ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΤΑ ΣΩΣΟΥΜΕ!..



Παρακολουθώ τα όσα προηγήθηκαν με την ίδρυση της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»  και τα όσα ακολούθησαν έως αργά την νύχτα και σήμερα το πρωί, μετά την ξεκάθαρη θέση του Πρωθυπουργού ότι αλλάζει και πάλι η πολιτική για τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό.

Προς το παρόν η σελίδα που γράφεται για τις αντιδράσεις πολιτών θα μπορούσε να έχει τίτλο «Ο καθένας με τον πόνο του»…

Αλλά αυτό δεν αρκεί. Πολύ περισσότερο που αποπροσανατολίζει θολώνει το τοπίο και τον στόχο, διαιρεί περισσότερο παρά ενώνει ώστε να σχηματιστεί το αναγκαίο κοινωνικό μέτωπο, που καθώς θα επιχειρούνται τα βήματα για την αλλαγή πολιτικής, θα προβάλλουν οι δυσκολίες, τα οικονομικά προβλήματα, οι νέες καθυστερήσεις, οι εμπλοκές της Δικαιοσύνης κλπ, θα αναδεικνύει τα στοιχεία που θα προβληματίσουν  και μπορεί να εμποδίσουν εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις δλδ την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

Για να σχεδιαστεί σωστά να οργανωθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτή η διαδρομή απαιτείται ένα μοναδικό κέντρο που θα  κατευθύνει τα βήματα μας. Αυτό θα παρακολουθεί, θα συγκεντρώνει στοιχεία, θα τροφοδοτεί την κοινωνία, τους φορείς  και τα Μέσα Ενημέρωσης, με αξιόπιστες και σημαντικές πληροφορίες για κάθε στάδιο αυτό θα αξιοποιεί την δυναμική που θα σχηματιστεί, αυτό θα επωμιστεί με την ενεργό συμμετοχή και συμπαράσταση της κοινωνίας το δύσκολο έργο της αλλαγής της καταστροφικής και ανιστόρητης  κυβερνητικής απόφασης.

Δεν χρειάζεται νομίζω να αρχίσουμε οποιαδήποτε διελκυστίνδα, ή το χειρότερο οποιαδήποτε απόπειρα «καπελώματος» πολύ περισσότερο διάσπασης, υπό τους ήχους και τις παντιέρες διαφόρων χρωμάτων, προσωπικών φιλοδοξιών και αλλότριων επιδιώξεων. Αλίμονο τότε.

Και να μην μας διαφεύγει, ότι δυστυχώς αυτή η πόλη έχει βαρύ ιστορικό σχετικά με την τάση της να διασπάται και να αποδυναμώνεται.

Ευτυχώς τα αντανακλαστικά των ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στην τελική επιλογή της διατήρησης των αρχαίων   in situ, λειτούργησαν και την προηγούμενη των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ιδρύθηκε – δεν γνωρίζω αν και τυπικά- η  «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»!..

Απομένει να συσπειρωθεί η πόλη γύρω της.

Και όποιος έχει διαβάσει τα σχετικά με τα όσα προηγήθηκαν στον τομέα της διατήρησης των αρχαίων στον τόπο τους («Παράλλαξη» κλπ) μπορεί να αισιοδοξεί ότι η απόπειρα αλλαγής θα έχει να αντιμετωπίσει δυσθεώρητα προβλήματα και κινδύνους οικονομικών επιβαρύνσεων, νέων  καθυστερήσεων, δικαστικών περιπετειών  και σίγουρα πολιτικό κόστος.

Υ.Γ.
Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες!..

Τι είναι αυτό το  Αρχαιολογικό Μουσείο στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά που «θα φιλοξενήσει ευρήματα του Μετρό της Θεσσαλονίκης»; Ποια ευρήματα και γιατί αυτή η διάσπαση των αρχαιολογικών ντοκουμέντων από την εμπορική και διοικητική καρδιά της Αρχαίας Θεσσαλονίκης;

Σχόλια