ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ..ΟΤΑΝ Η ΜΑΣΚΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΜΑΣΚΑΡΑΤΑ






Η υπόθεση «μάσκες», είχε από την αρχή της πανδημίας περιβληθεί ένα μανδύα μυστηρίου, άλλοτε γιατί δεν υπήρχαν μάσκες στα φαρμακεία, άλλοτε γιατί έλειπαν από τα Νοσοκομεία, άλλοτε γιατί στην διεθνή αγορά είχε εγκατασταθεί ένα κλίμα αισχροκέρδειας  και όλο και πιο συχνά ένας πόλεμος μεταξύ κρατών και οργανισμών για την απόκτηση τους, κυρίως από την αγορά της Κίνας.

Συνέβησαν δε και περιστατικά πειρατείας χωρίς προηγούμενο, σε ένα πόλεμο  ανάμεσα στα «πολιτισμένα» κράτη της Δύσης, γιατί κανένα σχεδόν από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν είχε φροντίσει να έχει ένα απόθεμα ανάγκης. Φάνηκαν τότε και στην περίπτωση αυτή τα αποτελέσματα της πολιτικής λιτότητας, που οι κυρίαρχες χώρες επέβαλαν, με αποτέλεσμα να περιέλθουν τα Εθνικά Συστήματα Υγείας σε καταστάσεις απαξίας, χάριν των  Ιατρικών Κέντρων ιδιωτικών συμφερόντων που προώθησαν στις χώρες της Ε.Ε. την τελευταία δεκαπενταετία.

Ή ακόμη και γιατί αποφάσισαν ότι οι «φτηνές» παραγωγές (μάσκες , αναπνευστήρες και άλλος τεχνοϊατρικός εξοπλισμός) συνέφερε  να αναζητηθούν στην Ανατολή, με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσουν και να εξαφανιστούν οι τοπικές  μονάδες παραγωγής τους.

Ακολούθησαν και οι πρώτες ερωτήσεις για την χρήση της μάσκας στα στελέχη που επόπτευαν υγειονομικά και πολιτικά την οργάνωση της χώρας έναντι του κορωνοϊού  και οι αμήχανες απαντήσεις και οι αστήρικτες δικαιολογίες που υπερασπίζονταν το «δεν χρειάζεται» ή και το «μπορεί να είναι και επικίνδυνες για το κοινό»..

Και στην συνέχεια όταν οι μάσκες πλημμύρισαν την χώρα και τα Νοσοκομεία σχημάτισαν επιτέλους τα αναγκαία αποθέματα τους, δειλά, δειλά  και εν όψει της σταδιακής έστω άρσης των απαγορεύσεων και της καραντίνας, εμφανίστηκε και πάλι η συζήτηση για την μάσκα. Αυτήν την φορά με την έμμεση  παραδοχή ότι όποιος βγαίνει από το σπίτι του πρέπει να έχει στην τσέπη του μια μάσκα, αφού κρίθηκε υποχρεωτική η μάσκα ,μεταξύ άλλων και κατά την είσοδο των πολιτών στα ασανσέρ!..

Για να ακολουθήσει αμέσως φυσικά και το πρόβλημα που προέκυψε από την οδηγία ότι η μάσκα φοριέται για μια μόνο  χρήση.

Δηλαδή το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι χρήστες, όταν εκ των πραγμάτων πρέπει να χρησιμοποιούν κάθε ημέρα και άλλη μάσκα, ή πολύ περισσότερο , όταν η ανάγκη  επιβάλει  την εντός της ημέρας χρήση περισσότερων από μία μάσκες, αφού μετά από κάθε χρήση της πρέπει να να αφαιρείται και μάλιστα με σχολαστική προσοχή και να πετιέται στα σκουπίδια!..

Ας μην υποτιμηθεί η οικονομική πλευρά του ζητήματος. Γιατί η μάσκα και τα γάντια μιας χρήσης είναι τώρα μεταξύ των ..προβλημάτων που επικαλούνται οργανώσεις εργαζομένων, καθώς αρνούνται να προσέλθουν στις υπηρεσίες τους, αν δεν εξασφαλιστούν οι όροι προστασίας τους.

Τραγέλαφος!...

Οπότε μας προέκυψε η πάνινη μάσκα, που μπορεί να πλένεται και να επαναχρησιμοποιείται!...

Και άρα η οικιακή κατασκευή της, που είναι πανεύκολη όπως προσπαθούν να μας πείσουν τα μικρά βίντεο που κυκλοφορούν και τα οποία σημειωτέον προκαλούν θλίψη, όταν δεν εξαγριώνουν τους δυστυχείς θεατές που προσδοκούν να εξασφαλίσουν πρωταρχικά την προστασία τους αλλά συχνά και την.. τσέπη τους.

Ήταν εκείνη η επιμονή των αρμοδίων υγειονομικών και πολιτικών παραγόντων στην απαξίωση της χρήσης μάσκας,- τότε που στην αγορά δεν υπήρχε ούτε δείγμα της-  με συνεχή επίκληση και των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθώς και του ΕΟΥ, ώστε να μην μας εκπλήσσει σήμερα το διάχυτο φαινόμενο της αμφισβήτησης και της απουσίας της ακόμη και σε χώρους μαζικής παρουσίας πολιτών  (πάρκα, παραλίες, κλπ). 

Εξαιρώ τα απίστευτα φαινόμενα των τελευταίων ημερών με τις εκατοντάδες των νέων κυρίως, που διασκεδάζουν τα βράδια στις πλατείες και τα μπαρ ανά την Ελλάδα, με εκκωφαντική μουσική και ποτά, χωρίς μάσκες, χωρίς αποστάσεις, χωρίς οποιοδήποτε μέτρο αυτοπροστασίας !.. Γιατί εδώ τον λόγο πλέον τον  έχει η ψυχιατρική. Αλλά αυτό φυσικά δεν αποκλείει τον κίνδυνο μιας επώδυνης ανατροπής της πορείας αντιμετώπισης της πανδημίας και της επιστροφής ακόμη και σε καραντίνα , έστω και τοπική, με τις καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία μπαίνει   σε βαθιά ύφεση, οι ασθενείς από τον κορωνοϊό είναι πλέον εκατομμύρια και οι θάνατοι εκατοντάδες χιλιάδες.

Αλλά την ίδια στιγμή οι θεωρίες συνωμοσίας θριαμβεύουν!..

Και όπως φαίνεται καθορίζουν και την στάση πολλών απέναντι στα γεγονότα.

Ας ελπίσουμε ότι θα περάσει και η επικίνδυνη αυτή φάση, όπως τόσα πολλά σε αυτήν την σκοτεινή περίοδο της πανδημίας, όπου είναι κοινή η πεποίθηση ότι η χώρα τα πήγε μια χαρά, καθώς έδωσε τον λόγο στους ειδικούς και τους επιστήμονες , αποδέχτηκε την άποψη τους  ότι η ανθρώπινη ζωή είναι το πρωταρχικό αγαθό, που ένα σύγχρονο κράτος οφείλει να υπερασπιστεί και οργάνωσε αποτελεσματικά και με επιτυχία την παρακολούθηση και τον έλεγχο της.

Σχόλια