Δ Ι Α Φ Υ Γ Ε Σ !...

Χρήσιμες πάντοτε, αλλά στα χρόνια του κορωνοϊού και του Lockdown απολύτως απαραίτητες!


Το μπαλκόνι του καλοκαιριού 2020

Ο απέραντος  πευκώνας της βίλας Αλλατίνι
(Απροσπέλαστος για τον κόσμο)

Η άνοιξη είναι η εποχή της βεράντας απέναντι από τα αιωνόβια πεύκα  της Βίλας Αλλατίνι.
Άνοιξη, Καλοκαίρι και Φθινόπωρο συντροφεύει  με τα χρώματα και τις μυρωδιές της την γειτονιά των δεκάδων γιγαντιαίων πεύκων των δύο αυλών ανατολικά και δυτικά του διατηρητέου αρχοντικού, ενός από τα ελάχιστα λαμπρά κτίρια που διασώθηκαν στην περίφημη συνοικία των Εξοχών.
Η λεμονιά (με το ρεκόρ των είκοσι λεμονιών φέτος!) η Πασχαλιά,ο Τάντουρας,τα πολύχρωμα νυχτολούλουδα, Βασιλικός, Δυόσμος, Ρίγανη,Δενδρολίβανο,Τριανταφυλιές, Γιασεμί , Βουκαμβίλια, Αγιόκλιμα,δεκάδες πολύχρωμα Γεράνια, Αρμπαρόριζα, και άλλα τα ονόματα των οποίων ξεχνώ, ή δεν τα ξέρω,προκαλούν ερωτηματικά των πεζών και σώζουν την τιμή της πολυκατοικίας , που ορθώνεται εντελώς γυμνή χωρίς ένα πράσινο φύλλο.  














Αρχές Ιουνίου φύγαμε οριστικά για το χωριό. Φρόντισα την εγκατάσταση -στο μπαλκόνι- του αυτόματου ποτίσματος και αφού ελέγξαμε την κανονική λειτουργία του, εγκαταλείψαμε την Θεσσαλονίκη και καταφύγαμε  στο απομονωμένο σπίτι  του καλοκαιριού, ψηλά στον λόφο  Αμύντα.
Είχαμε ήδη φυτέψει τα λαχανικά και τώρα ξεκινήσαμε ένα νέο γύρο φυτέματος λουλουδιών, αφού φροντίσαμε την υπαίθρια εγκατάσταση των εργαλείων της αυλής (κήπου και μπαχτσέ)



Η αυλή διαμορφωμένη σε 5 διαφορετικά επίπεδα, εξυπηρετείται από ένα "τεχνικό κέντρο" 


Προηγήθηκαν φυσικά οι εργασίες στο σπίτι, περιμένοντας παιδιά και εγγόνια , που καταφτάνουν κάθε χρόνο τον Αύγουστο.
Η γιγαντιαία και καταπράσινη φλαμουριά μας υποδέχτηκε στολισμένη με όλα τα μεγαλεία της , η βασίλισσα της αυλής και της περιοχής.


Ο τάντουρας στην σκιά της φλαμουριάς, επεκτείνεται επικίνδυνα. Αυτό σήμαινε καινούργια υποστηρίγματα. Υπήρξε ημέρα που άνθισαν 72 λευκά χωνιά.


Δέντρα, θάμνοι και λουλούδια χρειάζονται την φροντίδα μας (κλάδεμα,περιποίηση, πότισμα).
Και είναι πολλά ,συκιές, ελιές,καρυδιά, ροδακινιά,κυπαρίσσια, δάφνες και πικροδάφνες,δαμασκηνιές,νεραντζιά,φλόγες διαφόρων ποικιλιών, αγγελικές, τάντουρες εκ των οποίων ένας τρομακτικά επεκτατικός,νυχτολούλουδα, πολύχρωμα και βυσσινί, αγιοκλίματα και γιασεμί,αρωματικά φυτά και άλλα αναρριχώμενα, πολιορκούν το σπίτι από παντού. Ανάμεσα τους και το  άθλιο αναρριχώμενο παράσιτο , η μπιγκνόνια.
Δεν θυμάμαι πως μπήκε στην αυλή. Πλούσιο πράσινο, εντυπωσιακά λουλούδια ,ελάχιστες απαιτήσεις,  αλλά η συμπεριφορά της  επιθετική, κατακτητική και τελικά θανάσιμη για πολλά άλλα δέντρα και θάμνους. Θύματά της αρχικά  η κληματαριά και στην συνέχεια η τεράστια καϊσιά, η βερικοκιά, η κερασιά, ενώ παλεύουν να σωθούν η ακακία Κωνστατινουπόλεως, ένα λεμονοκυπάρισο και ένα  ανθεκτικό γιαπωνέζικο γιασεμί. 








Αυτοσχέδια στηρίγματα προστασίας από τον ισχυρό άνεμο.


Και όταν το "κόκκινο σκαθάρι" έφτασε μέχρι εμάς και κατέστρεψε τους δύο φοίνικες και χρειάστηκε να φυτέψουμε κάτι άλλο στην θέση τους φυτεύοντας μια μπανανιά,-κατ επιθυμία των παιδιών-, ανακαλύψαμε ένα πανέμορφο δέντρο που μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο ,αναπτυσσόταν με τέτοια ταχύτητα που δεν το προλαβαίναμε.Κάθε τρεις ημέρες ένα τεράστιο φύλλο ξεπρόβαλε από την κορυφή συνοδευόμενο από το το επόμενο. Όταν άρχισαν οι άνεμοι του Οκτωβρίου αναγκαστήκαμε να το στερεώσουμε συνδέοντας το με την διπλανή ελιά.




Τελείωσε ο Αύγουστος, αναχώρησαν τα παιδιά και μια μέρα αρχές Σεπτεμβρίου είδαμε  ένα κίτρινο φύλλο να κατεβαίνει αργά από την κορυφή της Φλαμουριάς. Μέσα σε λίγες ημέρες τα μηνύματα του φθινοπώρου έφταναν από παντού.








       


Πέρασε και ο Οκτώβριος και μπήκε ο Νοέμβριος. Ύστερα από πολλά χρόνια  ξαναζήσαμε το σπίτι και το φθινόπωρο με πολλές ηλιόλουστες ημέρες και ανακαλύψαμε τις χειμωνιάτικες χάρες του. Αλλά στην Θεσσαλονίκη μας περίμεναν εκκρεμότητες και έτσι το αποχαιρετήσαμε προσωρινά και επιστρέψαμε στην πόλη....  

Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τί μας περίμενε τις επόμενες ημέρες !....
 
Υ.Γ.
18/11/2020


ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ  3.209
ΘΑΝΑΤΟΙ  60
ΜΕΘ      480
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  905
!!!!!!!!!!!!!
                                             1/12/2020

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 2.199
ΘΑΝΑΤΟΙ      111
ΜΕΘ             596
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ    538

Προσοχή και με μεγάλη σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης 
Στον επόμενο μήνα θα υπάρχει το εμβόλιο.

Σχόλια