ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ



Σε πρόσφατη καταχώρηση στην ιστοσελίδα του ο φίλος Κώστας Μπλιάτκας, αναφέρθηκε στις πληροφορίες που καταγράφηκαν σε πολλά Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο τύπο για την απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να δωρίσει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) το ποσόν των 500.000 ευρώ προϊόν της κρατικής επιχορήγησης προς το Ποτάμι.

Αφορμή στάθηκε ένα κείμενο της γνωστής δημοσιογράφου κ. Έλενας Ακρίτα, που συμπτωματικά το είχα ήδη διαβάσει και εγώ.

Για αυτό και φοβάμαι ότι η κύρια αιτία των όσων ακολούθησαν ήταν ο ύμνος και τα εγκώμια της κ. Ε. Ακρίτα για την απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να χαρίσει στο ΕΚΠΑ την επιχορήγηση των 500.000 ευρώ σε αντίθεση με ότι θα έκαναν άλλοι πολιτικοί, με τα 100.000 τον χρόνο και για πέντε χρόνια ,που σημαίνει 8.400 τον μήνα «να τα τσεπώνει ο αρχηγός»!.

Αυτή η σαρωτική απαξίωση της πολιτικής, φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και με πολύ μεγάλη ευκολία μετατράπηκε σε καραμέλα που ο οποιοσδήποτε τυχάρπαστος μπορεί να εκστομίζει τα χίλια όσα, εξελίσσεται σε μια υπόγεια φθορά των θεσμών της Δημοκρατίας, που έχει ήδη οδηγήσει, ως παράδειγμα, στην εκλογή βουλευτών και ευρωβουλευτών, που μοναδικό τους προσόν είχαν ότι «δεν ήταν πολιτικοί» και ότι «δεν ανήκαν μέχρι τότε σε κανένα κόμμα» και φυσικά την αναγνωρισιμότητα που τους χάρισε ένα σήριαλ π.χ. ή μια αθλητική επιτυχία κλπ

Όταν λοιπόν διάβασα το συνοδευτικό κείμενο του Κώστα Μπλιάτκα, καταχώρησα ένα σχόλιο με το οποίο αναρωτιόμουν γιατί αυτός ο υπερβολικός έπαινος σε μια πράξη αυθαίρετη να διαθέτει ο τέως αρχηγός ενός κόμματος την κρατική επιχορήγηση προς το κόμμα , όταν μάλιστα  τον προσεχή Νοέμβριο πρόκειται να συνέλθουν τα όργανα του για να λάβουν οριστική απόφαση για το μέλλον του Ποταμιού.

Κράτησα μια επιφύλαξη και το δήλωσα ρητά,μήπως και αγνοώ γεγονότα και στοιχεία που δεν καταγράφηκαν ούτε στο κείμενο της κ. Ελενας Ακρίτα, ούτε και που θενά αλλού. Γιατί όπου και αν είδα την είδηση όλοι αναφερόταν στην απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη και πέραν τούτου ουδέν.

Και χθες στην ιστοσελίδα iefimerida διάβασα το ρεπορτάζ της κ. Κατερίνας Ανέστη στο οποίο είδα για πρώτη φορά ότι την αναστολή της λειτουργίας του Ποταμιού την ψήφισαν 12 από τα 16  μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, κάτι που πέρασε ως απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη , αλλά κυρίως ότι την απόφαση για την δωρεά της κρατικής επιχορήγησης του ποταμιού προς το ΕΠΚΑ, την έλαβε πριν από δύο εβδομάδες η Οικονομική Επιτροπή του κόμματος, παρόντων του Στ. Θεοδωράκη  και του Καθ. Ν. Αλιβιζάτου- και ύστερα από πρόταση του -, αφού εξέτασε διάφορες άλλες ιδέες μεταξύ των οποίων το ενδεχόμενο να διατεθεί σε ΜΚΟ, ή σε περιφερειακές Βιβλιοθήκες κλπ, με σκοπό να  ενισχυθούν προγράμματα που θα βοηθήσουν νέους Έλληνες επιστήμονες να μείνουν στην Ελλάδα.

Στις προσεχείς μάλιστα ημέρες ο πρύτανης του ΕΠΚΑ Θάνος Δημόπουλος θα κάνει σχετικές δηλώσεις.

Με χαρά και ανακούφιση λοιπόν κάνω την επανόρθωση αυτή και ελπίζω στην κατανόηση των αναγνωστών.

Παρ όλο ότι είμαι πολύ επιφυλακτικός για πολλά από όσα διαβάζω στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν κατάφερα ωστόσο να αποφύγω την πρόκληση και την παγίδα.

Προς γνώση και συμμόρφωση…

Σχόλια