Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-"ΗΡΩΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ"



Σήμερα το πρωί, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, ξεκίνησε η πρώτη Κατάληψη σε Γυμνάσιο-Λύκειο , στο 14ο Γυμνάσιο-Λύκειο στην περιοχή Ντεπώ (Ανθέων-Θεμ. Σοφούλη)
Στο Σχολικό αυτό συγκρότημα σπούδασαν τα δυο παιδιά μου και έτσι το γνώριζα πολύ καλά.

Και όχι μόνο.

Το επισκέφτηκα και στα χρόνια των καταλήψεων, όταν ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστούσε σ αυτές.

Έχει λοιπόν την δική του ιστορία στις καταλήψεις το 14ο
Για αυτό και απόρησα προς στιγμή, περνώντας από έξω  και βλέποντας μια ασυνήθιστη εικόνα με τους μαθητές έξω από τα κάγκελα της αυλής, στις…κούνιες του διπλανού παιδότοπου, στο Ζαχαροπλαστείο και στα καφέ της γειτονιάς, ακόμη και στην Παραλία.

Εάν μικρό μέρος μέσα στο προαύλιο χωρισμένο σε γκρουπ που συζητούσαν. Η ώρα ήταν 9 το πρωί, ώρα που οι μαθητές έπρεπε να βρίσκονται στις τάξεις τους.


Κατάληψη λοιπόν.

 Η πρώτη αν δεν κάνω λάθος στα χρόνια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που  έγινε γνωστός στην ελληνική κοινωνία ως πρωταγωνιστής στις καταλήψεις της εποχής του.
Έξω από την κλειστή μεταλλική είσοδο του σχολείου μου έδειξαν μια χειρόγραφη κόλλα σχολικού τετραδίου, όταν ρώτησα για τα αιτήματα της κατάληψης.

Τα συνήθη των σχολείων. Χωρίς πολιτικά συνθήματα.
Λείπουν βιβλία, λείπουν καθηγητές, προβλήματα καθαριότητας παντού, αίθουσες, αυλή, τουαλέτες, οι τιμές του Κυλικείου κλπ.
Το μοναδικό πανό μέσα στην αυλή γράφει:

«ΕΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ
ΚΑΤΑΛΗΨΗ 80s»

Και τώρα τα γνωστά ερωτήματα
Είναι μια αυθόρμητη κίνηση των μαθητών του 14ου; Θα έχει συνέχεια; Πρόκειται για μια γενικότερη κίνηση στα σχολεία; Υπάρχει εξωτερική «καθοδήγηση»; Και αν ναι, από ποιους;

Ο χρόνος θα δείξει

Το σημειώνω πάντως ως μια ενδιαφέρουσα για την εποχή εξέλιξη.

Σχόλια