ΝΑ ΛΥΤΡΩΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΧΕΣ ΤΗΣ






Τα Εβραϊκά Νεκροταφεία πριν και μετά την καταστροφή. 300.000 τάφοι από τα χρόνια ακόμη της Ρωμαϊκής εποχής σε μια έκταση 350.00 τ.μ.


« Αλλά πάνω από όλα κανείς δεν επιθυμεί να συνειδητοποιήσει ότι η ιστορική ευθύνη δεν περιορίζεται σε μία δακρύβρεκτη καταδίκη του παρελθόντος αλλά σε απτές πράξεις στο σήμερα. Τόσο απτές όσο και οι ταφόπλακες με τις οποίες έκτισε η πόλη το μέλλον της και οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του παρόντος της».

Έτσι τελειώνει το κείμενο που καταχωρεί σήμερα στην «Μακεδονία της Κυριακής» ο συμπολίτης μας Ιωσήφ Βαένα, με το τίτλο «Θεσσαλονίκη, πόλη κτισμένη με ταφόπλακες».

Εν τούτοις δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι στις «απτές πράξεις» στις οποίες δικαίως αναφέρεται ο Ιωσήφ Βαένα περιλαμβάνονται σήμερα το «Μνημείο του Ολοκαυτώματος» στην πλατεία Ελευθερίας, το «Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης» με την συγκλονιστική αίθουσα ντου Ολοκαυτώματος, το Μνημείο στην μνήμη των μαθητών του Α΄ Γυμνασίου , θυμάτων του ολοκαυτώματος, και φυσικά το περίλαμπρο «Μουσείο του Ολοκαυτώματος», που ετοιμάζει ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στον χώρο του παλαιού Σιδ. Σταθμού, από όπου μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα της εξόντωσης οι χιλιάδες των Εβραίων συμπολιτών μας.

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η καθιέρωση της 27ης Ιανουαρίου ως Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων με την συμμετοχή των Θεσσαλονικέων
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι όλα αυτά, αναφέρονται στην ιστορία του Ολοκαυτώματος και όχι της καταστροφής του Νεκροταφείου, η πόλη εκφράζεται όλο και πιο ανοικτά, όλο και πιο μαζικά για τα γεγονότα της εποχής εκείνης και τις σκοτεινές πτυχές τους.

Συνειδητοποιεί τις υποχρεώσεις της απέναντι σε μια λαμπρή Κοινότητα, που προσέδιδε στον χαρακτήρα της πόλης τα πολυπολιτισμικά της χαρακτηριστικά για τα οποία υπερηφανεύεται, αλλά και την μεγάλη συμβολή της στην πολιτιστική και οικονομική ζωή της πόλης.

Και στο πλαίσιο ακριβώς αυτής της διαδρομής είναι όντως καιρός να τεθεί και το θέμα της καταστροφής και της λεηλασίας του Εβραϊκού νεκροταφείου.

Γιατί οι μνήμες και τα απτά στοιχεία αυτής της βεβήλωσης βρίσκονται γύρω μας αλλά αγνοούνται από την πόλη και συνεχίζουν να δικαιώνουν τον τίτλο ως της «πόλης των φαντασμάτων» που της προσέδωσε ο Μαρκ Μαζάουερ.

Γιατί στην αδιανόητη αυτήν πράξη η πόλη με τις αρχές και τους φορείς της ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ..

Η Γενική Διοίκηση Μακεδονίας, ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη, εκκλησίες, σχολεία, θέατρα, ναυτικά σωματεία, η οργανωμένη δηλαδή πόλη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και αφού ξεπέρασε κάθε αναστολή, «διεμερίσαντο τα ιμάτια» μιας ανίερης πράξης που δεν έχει το προηγούμενο της σε καμιά άλλη πόλη της Ευρώπης.

Έξω από το Νεκροταφείο που μέσα σε ελάχιστες ημέρες θύμιζε βομβαρδισμένη πόλη, στήθηκε μια ολόκληρη βιοτεχνία που ετοίμαζε τα «υλικά» που οι ενδιαφερόμενοι ζητούσαν, η Γενική Διοίκηση Μακεδονίας ενέκρινε και ο Δήμος πλήρωνε εργατικά και μεταφορικά για να κατασκευαστούν κτίρια, να πλακοστρωθούν αυλές, να γίνουν πεζοδρόμια να αναγερθούν τουαλέτες σε σχολεία και αποθήκες σε σωματεία.

Μάρμαρα, πέτρες και τούβλα, σε ασύλληπτες ποσότητες διοχετεύθηκαν στην πόλη.
Ιστορικά μνημεία, επιγραφές, μαρτυρίες πέντε αιώνων εξαφανίστηκαν, έγιναν ανώνυμα υλικά και διοχετεύθηκαν στην πόλη.

Ήταν η πόλη, η Θεσσαλονίκη, που μετείχε στην ανόσια αυτή λεηλασία, με τις αρχές της τους κοινωνικούς εκπαιδευτικούς πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς και σωματεία της.

 Για αυτό και δεν υπάρχουν  άλλοθι, ούτε και υπεκφυγές, πίσω από τα οποία να κρυφτούμε..

Όταν πριν λίγες ημέρες η Γαλλία τίμησε την 75η επέτειο μνήμης της 16ης-17ης Ιουλίου 1942, που τα μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας οδηγήθηκαν στο χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο και από εκεί στα στρατόπεδα εξόντωσης στην Γερμανία ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ρητά:

«Ήταν η Γαλλία που οργάνωσε την έφοδο και την απέλαση», στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα και θέτοντας ένα οριστικό τέλος   στις προσπάθειες των ακροδεξιών και των εθνικιστικών κύκλων  να φορτώσουν το έγκλημα στην  «κυβέρνηση του Βισύ».

Είναι η ώρα να πάρει η πόλη μια πρωτοβουλία και να θέσει με τον πιο επίσημο και φυσικά οδυνηρό τρόπο την αναγνώριση φρικτής πράξης στην οποία συμμετείχε.

Είναι η ώρα που οι σημερινοί εκπρόσωποι των φορέων και των αρχών που συμμετείχαν στην λεηλασία, να αναγνωρίσουν την πράξη που συνεχίζει να στοιχειώνει την πόλη ,να ζητήσουν δημόσια συγνώμη και να λυτρώσουν επί τέλους την Θεσσαλονίκη από τα «φαντάσματα» που την κυνηγούν.


Είναι η ώρα να πάρει την ιστορική αυτήν πρωτοβουλία  το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος της Γιάννης Μπουτάρης.

Σχόλια