ΟΤΑΝ Ο ΔΕΝΔΡΟ-ΚΤΟΝΟΣ ΑΤΤΙΛΑΣ ΕΠΕΛΑΥΝΕΙ...


Η νέα μέθοδος κλαδέματος

Χιλιάδες δέντρα στο αστικό ιστό της πόλης δέχονται κάθε χρόνο την επέλαση μιας υπηρεσίας – μου είναι άγνωστο αν είναι δημοτική, ή ιδιωτική- η οποία δεν κλαδεύει απλώς τα δέντρα αλλά κυριολεκτικά τα κατακρεουργεί ακόμη και στην διάρκεια της Άνοιξης, όταν τα περισσότερα έχουν αρχίσει να πρασινίσουν. 
Πρόσφατα δε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξήγγειλε με υπερηφάνεια ότι «από αύριο θα πραγματοποιηθούν εργασίες κλαδέματος δέντρων» στο περιαστικό περιβάλλον, από το Αεροδρόμιο έως το Ν. Ρύσιο».
 Μια θλιβερή επέτειος με οδήγησε το Σάββατο το πρωί στα νέα Νεκροταφεία. Εκεί είχαν προλάβει να εκτελέσουν «εργασίες κλαδέματος δέντρων», αφού είχαν ολοκληρώσει τις αντίστοιχες εργασίες στην πόλη. 
Η εικόνα την οποία αντικρύζει κανείς στο σύνολο του χώρου υπενθυμίζει σκηνές από έργο επιστημονικής φαντασίας.
 Τεράστιοι και πανύψηλοι κορμοί δέντρων σε αντίστοιχες τεράστιες σειρές προκαλούν αισθήματα φόβου, ακόμη και με το φως της ημέρας. Κάθε ένα από τα δέντρα αυτά παρήγαγε κάθε χρόνο εκατοντάδες κυβικά μέτρα πρασίνου, προσθέτοντας στο φτωχό περιβάλλον της πόλης έναν σωτήριο όγκο πρασίνου, που δεν χρειάζεται καμιά φροντίδα πλέον ούτε δαπάνες, ούτε ποτίσματα. 
Για φέτος μην περιμένετε παρά κάποια μικρά και αδύναμα κλαδάκια . Ξέρω την δικαιολογία που προβάλλεται κάθε φορά που ειδικοί και απλοί πολίτες διαμαρτύρονται και εξεγείρονται.
 Η απάντηση είναι ότι εφαρμόζεται μία μέθοδος αναζωογόνησης των δέντρων. Να το δεχτώ. Ποιος είναι όμως ο λόγος που επιλέγεται μια «αναζωογόνηση θανάτου» του πρασίνου για τα πολλά επόμενα χρόνια, μέχρις ότου ολοκληρωθεί το διάστημα που απαιτείται για να επανέλθει στο προ του κλαδέματος επίπεδο πρασίνου;

 Υ.Γ. Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος της ξυλείας που «παράγεται» από την μέθοδο κλαδέματος, ώστε να σκέφτεται κανείς αν ο Δήμος, ή η Περιφέρεια έχουν όντως υπολογίσει και ελέγξει την τύχη του.

Σχόλια