ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ "ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ" ΘΟΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!..




Στις τελευταίες ημέρες και παρά τα συνεχιζόμενα καλά νέα για την πανδημία,  μας προέκυψε ένας νέος και πιθανόν ανατρεπτικός των μέχρι σήμερα σχεδίων της εξόδου παράγοντας.

Τα περιστατικά στους οικισμούς των Ρομά, στα Γηροκομεία και τους προσφυγικούς καταυλισμούς, απειλούν να ανατρέψουν το  τοπίο των εξελίξεων και συνεπώς τα σχέδια της σταδιακής εξόδου από την κρίση.

Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι για τους τρεις αυτούς πολυπληθείς χώρους δεν υπήρξε κάποιο ολοκληρωμένο  σχέδιο , κάποια προετοιμασία, ένας βασικός σχεδιασμός και μια πρόνοια, μιας ειδικής παρακολούθησης , δεδομένο ότι μπορούν να εξελιχθούν σε «εστίες υπερμετάδοσης», ένας νέος όρος που προέκυψε και αυτός μέσα στο Σαββατοκύριακο.

 Η  αιφνίδια κρατική παρουσία στον οικισμό των Ρομά Νέα Σμύρνη της Λάρισας, συνοδευόμενη από τις φήμες περί καραντίνας σε συνδυασμό με την εξαγγελία διακοπής της λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών στις οποίες μετέχουν και πολλά μέλη της κοινότητας, ήταν αναμενόμενο ότι θα προκαλέσει  εξέγερση και έντονες διαμαρτυρίες, που επιβεβαιώνουν την απουσία σχετικής προετοιμασίας  του οργανωμένου κράτους στον τομέα της συνεχούς ενημέρωσης και φροντίδας.

Η καταγγελία του Δημάρχου Κιλελέρ ότι μετά το συμβάν του πρώτου κρούσματος πολλές οικογένειες του οικισμού τον εγκατέλειψαν και κινήθηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις στην ευρύτερη περιοχή, έμεινε αναπάντητη τουλάχιστον από πλευράς των επισήμων κρατικών αρχών.

Η καταγγελία συνοδευόταν από την επισήμανση ότι τα τεστ που στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν  δεν θα μπορούσαν να είναι αντιπροσωπευτικά της πραγματικής κατάστασης του οικισμού.

Θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενο . Μια καραντίνα με ταυτόχρονη απαγόρευση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, θέτει αναμφίβολα σε κίνδυνο την καθημερινότητα, την επιβίωση αυτών των κοινωνικών ομάδων, που παρά τα όσα θετικά μέτρα ελήφθησαν από την Πολιτεία τις τελευταίες δεκαετίες, συνεχίζει να στερείται στοιχειωδών υπηρεσιών φροντίδας και υγιεινής.

Διαφορετικά αλλά υπαρκτά προβλήματα προέκυψαν και στα Γηροκομεία, ιδιωτικά και δημόσια, όπου και εκεί προσέτρεξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες με καθυστέρηση.

Ίσως όμως τα χειρότερα να μας περιμένουν στους καταυλισμούς των προσφύγων-μεταναστών τόσο στα νησιά, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι δριμύτατες καταγγελίες των Διεθνών Οργανισμών για τις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς, επιβεβαιώνουν  ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ανεξέλεγκτων καταστάσεων είναι υπαρκτός.

Και οι αρμόδιοι της Μεταναστευτικής πολιτικής ασχολούνται με τα 12 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που επέτυχαν «με προσωπική παρέμβαση» να πείσουν το Λουξεμβούργο να δεχτεί, ή σηκώνουν τα χέρια γιατί στην Μόρια οι πρόσφυγες «ζουν στα χωράφια» και δεν υπάρχει τρόπος να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα.

Θα είμαστε τυχεροί, αν δεν προκύψουν σε αυτές τις «εστίες υπερμετάδοσης» τα «έντονα φαινόμενα» που φοβίζουν τώρα την Πολιτική Προστασία, σε έκταση που να απειλεί να ανακόψει, ή να δυσχεράνει την πανθομολογούμενη επιτυχή πορεία της χώρας.

Σχόλια