ΣΕ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ


Κάτω από την πίεση των Μέσων ενημέρωσης και την εσωτερική αναταραχή η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά έδωσε άρον άρον δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις για να δικαιολογήσει την  απροσδόκητη απόφαση της να αρνηθεί στον Β. Βενιζέλο την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στην οποία τοποθέτησε τον πρώην Δήμαρχο της Αθήνας Γ. Καμίνη

Δεν αρκέστηκε σαυτό, αλλά προσέφερε στον πρώην Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής την …τελευταία τιμητική θέση.

Ως αιτιολογία δε ανέφερε ότι η τοποθέτηση του Γ. Καμίνη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα προσελκύσει νέους ψηφοφόρους και μάλιστα από εκείνους που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα παραμένουν αναποφάσιστοι!..

Δηλαδή πιστεύει ότι ο Γ. Καμίνης, πέραν των όσων τον ψήφισαν στις Ευρωεκλογές, έχει την δυνατότητα να διεισδύσει και σε αυτήν την ομάδα των ψηφοφόρων, που έδειξαν ήδη στις Ευρωεκλογές την προτίμηση τους!.

Όλα αυτά στην διάρκεια μιας συζήτησης προσβλητικής  για ένα κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος με την ιστορία του Β. Βενιζέλου.

Και έτσι οδήγησε τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκτός Κινήματος!.

Με τις εκλογικές διαδικασίες σε πλήρη εξέλιξη και τους πάντες να στρέφουν την προσοχή του  στην διαμόρφωση του πολιτικού  χάρτη της χώρας, ιδίως από τα αποτελέσματα των Περιφερειών, η Φ. Γεννηματά θεώρησε την στιγμή κατάλληλη όπως φαίνεται, για να λάβει μια απόφαση που οδήγησε ακαριαία το Κίνημα Αλλαγής σε μια πρωτοφανή και επικίνδυνη εν όψει μάλιστα των εθνικών εκλογών, εσωστρέφεια.

Η δήλωση του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη , που δεν διαψεύστηκε, «είμαι κεραυνοβολημένος και θυμωμένος» και ο δημόσιος προβληματισμός του Ν. Ανδρουλάκη άρκεσαν για να δώσουν στην ενέργεια αυτήν της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, διαστάσεις πρωτοφανούς εσωτερικής κρίσης.

Κάτι που ανάγκασε την Φ. Γεννηματά να αποσαφηνίσει τις απόψεις  της στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδωσε και να αποκαλύψει ξεκάθαρα τα κίνητρα και τις πραγματικές επιδιώξεις της απόφασης της.

Η φρασεολογία, τα επιχειρήματα, οι προειδοποιήσεις προς κάθε κατεύθυνση, περιστρέφονται γύρω από ένα και μόνο θέμα,την προσωπική κομματική εξουσία.

«Εγώ είμαι Πρόεδρος του κόμματος και έχω την υποχρέωση και το καθήκον να κάνω τις επιλογές και την αξιολόγηση των στελεχών και να στείλω καθαρά μηνύματα στους ψηφοφόρους και τον κόσμο της παράταξης».

«Κι όποιος θολώνει αυτό το μήνυμα έχει μεγάλη ευθύνη γιατί αυτό που έγινε είναι μόνο η αρχή»..

«Από πότε ένας πρόεδρος είναι όμηρος των επιλογών των στελεχών του και των προσωπικών τους επιλογών;»

Δύο παρατηρήσεις:

Απαγορεύονται οι διαφορετικές απόψεις, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν πραγματικά.

Δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε μία διαφοροποίηση Βενιζέλου από την γραμμή του Κινήματος, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τις αποφάσεις των οργάνων του.

Δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε μια περίπτωση που η πρόεδρος του Κινήματος να έθεσε θέμα υποστήριξης από τον Β .Βενιζέλο μιας διαφορετικής άποψης σε οποιοδήποτε θέμα πολιτικής, ή τακτικής του Κινήματος, από εκείνη που καθόρισαν τα όργανα του.

Ακόμη και η περίφημη « στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», στην οποία πρώτος αναφέρθηκε ο Β. Βενιζέλος, έγινε κοινός τόπος στις κομματικές ανακοινώσεις, στις δημόσια εκφρασμένες απόψεις στελεχών, όχι μόνο του Κινήματος αλλά και σε άρθρα επιστημόνων και αναλυτών.

Με λίγα λόγια όλη αυτή η επικίνδυνη περιπέτεια στην οποία έχει εμπλακεί το Κίνημα Αλλαγής από την απόφαση και τις δηλώσεις της Προέδρου του, δεν αποβλέπει παρά  μόνο στο να περιφρουρήσει την θέση της στην προεδρεία, με απειλές που εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση ,  εν όψει των επερχόμενων εκλογών και των ζητημάτων που θα τεθούν ούτως ή άλλως για την πορεία του.

Έχω αναφερθεί σε παλαιότερα Σημειώματα στις ευθύνες της Φ. Γεννηματά για τις αδιανόητες και απαράδεκτες για ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς μεθοδεύσεις ώστε να αποκλειστεί ο ρόλος των μελών των οπαδών και των ψηφοφόρων του Κινήματος, με τα διορισμένα μέλη του…Συνεδρίου, με τον διορισμό της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου , ακόμη και του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, με την καθιέρωση του απαράδεκτου οργάνου των «αρχηγών» που υποκατέστησε όλα τα όργανα καθιερώνοντας το πρωτάκουστο σύστημα των ποσοστώσεων με βάση τις οποίες διορίζονταν στελέχη και συγκροτούνταν όργανα.

Και αυτό όταν συμφωνούσε και η Πρόεδρος, γιατί συχνά επέβαλε την άποψη της, ακόμη και όταν όλοι οι άλλοι διαφωνούσαν!..

Και ποτέ δεν έγινε το παραμικρό βήμα προς την κατεύθυνση οργάνωσης του περίφημου «ενιαίου» κόμματος, παρότι επρόκειτο για την κορυφαία δέσμευση, η οποία και οδήγησε τις 213.000 των μελών που προσήλθαν και ψήφισαν στην διαδικασία εκλογής Προέδρου και των οποίων η παρουσία έδωσε δύναμη και φτερά στην απόφαση ίδρυσης ενός πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς.

Διέγραψε μια οδυνηρή διαδρομή προσβάλλοντας τις αρχές και τις αξίες ενός Ευρωπαϊκού κόμματος της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, όπου κορυφαία κατάκτηση και στοιχείο υπερηφάνειας παραμένουν ο σεβασμός των εσωτερικών δημοκρατικών διαδικασιών, ως βάση της οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Και τώρα;

Τα όργανα του Κινήματος που κλήθηκαν να συνεδριάσουν κάτω από την πίεση των στελεχών και των Μέσων Ενημέρωσης θα έχουν τώρα τον λόγο.

Από τις αποφάσεις τους θα εξαρτηθεί όχι απλώς η αποκατάσταση της ηρεμίας και της ενότητας, αλλά και το μέλλον του εγχειρήματος της κεντροαριστεράς στην χώρα.

Σχόλια