης, δηλαδή θα έχει ξεπεράσει το φάσμα της χρεωκοπίας, και με δεδομένες τις μέχρι στιγμής αλλαγές που επήλθαν με βίαιο σχεδόν τρόπο, διαμορφώνοντας κυριολεκτικά μια «άλλη Ελλάδα» από αυτήν που γνωρίζαμε, η ευθύνη για την πορεία των πραγμάτων , ουσιαστικά για το μέλλον της χώρας, περνά αποκλειστικά στα χέρια μας.

Με άλλα λόγια και μέχρι το καλοκαίρι, το ΔΝΤ, η τρόικα, το Μνημόνιο, θα είναι ένα παρελθόν , ή καλύτερα θα αποσυρθούν από την επικαιρότητα και το κεντρικό ζήτημα θα είναι πλέον τι κάνουμε, πως προχωράμε, με ποια πολιτική και με ποια κυβέρνηση.

Με λίγα λόγια θα έχουμε μπει σε μια κλασσική προεκλογική περίοδο, αφού τα πράγματα θα έχουν ξεκαθαρίσει και η χώρα θα πρέπει να πάρει αποφάσεις πάνω σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα και πολιτικές.

Βατοπαίδι, Ζήμενς, Ομόλογα, Χρηματιστήριο, ψεύτικα και παραποιημένα οικονομικά στοιχεία, μνημόνια και ΔΝΤ, θα είναι απλώς «καρυκεύματα» στο μενού της αντιπαράθεσης των κομμάτων και ο κόσμος θα κληθεί να επιλέξει πολιτική, προγράμματα και πολιτικούς , σε μια από τις πλέον κρίσιμες στιγμές της πολιτικής ζωής και του μέλλοντος της χώρας.

Θα είναι το μεγάλο τεστ για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής και των κομμάτων, αλλά και για την ωριμότητα του λαού.

Σχόλια