ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




Μας χωρίζουν ελάχιστες ώρες από την επίσημη λήξη του προεκλογικού αγώνα (Ευρωβουλή, Περιφέρεια, Δήμος) και δύο εικοσιτετράωρα από τα αποτελέσματα τους.

Και κατά ένα όχι ανεξήγητο τρόπο το ενδιαφέρον σχετικά με τα πρόσωπα προσέλκυσαν οι υποψηφιότητες για τον Δήμο Θεσσαλονίκης κυρίως.

Το φαινόμενο δεν είναι βέβαια ανεξήγητο, αν συνυπολογίσει κανείς τα ερωτηματικά ποιος θα διαδεχθεί τον Γιάννη Μπουτάρη και  ποια θα είναι η τύχη του έργου της Πρωτοβουλίας.

Φυσικά και το πρωτοφανές φαινόμενο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από 22 συμπολίτες μας να εκλεγούν Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό το δεύτερο, κυρίαρχο ρόλο έπαιξε φυσικά ο «Κλεισθένης» με την καθιέρωση της απλής αναλογικής για τις Δημοτικές εκλογές, παρά την πλήρη αντίθεση των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.

Και δεν χρειάζονται και πολλά επιχειρήματα όταν κανείς αναλογίζεται τι συμβαίνει στο σημερινός Δημοτικό  Συμβούλιο και από μόνο το γεγονός της διαφοροποίησης κάποιων Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας και της αδυναμίας να προχωρήσουν σημαντικά έργα, ή να υπάρξει απαρτία κλπ.

Πέρα όμως από αυτό αποδεικνύεται έμμεσα αλλά σαφέστατα ότι ο Γιάννης Μπουτάρης προσέδωσε στο αξίωμα του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης ένα ιδιαίτερο κύρος, μια προβολή και αναγνωρισιμότητα σε διεθνές επίπεδο, που ξεπερνά και αυτήν των υπουργών.

Γράφτηκαν πολλά για προσωπικές φιλοδοξίες, για  «σκοτεινά συμφέροντα» πίσω από υποψηφιότητες, για αφανείς χρηματοδότες …

Στο μεγαλύτερο μέρος τους όμως οι περισσότεροι δηλαδή από του 22 υποψηφίους, ( στα εκλογικά κέντρα θα υπάρξουν μόνο 19 ψηφοδέλτια) είναι γνωστά δημόσια πρόσωπα της πόλης, με μεγάλη συμβολή και δραστηριότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για αυτονόητες εξελίξεις.

Φυσικά εκείνο που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των παρατηρητών ήταν η  εκδήλωση μεγάλου ενδιαφέροντος προσώπων που προέρχονται ή δραστηριοποιούνται στο ίδιο πολιτικό χώρο, κυρίως δε το φαινόμενο πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις στον χώρο της Ν. Δ.

Με αποτέλεσμα και με βάση τις μετρήσεις που δημοσιοποιήθηκαν να υποστηριχθεί ότι ο Δήμος της Θεσσαλονίκης στις εκλογές αυτές εξελίσσεται σε «υπόθεση της Ν. Δημοκρατίας». Κάτι που θα φανεί φυσικά στον Β΄ γύρο.

Παρόλα αυτά η προεκλογική περίοδος, σε αντίθεση με την κεντρική πολιτική των κομμάτων, κύλισε ομαλά, χωρίς ακρότητες, χωρίς κτυπήματα κάτω από την μέση, τουλάχιστον στην έκταση που θα μπορούσε να αλλοιώσει τις επιλογές των Θεσσαλονικέων.

Αν και αρχικά είχε επιχειρηθεί από την πλευρά του πρωθυπουργού να επιβληθεί στις δημοτικές εκλογές και ιδιαίτερα στον Δήμο Θεσσαλονίκης η συγκρότηση ενός «μετώπου» εναντίον του φασισμού, της ακροδεξιάς, των «σκοτεινών κύκλων» κλπ, με αφορμή τόσο τα θλιβερά γεγονότα της επίθεσης εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη, της πυρπόλησης του υπό κατάληψη διατηρητέου στην οδού Λ. Στρατού από ακροδεξιά στοιχεία (άγνωστα ακόμη..)αλλά και τις μνήμες της πόλης από δολοφονίες πολιτικών προσώπων κλπ.

Ευτυχώς στην πορεία η λογική αυτή εγκαταλείφθηκε γιατί δεν εύρισκε έδαφος ανάπτυξης στην κοινωνία και έτσι αποφεύχθηκε ένας διχασμός που θα διαμόρφωνε ένα διαφορετικό κλίμα – ένα κακέκτυπο της της κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης- και θα οδηγούσε τις εκλογές μακριά από τα προβλήματα και το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Η εικόνα του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου σκιαγραφείται πλέον με βάση τουλάχιστον τις πολλές μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη και δημοσιοποιήθηκαν.

Και εφόσον επιβεβαιωθούν και στην κάλπη θα φέρουν στα έδρανα της «βουλής του Δήμου», επώνυμα πρόσωπα της πόλης με σημαντική συμβολή στα κοινά και με αδιαμφισβήτητη γνώση και εμπειρία των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται περί της κρισιμότερης πτυχής  αυτών των εκλογών, γιατί όπως παρατηρούν έμπειροι δημοτικοί παράγοντες, ο επόμενος Δήμαρχος που δεν έχει πλέον το προνόμιο της αυτόματης εξασφάλισης της πλειοψηφίας θα χρειαστεί την συμμετοχή τουλάχιστον τεσσάρων παρατάξεων (από εκείνες που κινούνται μεταξύ 7 - 12%) για να καταφέρει να σχηματίσει την πλειοψηφία και να εξασφαλίσει τις εγκρίσεις του Σώματος.

Μιλάμε φυσικά για μια σταθερή συμφωνία και όχι για τις περιστασιακές πλειοψηφίες, οι οποίες μπορούν να υπάρξουν, ή να μην υπάρξουν ,ούτως ή άλλως για δευτερεύοντα λειτουργικά ζητήματα.

Στο σημείο αυτό θα κληθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων να αποδείξουν ότι κίνητρο της απόφασης τους να  συμμετάσχουν στις εκλογές ήταν το συμφέρον της πόλης.

Πιθανόν να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κάποιες άτυπες επαφές και συζητήσεις και μακάρι να συνέβη αυτό .Γιατί μια τέτοια διαδικασία εξασφαλίζει τους όρους μιας «προγραμματικής» συνεργασίας την παραγωγική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και  συνεπώς την μείωση των προβλημάτων που διαφορετικά θα μπορούν ακυρώσουν κάθε πρωτοβουλία για τις μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν  στο μέλλον της πόλης και δεν μπορούν να περιμένουν.

Και φυσικά να εξασφαλιστεί η συνέχιση του εξαιρετικού έργου της θητείας του Γιάννη Μπουτάρη και της Πρωτοβουλίας, που απετέλεσαν μια λαμπρή σελίδα της ιστορίας της πόλης και της Αυτοδιοίκησης.

Σχόλια