ΟΧΙ  κ. ΤΖΑΒΑΡΑ….
 
Η απόφαση του  Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου,
 ΠΡΕΠΕΙ  να αλλάξει!
 
Κατά την τελευταία παρουσία του στην πόλη και στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε και στις γνωστές προτάσεις των φορέων της πόλης , του ΤΕΕ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που δέχονται την τεχνική συνύπαρξη των Αρχαίων της Βενιζέλου με τα έργα του Μετρό και προτείνουν γι αυτό εννέα λύσεις!…
Δήλωσε πως  μπορούν συνεπώς να συνυπάρξουν, αποδεχόμενος  επί τέλους  το αίτημα της πόλης και θα τολμήσω να  πω την απαίτηση της ιστορίας της, δηλώνοντας όμως παρεμπιπτόντως ότι.. δεν χρειάζεται αλλαγή της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και άρα και νέα δική του, γιατί η απόφαση εκείνη προέβλεπε την αποξήλωση και επανεγκατάσταση των αρχαίων…
Αλλά αυτή η «διευκόλυνση», η οποία αναγκάζει τόσο το Κ.Α.Σ,  όσο και τον κ. υπουργό να αλλάξουν ουσιαστικά τις αποφάσεις τους, πρέπει να λάβει και την τυπική μορφή της έγκρισης από το Κ.Α.Σ.
Κι αυτό διότι η ομόφωνη απόφαση για την αποξήλωση και επανεγκατάσταση τους στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά, είχε ως βάση  ένα ολόκληρο σκεπτικό, στηριγμένο σε τεχνικοοικονομικές προσεγγίσεις και αρχαιολογικές απόψεις, οι οποίες τώρα ανατρέπονται.
Ανατρέπονται από τις τεχνικές προτάσεις των φορέων και τις θεωρητικές και ιστορικές αναλύσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών και άλλων επιστημόνων, ελλήνων και ξένων.
Και αυτές οι επιστημονικές προτάσεις πρέπει να αποτελέσουν την βάση του νέου σκεπτικού του Κ.Α.Σ, ώστε να διαμορφωθεί επιστημονικά και τεχνικά  η απόφαση και να επικυρωθεί με την αναγκαία υπουργική απόφαση,  η  μετακίνηση και επανεγκατάσταση στον ίδιο χώρο  , των αρχαιοτήτων.
Και στην απόφαση αυτήν να περιγραφούν και το πώς και το ποια θα διατηρηθούν και να μην αφεθεί  μετέωρη και «ορφανή» από τυπική κάλυψη η εκτέλεση του έργου, έρμαιο στα χέρια της εργοληπτικής εταιρίας.
Και ταυτόχρονα να παρέχει στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία που επιβλέπει το έργο, την δυνατότητα να ελέγχει και να παρεμβαίνει για την σχολαστική τήρηση των διαδικασιών  και κυρίως των αρχών που διεθνώς  ισχύουν για τις περιπτώσεις όπως αυτή, της μετακίνησης δηλαδή αρχαιοτήτων.
Το να αποδεχτούν το λάθος τους τα μέλη του Κ.Α.Σ και οι πολιτικοί παράγοντες που συνέργησαν, ενέκριναν και πίεσαν υπερβολικά και με κάθε τρόπο , θα είναι λυτρωτικό και για τους ίδιους, κάτι που έχουν απόλυτη ανάγκη –ελπίζω- και τα επιστημονικά μέλη του ΚΑΣ και οι πολιτικοί παράγοντες.
Χρειάζεται απλώς θάρρος και ειλικρίνεια.

Σχόλια